Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 4. 2024,
16.07

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

liberalizacija parlament Poljska pravica do splava splav

Petek, 12. 4. 2024, 16.07

2 meseca

Poljska vse bližje liberalizaciji pravice do splava

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
tableta za splav | Tudi če bo parlament podprl liberalizacijo pravice do splava, pa je pred njo še ena pomembna ovira, saj ni pričakovati, da bo zakon podpisal konservativni poljski predsednik Andrzej Duda iz stranke PiS.  | Foto Shutterstock

Tudi če bo parlament podprl liberalizacijo pravice do splava, pa je pred njo še ena pomembna ovira, saj ni pričakovati, da bo zakon podpisal konservativni poljski predsednik Andrzej Duda iz stranke PiS.

Foto: Shutterstock

V poljskem parlamentu so danes prvo oviro prestali vsi štirje predlogi vladne koalicije premierja Donalda Tuska za liberalizacijo pravice do splava v državi, ki ima na tem področju eno najstrožjih zakonodaj v EU. Poslanci namreč v prvem branju niso podprli predlogov za zavrnitev reforme, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iz Tuskove Državljanske koalicije so po tem na družbenih omrežjih izpostavili, da držijo svoje obljube in da bo parlament obravnaval vse predloge v zvezi s pravico do splava.

Na Poljskem je splav prepovedan. V zadnjih letih številni protesti. 

Na Poljskem je splav prepovedan, razen v primerih posilstva in incesta ter kadar je ogroženo materino življenje ali zdravje. Leta 1993 sprejeto zakonodajo so namreč leta 2020 v obdobju vladavine konservativne stranke Zakon in pravičnost (PiS) še zaostrili, ko je ustavno sodišče pritrdilo vladi in odločilo, da je prekinitev nosečnosti zaradi okvare ploda protiustavna.

V zadnjih letih so se nato zvrstili številni protesti proti strogim omejitvam in bolj liberalno usmerjeni Tusk je lanske volitve dobil tudi z obljubo, da bo okrepil pravice žensk in poskrbel za liberalizacijo zakonodaje.

Poslanci, ki sedaj obravnavajo štiri predloge koalicije za liberalizacijo pravice do splava, so danes odločili, da jih bodo poslali posebni parlamentarni komisiji, ki bo skušala najti skupni imenovalec za predlog zakona, ki bi ga podprle vse stranke.

V enem od predlogov zakonov sredinska stranka Poljska 2050, ki jo vodi predsednik parlamenta Szymon Holownia, in Poljska ljudska stranka predlagata vrnitev k osnovni različici zakonodaje iz leta 1993, ki vključuje pravico do prekinitve nosečnosti v primeru hudih okvar ploda.

Državljanska koalicija si želi, da bi bil splav brez omejitev na voljo do 12. tedna nosečnosti. Stranka Nova Levica želi ob tem dekriminalizirati tudi pomoč pri splavu, ki jo je prav tako prepovedala predhodna vlada, pojasnjuje spletni portal Euractiv.

Pred potrditvijo še ena velika ovira 

Tudi če bo parlament podprl liberalizacijo pravice do splava, pa je pred njo še ena pomembna ovira, saj ni pričakovati, da bo zakon podpisal konservativni poljski predsednik Andrzej Duda iz stranke PiS. Vladna koalicija pa nima nujne večine treh petin poslancev za zavrnitev njegovega veta.

V primeru zastoja bo tako na liberalizacijo zakonodaje treba počakati do predsedniških volitev v prihodnjem letu ob upanju, da bo Dudo nasledil liberalen kandidat, navaja AFP.

"Ne glede na izid v poljskem parlamentu, fajtamo dalje za varen in dostopen splav v Evropi!"

"Tukaj stojim v imenu več kot 60 organizacij iz Evrope, ki so se povezale v gibanje My Voice, My Choice, da skupaj zahtevamo varen, legalen in dostopen splav vsem, ki ga izberejo. Gibanje My Voice, My Choice je včeraj registriralo Evropsko državljansko pobudo. Ne glede na to, kakšen bo izid v poljskem parlamentu, fajtamo dalje: Za varen in dostopen splav povsod v Evropi," pa je še pred izidom dejala Nika Kovač, direktorica Inštituta 8. marec in koordinatorka evropskega gibanja My Voice, My Choice, ki se je v četrtek pridružila aktivistični skupini Wschod in organizaciji Abortion Dream Team, ki vsako leto 200 tisočem Poljakinjam, ki se kljub prepovedi nelagelano opravijo splav, pomaga zagotoviti dostop do splava.

"Poljakinje so celotni Evropi vzor vztrajnosti in poguma. Že leta se borijo za pravico do splava. Kljub praznim obljubam politikov in napadom ne odnehajo. Ne glede na to, kakšen bo izid glasovanja v poljskem parlamentu, tudi če bomo ponovno razočarani, ne bomo odnehali. Zahtevali bomo, da ukrepa Evropska unija. Z našo Evropsko državljansko pobudo, ki je bila včeraj tudi uradno registrirana, zahtevamo, da EU sprejme zakonodajo, ki bo pomagala zagotoviti varen in dostopen splav vsem, ki ga izberejo," je na tiskovni konferenci še povedala Nika Kovač.
Poljska | Foto: Inštitut 8. marec Foto: Inštitut 8. marec
Donald Tusk
Novice Poljska bo liberalizirala zakonodajo o splavu
Ne spreglejte