Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 6. 2019,
6.50

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,91

24

Natisni članek

dron Iran ZDA

Četrtek, 20. 6. 2019, 6.50

4 leta, 10 mesecev

Iran sestrelil ameriškega drona. ZDA trdijo, da ni letel nad Iranom.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,91

24

RQ-4 dron | Foto Reuters

Foto: Reuters

Iranska revolucionarna garda je danes sporočila, da je nad Iranom sestrelila ameriški izvidniški dron, ki je kršil iranski zračni prostor. ZDA so sestrelitev potrdile, a zanikajo letenje v iranskem zračnem prostoru.

Izvidniški dron global hawk ameriške izdelave so sestrelile zračne sile na območju obalne province Hormozgan na jugu države, je ob tem sporočila iranska revolucionarna garda. Šlo naj bi za izvidniški dron RQ-4 Global Hawk.

ZDA: Iranski izstrelek sestrelil dron v mednarodnem zračnem prostoru

ZDA sestrelitve sprva niso potrdile, je pa tiskovni predstavnik ameriške vojske zanikal, da bi bil njihov dron v iranskem zračnem prostoru. Kasneje je neimenovani ameriški predstavnik po poročanju Reutersa potrdil, da je iranski izstrelek zemlja-zrak ameriški vojaški dron sestrelil v mednarodnem zračnem prostoru nad Hormuško ožino. 

Dodal je še, da je šlo za brezpilotno letalo ameriške mornarice vrste MQ-4C triton. Druge podrobnosti niso znane.

Poveljnik iranske revolucionarne garde, general Hosein Salami se je na te ameriške trditve odzval, da je ameriški dron zagotovo kršil iranski zračni prostor. Meje Irana "so naša rdeča črta", je dejal. Odgovor Irana s sestrelitvijo brezpilotnega letala je "jasno sporočilo branilcev meje Irana", je še dodal.

Iran | Foto: Reuters Foto: Reuters Iransko zunanje ministrstvo pa je v odzivu prisotnost drona v iranskem zračnem prostoru označilo za izzivalno in napadalno dejanje ter posvarilo pred nadaljnjimi kršitvami iranskega zračnega prostora.

Po navedbah proizvajalca Northrop Grumman lahko triton leti skupno 24 ur na višini nad 16 kilometrov, njegov operativni doseg je 8.200 navtičnih milj.

Incident se je zgodil dva dneva po napovedi ZDA, da bodo zaradi iranske grožnje poslale na Bližnji vzhod še tisoč vojakov.

Provinca Hormozgan, kjer se je danes zgodil incident, sicer meji na Hormuško ožino, strateško pomembno plovno pot za nafto iz Perzijskega zaliva, kjer so bili napadeni tankerji.

Visoki iranski predstavnik, sekretar iranskega vrhovnega varnostnega sveta, kontraadmiral Ali Šamhani je v sredo zatrdil, da vojne med državama ne bo, saj da zanjo ni razloga.

Pentagon potrdil, da je Iran sestrelil izvidniški dron

Pentagon je potrdil, da so iranske sile sestrelile izvidniški dron ameriške mornarice. Poudarili so tudi, da je bilo brezpilotno letalo v mednarodnem zračnem prostoru na Hormuško ožino, ne nad teritorialnim morjem Irana.

Trump: Iran je naredil zelo veliko napako

meriški predsednik Donald Trump je danes poudaril, da je Iran naredil zelo veliko napako. Tako se je odzval na Twitterju, potem ko so iranske sile sestrelile izvidniško brezpilotno letalo ameriške mornarice.

Ne spreglejte