Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 1. 2020,
6.16

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

64

Natisni članek

napad Irak ZDA Iran

Petek, 3. 1. 2020, 6.16

4 leta, 3 mesece

ZDA preventivno ubile visokega iranskega generala #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

64

Pentagon je potrdil, da je bil na ukaz predsednika ZDA Donalda Trumpa v zračnem napadu ameriških sil na bagdadskem mednarodnem letališču ubit poveljnik elitnih enot iranske Revolucionarne garde Al Kuds, general Kasem Solejmani. Pentagon je sporočil, da je šlo za preventivni ukrep, iranski vrhovni vodja ajatola Ali Hamenej pa je že napovedal maščevanje.

Iraške oblasti so sporočile, da je v napadu umrlo najmanj sedem ljudi. Dva avtomobila v konvoju, ki sta prispela do letališča, sta eksplodirala. Med drugim je v napadu umrl iranski vojaški poveljnik Kasem Solejmani, ki je vodil teroristično organizacijo, uperjeno zoper ZDA. Ameriško obrambno ministrstvo pravi, da je pripravljal načrte za napade na ameriške diplomate in drugo osebje tako v Iraku kot na celotnem Bližnjem vzhodu. Video: CBS

Kasem Solejmani, eden najbolj priljubljenih vojaških poveljnikov v Iranu, naj bi aktivno razvijal načrte za napade na ameriške diplomate in vojake v Iraku ter celotni regiji. Odobril naj bi tudi zadnji napad protestnikov na ameriško ambasado v Bagdadu. Napad na Solejmanija je po trditvah Pentagona namenjen odvračanju prihodnjih iranskih napadov, poroča STA.

V napadu je umrl tudi namestnik poveljnika proiranske milice v Iraku Sile za mobilizacijo ljudstva (PMF) Abu Mahdi Al Muhandis.

V ameriškem zračnem napadu v Bagdadu sta umrla namestnik poveljnika proiranske milice v Iraku Sile za mobilizacijo ljudstva Abu Mahdi Al Muhandis (levo) in glavna tarča napada, general Kasem Solejmani. | Foto: Reuters V ameriškem zračnem napadu v Bagdadu sta umrla namestnik poveljnika proiranske milice v Iraku Sile za mobilizacijo ljudstva Abu Mahdi Al Muhandis (levo) in glavna tarča napada, general Kasem Solejmani. Foto: Reuters

Iranska državna televizija je prenesla sporočilo iranske Revolucionarne garde, ki pravi, da sta ubita postala mučenika.

Novice Napetost narašča: Trump v Irak pošilja več kot 700 vojakov #video

Trump, ki je še vedno na počitnicah na Floridi, je novico, ki pomeni drastično spremembo politike do Bližnjega vzhoda, pospremil s tvitom ameriške zastave.

ZDA in Iran napenjajo mišice

Iran je lani sestrelil ameriško brezpilotno letalo in zasegel nekaj naftnih tankerjev, ZDA pa ga bremenijo tudi septembrskega napada na savdske naftne objekte.

RQ-4 dron
Novice Iran sestrelil ameriškega drona. ZDA trdijo, da ni letel nad Iranom.

ZDA so v nedeljo bombardirale objekte PMF zaradi napada na iraško vojaško oporišče v petek v Kirkuku, v katerem je bil ubit tudi Američan.

Proiranska milica je potem na silvestrovo organizirala protestni napad na ameriško veleposlaništvo v Bagdadu, Američani pa so se maščevali z likvidacijo Solejmanija in Al Muhandisa.

Rusija je že opozorila, da se bodo po ameriški likvidaciji Solejmanija okrepile napetosti na Bližnjem vzhodu. Iranu so izrazili tudi sožalje. Peking je medtem pozval k zadržanosti vseh strani, "še posebej ZDA". Zaskrbljeni so tudi v Franciji, v Izraelu pa so dvignili stopnjo pripravljenosti.

"Solejmani si je želel umreti kot mučenik"

Iranski vrhovni vodja ajatola Ali Hamenej je že napovedal ostre povračilne ukrepe. "Vsi naši prijatelji, pa tudi naši sovražniki vedo, da bomo boj nadaljevali in dosegli končno zmago islama nad imperialisti," je zatrdil.

Dodal je, da si je Solejmani želel umreti kot mučenik. Sožalje je izrekel njegovi družini in vsem Irancem ter napovedal tridnevno nacionalno žalovanje.

MZZ svetuje previdnost pri potovanjih v Iran

Slovensko zunanje ministrstvo (MZZ) poziva slovenske državljane, ki so že v Iranu ali tja nameravajo potovati v naslednjih dneh, naj se ne udeležujejo javnih zborovanj, prireditev in žalnih slovesnosti ob njegovi smrti.

Posmrtni ostanki priljubljenega poveljnika bodo namreč v kratkem prepeljani v Iran. Na območju celotne države pa so napovedane množične žalne slovesnosti in protesti proti storilcem, opozarjajo na zunanjem ministrstvu.

Odsvetujejo vsa nenujna potovanja na nekatera območja v Iranu, ki bi bila lahko nevarna. Odsvetujejo potovanja v 100-kilometrski pas vzdolž iransko-afganistanske meje in desetkilometrski pas vzdolž iransko-iraške meje. Prav tako je po ocenah MZZ nevarno območje ob pakistanski meji. Odsvetujejo tudi potovanja v provinco Hormozgan ob Perzijskem zalivu.

Popotnikom svetujejo, naj se v vzhodnem Iranu držijo glavnih prometnih poti in naj ne potujejo ponoči, sploh ne zunaj večjih naselij. Območje jugovzhodnih iranskih provinc Sistan in Balučistan ter Kerman je za tuje obiskovalce izredno nevarno, saj prihaja do ugrabitev turistov in popotnikov, zato potovanja v obe provinci odsvetujejo.

Ajatola je zatem za novega poveljnika elitnih enot iranske revolucionarne garde danes imenoval Esmaila Kanija, dosedanjega Solejmanijevega namestnika. "Navodila za te enote ostajajo enaka kot pod vodstvom mučenika Solejmanija," je poudaril Hamenej ter pozval pripadnike teh sil, naj sodelujejo z novim vodjo.

V Teheranu se je medtem na protestih proti "ameriškim zločinom" danes po petkovih molitvah zbralo več deset tisoč ljudi. Vzklikali so Smrt Ameriki in nosili fotografije Solejmanija.

Perzijski zaliv
Novice Iran znova zasegel ladjo, ki naj bi "tihotapila nafto"

Solejmanijevo truplo naj bi razneslo na koščke

Tiskovne agencije in iraški ter iranski mediji po povzemanju STA poročajo, da se je napad pri letališču zgodil kmalu po polnoči v petek zjutraj, ubitih pa naj bi bilo več ljudi.

PMF trdi, da je mrtvih najmanj sedem ljudi. Al Muhandis je prišel na letališče v konvoju, da bi pričakal Solejmanija, ki je priletel iz Libanona ali Sirije.

Hormuška ožina
Novice Ena glavnih poti za nafto: en incident in cene lahko ponorijo

Konvoj je prispel do tovornega dela letališča, kjer je bilo Solejmanijevo letalo, nato pa je odjeknila eksplozija. Američani naj bi napad izvedli z raketo. Solejmanijevo truplo je razneslo na koščke, Al Muhandisa pa niso mogli identificirati.

Solejmani je vodil sile Al Kuds v Siriji, kjer podpirajo predsednika Bašarja Al Asada, in v Iraku po ameriški invaziji leta 2003. Delal je tudi kot posebni svetovalec Al Asada za boj proti Islamski državi.

Cene nafte poskočile

Cene nafte so danes, potem ko so ZDA ubile generala Solejmanija, poskočile za okoli tri odstotke. Okrepile so se namreč bojazni pred zaostrovanjem napetosti v z nafto bogati regiji.

Al Kuds je, po zagotovilih ameriških uradnikov, pod Solejmanijevim vodstvom učil šiitske bojevnike v Siriji in Iraku, kako se delajo uspešne obcestne bombe proti Američanom. Iran to zanika.

Ne spreglejte