Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 3. 2020,
20.10

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

2

Natisni članek

starši otroci Koronavirus vrtec

Petek, 27. 3. 2020, 20.10

4 leta, 1 mesec

Vrtci zaprti, vedno več staršev prosi za pomoč pri varstvu otrok #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

2

Medtem ko vrtci po besedah kriznega vladnega govorca Jelka Kacina ostajajo zaprti še kar nekaj časa, občine po vsej državi prejemajo ogromno vprašanj, kje bodo otroci v prihodnje. Čeprav so potrebe po varstvu za zdaj majhne, bi lahko v prihodnjih tednih močno narasle. V Ljubljani in drugod po državi opozarjajo, da samo s prostovoljci otrokom ne bo mogoče zagotoviti varstva.

"Vrtci bodo zaprti dlje časa. 17. aprila po mojem mnenju še vedno ne bodo izpolnjeni pogoji, da bi se otroci lahko vrnili v vrtce," je na današnji novinarski konferenci povedal govorec vlade, veleposlanik Jelko Kacin.

Koronavirus v Italiji
Novice Nov črn dan v Italiji #video

"Za otroke je najbolj varno, da jih čuva strokoven in usposobljen kader"

Po navodilih vlade so občine v prejšnjem tednu pozivale prostovoljce, da priskočijo na pomoč staršem, vendar pa na nekaterih občinah opozarjajo, da za otroke ne more skrbeti vsak, so poročali v oddaji Planet 18 na Planetu. "V Ljubljani smo začeli varstvo otrok. V tem trenutku imamo 12 otrok, ki jih čuvajo. Varujejo jih vzgojiteljice, ker smo presodili, da je za otroke najbolj varno, da jih na njihovem domu ali na domu vzgojiteljic čuva strokoven in usposobljen kader," je pojasnil Marija Fabčič z oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje Mestne občine Ljubljana (Mol).

Čeprav so potrebe po varstvu otrok za zdaj majhne, utegnejo v naslednji tednih močno narasti.  | Foto: Getty Images Čeprav so potrebe po varstvu otrok za zdaj majhne, utegnejo v naslednji tednih močno narasti. Foto: Getty Images

Koronavirus
Novice V Sloveniji koronavirus terjal deveto smrtno žrtev. Okužena tudi vojak in policist. #video

"Varovanje otrok dolgo časa ne bo moglo delovati samo na prostovoljni podlagi"

Problematičen je tudi način pridobivanja in uporabe prostovoljcev. Fabčičeva se sprašuje, ali je prostovoljec res sposoben skrbeti za otroke in ali je v dobrem zdravstvenem stanju: "Po našem mnenju varovanje otrok dolgo časa ne bo moglo delovati samo na prostovoljni podlagi. V prvih dveh tednih je ogromno ljudi, ki so sicer zaposleni v kriznih službah, na primer v UKC Ljubljana, gasilci, policija, vojska pa imajo še dopuste. Ti dopusti se bodo kmalu končali in vedno več staršev bo potrebovalo varstvo za svoje otroke."

"Vrtci bodo zaprti dlje časa. 17. aprila po moji oceni še vedno ne bodo izpolnjeni pogoji, da bi se otroci lahko vrnili v vrtce," je danes dejal vladni govorec, veleposlanik Jelko Kacin. | Foto: STA , "Vrtci bodo zaprti dlje časa. 17. aprila po moji oceni še vedno ne bodo izpolnjeni pogoji, da bi se otroci lahko vrnili v vrtce," je danes dejal vladni govorec, veleposlanik Jelko Kacin. Foto: STA ,

Skupnost mestnih občin je že poslala pobudo za enotno ureditev individualnega varstva, država pa odgovorov na perečo težavo še nima. "Vse podrobnosti, ki bi bile dorečene, bodo morale počakati na drugi paket. To so zelo konkretne zadeve, ki zadevajo tako lokalno skupnost kot državo," je danes pojasnil Kacin.

Wuhan koronavirus
Novice Je 57-letna prodajalka na wuhanski tržnici pacient nič? #video

V nekaterih občinah vedno več prošenj staršev za varstvo otrok

V Novem mestu, Mariboru, Celju in drugih večjih občinah za zdaj še ne občutijo dodatnega povpraševanja, vsi pa so primarno ponudili pomoč staršem v nujnih službah. "Naprej so bili to štirje otroci. Že prejšnji teden so starši za te otroke uredili varstvo. Ta teden se je pojavila zgolj ena potreba. Ko smo ponudili izvedbo pri eni od prostovoljnih organizacij, so si starši premislili in se organizirali na drug način," je pojasnil novomeški župan Gregor Macedoni.

Pri Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje pa so v tem tednu prejeli več prošenj staršev, ki iščejo pomoč pri varstvu otrok, hkrati pa tudi vse več ponudb prostovoljcev, ki so pripravljeni pomagati, so še poročali na Planetu.

Koronavirus
Novice "Če bomo vsi disciplinirani, bomo epidemijo začeli nadzirati v 13 tednih"
Ne spreglejte