Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 7. 2023,
12.36

Osveženo pred

9 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

Marjan Šarec Vojnik Slovenska vojska neurje

Ponedeljek, 24. 7. 2023, 12.36

9 mesecev, 2 tedna

Slovenska vojska bo še naprej na razpolago za pomoč v Vojniku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
Vojnik neurje | Pripadniki Slovenske vojske ostajajo na območjih, ki so jih pred dnevi hudo prizadela neurja. Odstranjevanje posledic ujme se nadaljuje v Vojniku in Črni na Koroškem. | Foto STA

Pripadniki Slovenske vojske ostajajo na območjih, ki so jih pred dnevi hudo prizadela neurja. Odstranjevanje posledic ujme se nadaljuje v Vojniku in Črni na Koroškem.

Foto: STA

Obrambni minister Marjan Šarec je danes ponovno obiskal z neurjem prizadeto Občino Vojnik, kjer se je mudil tudi v soboto. Kot je povedal, so podaljšali bivanje Slovenske vojske v Vojniku, danes pa nadaljujejo odstranjevanje posledic neurja iz prejšnjih dni. Po oceni Šarca je nujno zagotoviti prevoznost cest.

Šarec se bo danes ustavil tudi v Slovenj Gradcu, Kotljah in Črni na Koroškem. Napovedal je, da v Črno na Koroškem iz Novega mesta prihaja 20-tonski bager za odstranitev zemljine, ki je posledica plazu.

Dejal je, da bodo prizadetim občinam izplačali intervencijske stroške, ki so nastali v intervenciji po neurju. Meni tudi, da bi ministrstvo za naravne vire in prostor moralo spremeniti zakonodajo za čim hitrejšo sanacijo z neurjem prizadetih območij.

Vojniški župan Branko Petre je dejal, da na terenu še vedno odstranjujejo posledice neurij. Veseli ga, da so deležni pomoči Slovenske vojske, gasilcev in civilne zaščite.

V soboto so tako imeli na terenu 120 gasilcev iz 30 prostovoljnih gasilskih društev. Petre je izpostavil, da jih čaka še sanacija poškodovanih objektov, do zdaj pa so jih našteli 250.

Številne ceste in poti so uničene

Veliko občinskih cest in javnih poti je voda uničila. "Pred 14 dnevi smo namenu predali cesto z novim asfaltom na Frankolovem, zdaj pa je neurje uničilo 130 metrov te ceste. Škoda bo večmilijonska, intervencijski stroški pa bodo znašali od 200 tisoč evrov do pol milijona evrov," je še dejal Petre.

Podjetje Vodovod kanalizacija iz Celja je v nedeljo obvestilo uporabnike pitne vode, oskrbovane iz vodovodnega sistema Celje, na celotnem območju Občin Celje, Štore in Vojnik, da je vodo za pitje in pripravo hrane treba predhodno prekuhavati.

Zaradi intenzivnih padavin se je namreč povišala motnost vodnih virov v Vitanju, zaradi prekinitve oskrbe z električno energijo pa je izpadel vodni vir Toplica na Frankolovem.

Vojska pomaga tudi v Črni na Koroškem

V Črni na Koroškem danes prav tako nadaljujejo odstranjevanje posledic neurja. Tudi tej občini so na pomoč priskočili slovenski vojaki, ki bodo odstranili tri plazove.

Tudi črnjanska županja Romana Lesjak je škodo po neurju ocenila na več milijonov evrov. V Črni na Koroškem je bilo v neurju prizadetih okoli deset stanovanjskih objektov, v katerih stanuje tudi po več družin.

Marjan Šarec v Črni na Koroškem
Novice Marjan Šarec v Črni na Koroškem: Vojaki bodo na terenu, dokler bo treba
Arso
Novice Po državi klestila toča in pihal orkanski veter, škoda bo ogromna #foto #video
Planet TV
Planet TV Gasilci bedijo že štiri dni #video
Marjan Šarec
Novice Šarec napovedal ustrezne zakonske podlage za hitrejše ukrepanje po neurjih
Ne spreglejte