Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 1. 2020,
7.08

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,05

47

Natisni članek

Alenka Ermenc Karl Erjavec Slovenska vojska Irak

Sreda, 8. 1. 2020, 7.08

4 leta, 3 mesece

Odhod slovenskih vojakov iz Iraka se bo zamaknil #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,05

47

Ministrstvo za obrambo je zaradi iranskega raketnega napada na letališče v iraškem Erbilu sprejelo odločitev za začasen umik šestih pripadnikov Slovenske vojske z območja delovanja. Evakuacija iz Iraka je bila načrtovana za sredo zvečer, skupaj z nemškimi partnerji, ki pa ostajajo zaradi umiritve razmer.

Po prvotnem načrtu bi morali šest slovenskih vojakov oporišče v Erbilu zapustiti v sredo zvečer in se umakniti v tretjo varno državo. To bi storili skupaj z nemškimi vojaki, ki pa za zdaj ostajajo v Iraku, saj se je položaj umiril. Kot je obrambni minister Karl Erjavec povedal za 24ur, bodo slovenski vojaki v vsakem primeru zapustili Irak, saj se jim s februarjem končuje misija.

Kot je še povedal, imajo več scenarijev za vrnitev šestih pripadnikov Slovenske vojske 3. kontingenta na misiji Neomajna odločenost,  ena od njih pa je tudi prevoz z vladnim letalom Falconom. Odločitev bo pripravilo poveljstvo sil.

Popoldan je sicer Erjavec dejal, da bi lahko bili vojaki doma že v četrtek, vendar se je zdaj načrt spremenil.

Sirija, Raketa
Novice Trump: Dokler bom predsednik, Iran ne bo imel jedrskega orožja #video

Pahor: Srečni smo, da ste živi in zdravi

Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je po iranskem napadu na vojaški oporišči ameriških in koalicijskih sil v Iraku stopil v stik s slovenskimi vojaki, ki so nameščeni v Erbilu. "Srečni smo, da ste živi in zdravi," je vojakom med videokonferenco dejal Pahor. Po celonočni izmenjavi informacij se je pred 6. uro zjutraj sešel z obrambnim ministrom Karlom Erjavcem, s katerim sta se posvetovala o varnostnih razmerah v Iraku.

Ministrstvo za obrambo je sprejelo odločitev o začasnem umiku slovenskih vojakov iz Iraka. | Foto: Slovenska vojska Ministrstvo za obrambo je sprejelo odločitev o začasnem umiku slovenskih vojakov iz Iraka. Foto: Slovenska vojska

Kot so danes sporočili iz kabineta premierja, je Šarec podal usmeritev, "da se izvede vse potrebno za zaščito lastnih sil, vključno s premikom, evakuacijo z območja delovanja". Vsi pripadniki Slovenske vojske se sicer počutijo dobro, med napadom na letališče v bližini baze Stefan v Erbilu pa so bili v zaklonišču v bazi, je sporočilo obrambno ministrstvo.

Boeing 737
Avtomoto Iran ne želi izročiti črnih skrinjic strmoglavljenega letala #video

Erjavec: Začasen umik v tretjo državo predvidoma danes zvečer

"Okoli polnoči je bil izveden balistični raketni napad na bazo, kjer so pripadniki Slovenske vojske, ki so na misiji mednarodne koalicije proti Daešu (Islamski državi, op. a.). Okoli pol treh ponoči je bila potrjena informacija nemškega kontingenta, da ni nobenih smrtnih žrtev," je danes popoldne pojasnil obrambni minister Erjavec. Dodal je, da je bila nato sprejeta odločitev nemškega obrambnega ministrstva o začasnem umiku slovenskih vojakov iz Erbila.

Erjavec o tem, zakaj se slovenski vojaki iz Iraka niso umaknili že v torek. Video: Planet.


"Dogovorili smo se, da bomo umik izvedli s pomočjo logistike, ki jo vodi nemška vojska. Zame je izrednega pomena, da so bili ukrepi, ki so bili že pred časom sprejeti, spoštovani s strani naših pripadnikov. Moram reči, da so se naši pripadniki pravočasno umaknili v bunker, kjer so varno dočakali konec raketiranja. Padla sta dva izstrelka," je pojasnil Erjavec.

Dodal je, da na ministrstvu pripravljajo vse potrebno za začasen umik iz Iraka v tretjo državo, ki naj bi bil izveden danes zvečer. "Najpomembnejše je, da naši pripadniki pridejo v tretjo državo, potem je predvideno, da pridejo v Nemčijo in se od tam vrnejo v Slovenijo. Domov bi lahko prišli že jutri," je dejal Erjavec, ki ni želel razkriti, v katero varno državo se bodo umaknili naši vojaki.

Donald Trump
Novice Nova morija? "Trump si zagotovo ne želi vojne z Iranom." #video

Minister zavrnil očitke, da je umik slovenskih vojakov prepozen

Načelnica Generalštaba Slovenske vojske Alenka Ermenc je povedala, da je treba pri odločitvi o umiku slovenskih vojakov iz Iraka razumeti, da so ti postopki dolgotrajni in zahtevni: "Časovnico začasnega umika narekuje varnostna situacija. Dogajanje redno spremljamo in smo nenehno v stiku z našimi vojaki v Erbilu," je pojasnila Ermenčeva.

Ermenčeva: S slovenskimi vojaki smo stalno v stiku. Video: Planet.


Erjavec je na vprašanje, zakaj se slovenski vojaki iz Iraka niso umaknili že v torek, kot so med drugim storili pripadniki hrvaške vojske, odgovoril, da so razmere na severu Iraka, kjer so slovenski vojaki, in v iraški prestolnici Bagdad iz varnostnega vidika bistveno drugačne.

"Če bi se vedno umaknili vsi naenkrat, potem mislim, da takšne mednarodne misije sploh ne bi bile več učinkovite, ker bi bilo zadosti samo nekaj raket, da bi se tuje sile umaknile," je dodal Erjavec in poudaril, da začasen umik ne pomeni prekinitve ali konca misije.

Kasem Solejmani
Novice Na Kosovu aretirali podpornico Irana: "Maščevanje mora biti obvezno"

Cerar pozval k zmanjševanju napetosti

Odločitev o umiku slovenskih vojakov iz Iraka je na družbenem omrežju Twitter pozdravil tudi zunanji minister Miro Cerar. "Pomembno je, da vojaki niso poškodovani in se počutijo dobro. Vse strani ponovno pozivam k zmanjševanju napetosti. S ciljem usklajenega delovanja EU se bom v petek udeležil tudi izrednega zasedanja FAC," je zapisal.

O položaju slovenskih vojakov tudi odbora državnega zbora

O razmerah v Iraku in predvsem položaju slovenskih vojakov se bosta na skupni seji v četrtek seznanila odbora državnega zbora za obrambo in za pravosodje. Sejo, ki bo za javnost zaprta, sta na lastno pobudo sklicala predsednika Samo Bevk in Matjaž Nemec. V parlamentarnih strankah sicer večinoma pozdravljajo umik slovenskih vojakov iz Iraka po iranskem napadu na ameriške in koalicijske sile. Slišati je pozive k umiritvi razmer in k bolj aktivni vlogi EU pri preprečevanju stopnjevanja napetosti.

V opozicijski SDS so ob tem izrazili podporo ZDA, ki so v petek likvidirale iranskega generala Kasema Solejmanija. V stranki med drugim pravijo, da obžalujejo, ker se preiskava pristojnih organov o odgovornosti za domnevno pranje iranskega denarja v NLB od leta 2009 do leta 2010 ne premakne nikamor.

Ne spreglejte