Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 1. 2020,
6.08

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

65

Natisni članek

noad napad Iran ZDA Donald Trump

Sreda, 8. 1. 2020, 6.08

4 leta, 3 mesece

Trump: Dokler bom predsednik, Iran ne bo imel jedrskega orožja #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

65

Iran je sinoči ob 23.30 po srednjeevropskem času izstrelil 22 balističnih izstrelkov proti ameriškim in koalicijskim silam v Iraku. Izstrelki so zadeli dve oporišči z ameriškimi in koalicijskimi vojaki v Al Asadu in Erbilu. Ameriški predsednik Donald Trump je v današnji izjavi potrdil, da napad ni zahteval smrtnih žrtev. Slovenske vojake bodo iz Erbila evakuirali predvidoma danes zvečer.

Slovenska vojska vojak
Novice Odhod slovenskih vojakov iz Iraka se bo zamaknil #video

Ameriški predsednik Donald Trump je današnjo izjavo pospremil z uvodnimi besedami, v katerih je dejal, da dokler bo on predsednik, Iran ne bo imel jedrskega orožja, šele nato je pozdravil vse navzoče. V nadaljevanju je nato dodal, da so ameriške sile pripravljene na vse. "A videti je, da se bo Iran uklonil, kar je dobro za vse vpletene strani in ne nazadnje svet," je še poudaril Trump. 

Prosil bo Nato za pomoč

Med drugim je še povedal, da je Iran vodilni sponzor terorizma in ogroža civilizirani svet. "Prejšnji teden smo ustavili krutega terorista, ki je ogrožal ameriška življenja. Kasem Solejmani je treniral teroristične vojske, vključno z Hezbolahom. Ranil in umoril je na tisoče ameriških vojakov," je pojasnil in hkrati dodal, da je ubiti general orkestriral napad na ameriško veleposlaništvo v Bagdadu.

Donald Trump je danes stopil pred novinarje in održal govor na sinočnji napad na ameriško vojaško bazo. | Foto: Reuters Donald Trump je danes stopil pred novinarje in održal govor na sinočnji napad na ameriško vojaško bazo. Foto: Reuters

Trump je v govoru še povedal, da bo prosil Nato, da se ta bolj vplete v dogajanje na Bližnjem vzhodu. "Iran se mora odpovedati svojim jedrskim ambicijam in čas je, da se Zahod zave teh groženj," je poudaril ameriški predsednik in hkrati dejal, da bo prosil zvezo Nato za dodatno pomoč in sodelovanje. Druge države podpisnice jedrskega sporazuma pa je ob tem pozval, naj odstopijo od jedrskega sporazuma z Iranom, od katerega je sam odstopil leta 2018. 

Še enkrat je ponovil, da so ameriške vojaške sile močnejše kot kadarkoli prej. "A dejstvo, da imamo tako močno vojsko in orožje, ne pomeni, da ga bomo uporabili. Ne želimo ga uporabiti," je še povedal. Dotaknil se je tudi Islamske države (IS), za katero je dejal, da je naravni sovražnik Irana. "In skupaj se moramo truditi za to, da jo uničimo."

Nove sankcije za Iran

Po sinočnjem napadu je Trump tudi napovedal, da bodo ZDA uvedle nove sankcije proti iranskemu režimu. "Sankcije bodo v veljavi, vse dokler Iran ne spremeni vedenja. Samo v zadnjih mesecih je Iran v mednarodnih vodah zasegel več ladij, sprožil napad na Savdsko Arabijo in razstrelil dve ameriški brezpilotni letali," je poudaril. 

Trump je napovedal nove sankcije za Iran. | Foto: Reuters Trump je napovedal nove sankcije za Iran. Foto: Reuters

Kljub temu, da je predsednik napovedal sankcije proti Iranu, pa z administracijo ne načrtuje povračilnih ukrepov kot odziv na sinočnji napad proti ameriškim in koalicijskim silam v Iraku. Trump je sporočil še, da so ZDA pripravljene skleniti mir s tistimi, ki ga želijo.

Iran odgovoril na smrt generala

Iran je uresničil grožnje po usmrtitvi poveljnika elitnih sil iranske revolucionarne garde generala Solejmanija v Bagdadu, za tega je bila usodna raketa iz brezpilotnega letala po ukazu predsednika ZDA Trumpa. Tarči sta bili vojaški oporišči ZDA in koalicijskih sil v mestu Al Asad in Erbil.

Prav iz teh dveh oporišč so ameriške sile v petek izvedle likvidacijo Solejmanija. Teheran je nekaj ur po pogrebu generala nanju izstrelil 22 raket; pet na Erbil, preostale pa na Al Asad, je sporočila iraška vojska.

Iranska TV: Ubitih je bilo 80 "ameriških teroristov"

Čeprav je iranska državna televizija sprva poročala, da je bilo v napadu ubitih 80 "ameriških teroristov", pa so tako iranske kot ameriške oblasti pozneje potrdile, da napad ni terjal smrtnih žrtev.

Po mnenju analitika CNN Nica Robertsona je bil včerajšnji napad pametna diplomatska poteza Irana. "Izbira oporišč za napad je bila izjemno pomembna. Če bi želeli umoriti večje število ameriških vojakov, bi si lahko za napad zbrali lažje baze," piše CNN. 

Kot pravi Robertson, je bazo v Al Asadu v preteklosti že obiskal. Po njegovih pojasnilih gre za ogromno in oddaljeno oporišče, kar je povečalo možnosti, da so izstreljene rakete pristale na tako imenovanih "mrtvih tleh", stran od vojaških bunkerjev, zato je bila verjetnost za smrtne žrtve med vojaki ali civilisti zelo majhna. 

Novice ZDA preventivno ubile visokega iranskega generala #video

Bela hiša je sporočila, da Trump spremlja položaj in se posvetuje s člani svoje ekipe za nacionalno varnost. Trump je več ur po napadu tvitnil, da je vse v redu. "Vse je v redu! Rakete izstreljene iz Irana na dve vojaški bazi v Iraku. Na vrsti je ocenjevanje žrtev in škode. Za zdaj je vse v redu. Imamo daleč najmočnejšo in najbolje opremljeno vojsko kjerkoli na svetu! Jutri zjutraj bom dal izjavo," je tvitnil Trump.

"Jasno je, da so bile rakete izstreljene iz Irana in so napadle najmanj dve vojaški oporišči, ki gostita ameriške in koalicijske vojake v Al Asadu in Erbilu," je dejal tiskovni predstavnik Pentagona Jonathan Hoffman in dodal, da škodo še ocenjujejo.

Zagotovil je tudi, da je ameriška vojska v Iraku že nekaj dni v stanju pripravljenosti na takšne in podobne napade. "Ko ocenjujemo položaj in odgovor, sprejemamo vse potrebne ukrepe za zaščito in obrambo ameriških vojakov, partnerjev in zaveznikov," je zagotovil Hoffman.

Ameriški vojaki so bili pred napadom posvarjeni in so se še pravočasno zatekli na varno, je poročal CNN.

Boeing 737
Avtomoto Iran ne želi izročiti črnih skrinjic strmoglavljenega letala #video

Iran je pred napadi opozoril Irak

Irak je danes sporočil, da jih je Iran še pred napadom obvestil, da bo izvedel napad na ameriške vojake v državi. Iz urada iraškega premierja Adela Abdela Mahdija so sporočili, da so od Irana prejeli "uradno ustno obvestilo, da so oziroma da bodo kmalu začeli odgovor na umor Kasema Solejmanija". Seznanili so jih tudi, da "bodo napadi omejeni na kraje, kjer so nameščeni ameriški vojaki v Iraku", niso pa jih seznanili, kje bodo izvedli napad, poroča francoska tiskovna agencija AFP, povzema STA.

Obenem pa so z njimi v stik stopile ZDA, ko so iranske balistične rakete padale na oporišče Al Asad na zahodu Iraka in v Erbilu na severu. Dodale so, da so takoj opozorile iraške poveljnike, da bi sprejele potrebne ukrepe, ter da med iraškimi silami v napadih ni bilo žrtev.

O dogajanju na Bližnjem vzhodu so spregovorili tudi v oddaji Planet. V studiu se je novinarju Tomažu Bratožu pridružil profesor in poznavalec ameriške zunanje politike Bogomil Ferfila.


Hamenej: Iran je dal klofuto ZDA

Iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej je v televizijskem nagovoru narodu dejal, da je Iran z obstreljevanjem oporišč ameriške vojske v Iraku "dal klofuto" ZDA, ki jih je označil za sovražnico Irana. Kot cilj pa je navedel končanje ameriške navzočnosti na Bližnjem vzhodu.

Poudaril je, da "tovrstna vojaška akcija ni dovolj", ko gre za tako pomemben incident, kot je umor vplivnega iranskega generala in poveljnika elitnih enot revolucionarne garde Al Kuds Kasema Solejmanija.

"Pomembno je, da se mora končati pokvarjena prisotnost ZDA v regiji," je dejal Hamanej. "Američani so regiji prinesli samo vojno in uničenje," je poudaril.

Iran zatrjuje, da so izvedli napade v samoobrambi

Iranski zunanji minister Džavad Zarif je danes zatrdil, da je njegova država izvedla raketna napada na letalski oporišči v Iraku, ki gostita ameriške in koalicijske vojake, v samoobrambi in si ne želi vojne. 

"Ne želimo si eskalacije ali vojne, se bomo pa branili pred agresijo," je prek Twitterja sporočil Zarif. "Iran je sprejel in izvedel sorazmerne ukrepe v samoobrambi v skladu z 51. členom listine ZN, s tem, ko je napadel oporišče, iz katerega je bil izveden strahopeten oborožen napad na naše državljane in visoke predstavnike," je še dodal.

Iran svari ZDA in zaveznike

Iranska revolucionarna garda je ob sporočilu, da so izvedli operacijo "Mučenik Solejmani" zaradi njegovega umora, dodala opozorilo ZDA in zaveznikom. "Svarimo vse ameriške zaveznike, ki so dali baze teroristični armadi, da bomo merili na vsako ozemlje, s katerega bodo prišla agresivna dejanja proti Iranu," sporočilo revolucionarne garde prenašajo iranski mediji, ki jih povzema STA.

Vrhovni poveljnik iranskih oboroženih sil Mohamed Bageri je po poročanju iranske tiskovne agencije Irna po napadih sporočil, da ti pomenijo le majhen del tega, česar je zmožna iranska vojska. Na morebitna nova "zlobna dejanja" ZDA se bo Iran po njegovih besedah odzval še ostreje in uničujoče. Dodal je, da je čas, da ameriška vojska, ki jo v Iranu označujejo za teroristično, zapusti regijo.

Novice V stampedu na pogrebu Solejmanija več kot 50 mrtvih, pogreb preložen #video

Iranski parlament je prav tako potrdil zakon, s katerim je ameriški vojaški vrh in vse, ki so sodelovali pri Solejmanijevi smrti, razglasil za teroriste, ki so podvrženi iranskim sankcijam.

Prepoved poletov vsem ameriškim civilnim letalom nad Perzijskim zalivom

Ameriška zvezna uprava za zračni promet (FAA) je kmalu po napadu v Iraku izdala prepoved poletov vsem ameriškim civilnim letalom nad Irakom, Iranom in vsem Perzijskim zalivom, še poroča STA.

Napadena baza Al Asad med največjimi v Iraku

Ameriško vojaško oporišče in letalska baza Al Asad, 160 kilometrov severozahodno od Bagdada v provinci Anbar, velja za eno od največjih v Iraku. Ima več kinodvoran, plavalnih bazenov, restavracij in celo dve avtobusni liniji. Ima tudi športne dvorane in celo osnovno šolo, srednjo šolo in bolnišnico.

Baza ima seveda tudi utrjene obrambne strukture, od bombnih zaklonišč za vojake in opremo do utrjenih hangarjev za letala. Za modernizacijo te baze so ZDA namenile 280 milijonov dolarjev, navaja Wikipedija.

Ne spreglejte