Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
8. 1. 2020,
6.01

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,80

26

Natisni članek

noad letalo nesreča nesreča Iran Boeing

Sreda, 8. 1. 2020, 6.01

4 leta, 3 mesece

Strmoglavil boeing 737 s 176 ljudmi na krovu

Iran ne želi izročiti črnih skrinjic strmoglavljenega letala #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,80

26

Takoj po vzletu z iranskega letališča Khomeini v Teheranu je zgodaj zjutraj strmoglavilo letalo družbe Ukraine International Airlines. Umrlo je vseh 176 ljudi na krovu letala.

Nekaj sekund po vzletu z iranskega letališča je tik pred zoro strmoglavil boeing 737-800. Na njem je bilo 167 potnikov in devet članov posadke. Video očividca nesreče prikazuje ognjene zublje na letalu, ko je ta še v zraku, in veliko eksplozijo ob strmoglavljenju. Nesreča se je zgodila približno osem minut po vzletu.

Iranska poldržavna tiskovna agencija ISNA je poročala, da je letalo strmoglavilo zaradi tehničnih težav in dogodek tako naj ne bi bil povezan z napadi iranskih vojaških sil na oporišča ZDA v Iraku. To so sicer šele začetne neuradne informacije, natančnejše vzroke pa bo lahko dala uradna preiskava nesreče. Za zdaj ni znano, kje je ISNA dobila informacije o tehnični okvari. Ti indici bi bili na primer mogoči prek povezave letališkega kontrolnega stolpa in pilotov v letalu. Prav tako še ni dokazov o morebitnem terorističnem dejanju ali raketnem napadu na letalo.

Preiskovalci so na prizorišču nesreče našli obe črni skrinjici. Tuji mediji poročajo, da Iran črnih skrinjic ne želi izročiti Boeingu.

Največ žrtev je bilo Irancev

Vsi potniki in člani posadke so v nesreči umrli, so potrdile iranske pristojne službe. Po uradnih podatkih ukrajinskega zunanjega ministrstva je med žrtvami 82 Irancev, 63 Kanadčanov, 11 Ukrajincev, 10 Švedov, štirje Afganistanci, trije Nemci in trije Britanci. 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sicer javnost pozval, naj se vzdrži špekulacij in naj ne objavlja nepotrjenih različic razlag vzroka nesreče pred uradnimi sporočili. Povedal je tudi, da bodo posmrtne ostanke žrtev prepeljali v Ukrajino.

Sirija, Raketa
Novice Trump: Dokler bom predsednik, Iran ne bo imel jedrskega orožja #video

Iranski predsednik Rouhani napovedal letalsko tragedijo?

Iranski predsednik Hassan Rouhani je pred dvema dnevoma na Twitterju objavil zlovešče opozorilo, ki je med vrsticami napovedovalo letalsko tragedijo. Ob grožnjah ZDA je namreč navedel število 290, ki se nanaša na pomotoma sestreljeno iransko potniško letalo leta 1988 nad Perzijskim zalivom, sestrelila ga je ameriška letalonosilka. V tej nesreči je umrlo prav 290 ljudi. To je bil polet družbe Iran Air s številko 655, ki jo je Rouhani v sporočilu na Twitterju prav tako označil.

Nekaj mesecev pozneje je podtaknjena bomba povzročila strmoglavljenje potniškega letala družbe Pan Am nad Lockerbijem na Škotskem, v katerem je umrlo 270 ljudi. Uradna preiskava je povzročitelje sicer našla v Libiji, a obveščevalci so nesrečo že takrat neuradno povezovali tudi z Iranom.

Tehnične okvare, ki pripeljejo do požara takoj po vzletu, so bile do zdaj najpogosteje povezane s poškodovanimi rezervoarji za gorivo v krilih. To se lahko pojavi ob nenadni mehanski poškodbi pred vzletom. Tak primer je bilo strmoglavljenje concorda v Parizu, ko je del razcefrane gume s kolesa poškodoval krilo in povzročil iztekanje goriva ter požar. Pilot iz kabine tudi zelo težko vidi področje kril in zato v trenutku težav morda niti ne ve, kaj natančno se je zgodilo z letalom in kaj je neposredni vzrok morebitnega požara.

Prizorišče nesreče blizu letališča v Teheranu:

letalo nesreča Iran | Foto: Reuters Foto: Reuters

letalo nesreča Iran | Foto: Reuters Foto: Reuters

letalo nesreča Iran | Foto: Reuters Foto: Reuters

Prizorišče strmoglavljenja po nesreči ukrajinskega boeinga 737-800 | Foto: Reuters Prizorišče strmoglavljenja po nesreči ukrajinskega boeinga 737-800 Foto: Reuters

Prizor z letališča v Kijevu, kamor je bil boeing iz Teherana namenjen. | Foto: Reuters Prizor z letališča v Kijevu, kamor je bil boeing iz Teherana namenjen. Foto: Reuters Nov udarec za Boeing

Letalo, ki je bilo iz Teherana namenjeno proti Kijevu v Ukrajini, je bilo staro manj kot štiri leta. Čeprav pripada isti družini letal kot že dve leti prizemljeni boeing 737 max 8, uporablja drugo programsko podporo in tako o tem letalu do zdaj niso poročali o morebitnih tehničnih težavah.

Ta nesreča pa bo še en v vrsti udarcev za Boeing, ki je zaradi težav z omenjenim prizemljenim tipom letala (po dveh tragičnih nesrečah) nedavno tudi zamenjal svoje vodstvo. Dennisa Muilenburga je na čelu uprave namreč zamenjal David Calhoun.

 

 

 

 

 

Ne spreglejte