Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 7. 2023,
8.55

Osveženo pred

9 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Italija Slovenija toča veter neurje nevihta vreme

Ponedeljek, 24. 7. 2023, 8.55

9 mesecev, 1 teden

Po državi klestila toča in pihal orkanski veter, škoda bo ogromna #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Iznad Furlanije - Julijske krajine je zahodni del Slovenije zajela močna nevihta in potovala proti vzhodu in jugovzhodu države. Nevihto so spremljali debela toča in močni sunki vetra, ki so v Ajdovščini dosegli hitrost 118 kilometrov na uro. Arso je nekaj po 21. uri dvignil stopnjo nevarnosti z oranžne na rdečo. Najprej je rdeče opozorilo veljalo za osrednji in jugozahodni del države, nato pa so ga razširili na jugovzhodni del Slovenije.

Največ izrednih dogodkov v okolici Celja 

Pri upravi za zaščito in reševanje so v večernih urah zabeležili 76 dogodkov v Celju, v Kranju štiri, v Ljubljani 34, v Mariboru štiri, v Novi Gorici 29, v Postojni štiri in v Slovenj Gradcu tri dogodke v času neurja. 

Po do zdaj zbranih podatkih so zabeležili 157 dogodkov, največ na območju Regijskega centra za obveščanje Celje. Močan dež in veter ter toča so povzročali podiranje dreves, odkrivanje in puščanje streh, podiranje telekomunikacijskih drogov in napeljav, meteorne vode so poplavljale objekte, pojavilo se je tudi nekaj plazov.

Na terenu je 70 gasilskih enot. Gasilci odstranjujejo drevesa z lokacij, kjer ogrožajo objekte ali prometno infrastrukturo, pokrivajo poškodovane strehe, črpajo meteorno vodo, sodelovali so pri evakuaciji otrok iz kampa Lepena v Bovcu, strela pa je zanetila požar kurilnice na Vogrskem, nadstreška ob stanovanjskem objektu v naselju Varoš v občini Makole in požar gospodarskega poslopja v Spodnjem Gruškovju v občini Slovenska Bistrica.

Arso stopnjo nevarnosti dvignil z oranžne na rdečo 

Zaradi velike verjetnosti debele toče, močnih sunkov vetra in zelo močnih nalivov je Arso nekaj po 21. uri izdal najvišjo stopnjo vremenske ogroženosti. Najprej je rdeče opozorilo veljalo za osrednji in jugozahodni del države, nato pa so ga razširili na jugovzhodni del Slovenije. 

V Novi Gorici je klestila toča, ki je povzročila veliko škode. O toči poročajo tudi iz drugih delov države. 

Nevihtni sistem se je pomikal v smeri Posavja in severne Dolenjske. 

Na območju Slovenije so že zgodaj zvečer začele nastajati prve predfrontalne nevihte, ki so se pojavljale tudi čez noč, spremljali so jih orkanski sunki vetra, močni nalivi in toča. 

"Že zvečer in ponoči pričakujemo razvoj prvih močnejših neviht predvsem v severni Sloveniji, te se bodo jutri tam nadaljevale," je na ponedeljkovi novinarski konferenci pojasnil meteorolog agencije za okolje (Arso) Brane Gregorčič ter ob tem izpostavil predvsem območja Gorenjske, Koroške, dela Štajerske in Prekmurja. 

 Arso je za torek izdal oranžno opozorilo za vso Slovenijo.  

Brane Gregorčič
Novice Gregorčič: V prihodnjih 36 urah bodite pozorni na vremensko dogajanje #video
Ob neurju parkirne hiše v Cityparku in Aleji odprte tudi ponoči

Zaradi napovedanega slabega vremena zvečer in ponoči bosta v nakupovalnih središčih Citypark Ljubljana in Aleja Ljubljana Šiška danes in v sredo parkirni hiši odprti tudi ponoči. Avtomobile bo mogoče pripeljati najpozneje do polnoči in odpeljati od 6. ure. Parkiranje bo brezplačno, so sporočili iz nakupovalnih središč.

Čaka nas nemirno vreme 

Vremenoslovec pri agenciji za okolje Blaž Šter je v nedeljo zvečer na Twitterju opozoril na zadnje vremenske modele, ki kažejo, da bodo od ponedeljka zvečer do srede mogoče močnejše nevihte. Sprva bodo glavna nevarnost močni sunki vetra in toča, od torka popoldne pa tudi dolgotrajni nalivi.

Poleg nestabilnosti v ozračju naj bi bilo tokrat striženje vetra, ki spodbuja razvoj ekstremnih pojavov, še bolj izrazito kot v preteklem tednu, ko je niz nevihtnih linij povzročil razdejanje v številnih delih države. Na spletni strani Ciklon.si ob pričakovanih prehodih nevihtnih linij opozarjajo pred nevarnostjo orkanskih vetrov.

Močne nevihte, umiritev v sredo

Ravno omenjeno močno striženje vetra grozi tudi severni Italiji, kjer so v preteklem tednu nastajale intenzivne in uničujoče nevihtne celice ter se nato premikale proti Sloveniji in Hrvaški. Podobno naj bi se dogajalo tudi tokrat.

Ob koncu tega nemirnega dogajanja se bo v sredo po napovedih razjasnilo in ohladilo, nato pa trenutno kaže na bolj umirjeno poletno vreme s temperaturami do 30 stopinj Celzija.

Planet TV
Planet TV Gasilci bedijo že štiri dni #video
Črna na Koroškem, neurje
Novice Gregorčič opozarja: Izdali smo vremensko opozorilo najvišje stopnje #video
Toča
Novice Ponekod po državi klestila toča v velikosti jajca
Neurje v Topolščici
Novice Šokantni podatki: v gozdovih že več kot 350 tisoč kubičnih metrov podrtega drevja
Ne spreglejte