Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 1. 2020,
12.08

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,28

11

Natisni članek

Natisni članek

aretacija Iran Kasem Solejmani Kosovo

Sreda, 8. 1. 2020, 12.08

4 leta, 9 mesecev

Na Kosovu aretirali podpornico Irana: "Maščevanje mora biti obvezno"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,28

11

Kasem Solejmani | Podpornica ubitega iranskega generala Kasema Solejmanija je trenutno v priporu, očitajo ji spodbujanje terorizma. | Foto Reuters

Podpornica ubitega iranskega generala Kasema Solejmanija je trenutno v priporu, očitajo ji spodbujanje terorizma.

Foto: Reuters

Kosovske oblasti so v torek aretirale uporabnico družbenega omrežja Facebook, ki je v zdaj že ukinjeni proislamski skupini kritizirala ameriški atentat na iranskega generala Kasema Solejmanija in poudarila, da se mora Iran brezpogojno maščevati ZDA, pri tem pa ne sme izbirati nobenih sredstev. Omenjena uporabnica je trenutno v priporu, oblasti pa ji očitajo spodbujanje terorizma.

Kosovsko tožilstvo pravi, da je Ikballe Berisha Huduti v zdaj že ukinjeni proislamski skupini na Facebooku kritizirala ZDA zaradi uboja iranskega generala Kasema Solejmanija, ki so ga ameriške sile v napadu z droni v Iraku ubile prejšnji teden. "S tem ko ste ubili gospodarja hiše in vse preostale družinske člane, mora biti maščevanje obvezno in ne sme imeti nobenih meja," je zapisala Hudutijeva, ki je Solejmanija označila za "velikega človeka".

Po poročanju Fox News uporabnica zdaj trdi, da so bile njene izjave vzete iz konteksta, je pa s Facebooka izbrisala določene svoje objave. Kot naj bi policistom dejala Hudutijeva, je bila v preteklosti hvaležna Američanom za njihovo podporo Kosovu, tudi med vojno konec 90. let, ko je konflikt med Srbi in Albanci v tej nekdanji jugoslovanski republiki dosegel vrhunec.


Preberite še:

Donald Trump
Novice Nova morija? "Trump si zagotovo ne želi vojne z Iranom." #video
Slovenska vojska vojak
Novice Odhod slovenskih vojakov iz Iraka se bo zamaknil #video
Sirija, Raketa
Novice Trump: Dokler bom predsednik, Iran ne bo imel jedrskega orožja #video
Boeing 737
Avtomoto Iran ne želi izročiti črnih skrinjic strmoglavljenega letala #video

Kosovski politični vrh podpira Američane

Ameriški uradniki trdijo, da je bil pokojni Solejmani, gre za generala elitnih enot iranske revolucionarne garde, odgovoren za smrt na stotine ameriških vojakov in da je nove napade načrtoval tik pred smrtjo. Na Kosovu, kjer je albansko prebivalstvo muslimanske veroizpovedi, so sicer številni visoki politiki podprli potezo ZDA, ki je usmrtila prej omenjenega generala.

"Močno podpiram ameriški odziv proti dejavnostim Irana na Bližnjem vzhodu, ki so povzročile teror, nestabilnost in globalno zaskrbljenost. Stati moramo skupaj ter varovati naše vrednote in naš način življenja v iskanju miru in varnosti," je prejšnji teden na Twitterju zapisal kosovski predsednik Hashim Thaci. Podoben zapis v podporo ZDA je na Facebooku delil tudi odhajajoči kosovski premier Ramush Haradinaj.

Ne spreglejte