Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 2. 2024,
11.10

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,30

Natisni članek

Izrael Slovenija ESČP odškodnina odškodninska tožba Vinko Dolenc nevrokirurgija

Četrtek, 22. 2. 2024, 11.10

2 meseca

Slovenija mora nevrokirugu Dolencu nakazati skoraj 400 tisočakov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,30
Vinko Dolenc | Kirurg Vinko Dolenc je sodbo neuspešno izpodbijal na domačih sodnih instancah, uspel je šele na ESČP.  | Foto STA

Kirurg Vinko Dolenc je sodbo neuspešno izpodbijal na domačih sodnih instancah, uspel je šele na ESČP.

Foto: STA

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je oktobra 2022 ugotovilo, da je bila nevrokirurgu Vinku V. Dolencu v postopku priznanja tuje sodne odločbe kršena pravica do poštenega sojenja, poroča Delo. Priznana mu je bila tudi povrnitev premoženjske škode, o čemer se je sodišče odločilo danes. 

Slovenija bo morala Dolencu povrniti znesek, ki ga je do konca lanskega novembra že izplačal izraelskemu pacientu. Plačilo odškodnine mu je naložilo izraelsko sodišče, ko je pacient zaradi zapletov po operaciji možganskega tumorja pred dobrimi tridesetimi leti postal trajni invalid. 

Izraelsko sodišče je namreč leta 2006 odločilo, da mora nevrokirurg Dolenc izraelskemu državljanu plačati približno 2,3 milijona evra odškodnine zaradi premoženjske in nepremoženjske škode. Leta 1992 je Dolenc izraelskega bolnika namreč operiral v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, po operaciji pa je bolnik postal invalid.

Sodbo izraelskega sodišča za plačilo okoli 2,6 milijona evrov odškodnine in zamudnih obresti so priznala tudi slovenska sodišča ter prek izvršilnih postopkov zasegli različno pritožnikovo premoženje in ga izplačali izraelskemu državljanu.

Kirurg Dolenc je sodbo neuspešno izpodbijal na domačih sodnih instancah, uspel je šele na ESČP. Vložil je pritožbo proti Republiki Sloveniji in za nastalo nepremoženjsko škodo zahteval pol milijona evrov. Sodišče je presodilo, da je zaradi priznanih izraelskih sodb nedvomno doživel stisko in razočaranje, a zahtevano vsoto ocenilo kot pretirano. Dodelilo mu je 9.600 evrov, povrnilo pa tudi precej nižje sodne stroške od zahtevanih.

Glede premoženjske škode pa je sodišče pozvalo državo Slovenijo in Dolenca, da v šestmesečnem roku po pravnomočnosti sodbe predložita svoja pisna stališča in morebiten medsebojen dogovor, nadaljnji postopek je sodišče zato zadržalo. Ker se je v zvezi s postopkom pojavilo vprašanje ustavnosti, je Državno odvetništvo na ESČP julija lani poslalo predlog, da zadrži odločitev o premoženjski škodi do odločitve ustavnega sodišča.

nevrokirurgija | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage Stranki torej do lanskega junija nista dosegli sporazuma, zato je Dolenc na ESČP vložil svoje zahtevke za premoženjsko škodo. To je Dolencu dosodilo 390 tisoč evrov odškodnine, skupaj z DDV in obrestmi. Slovenija mora znesek poravnati v treh mesecih po pravnomočnosti sodbe.
Prav tako je ESČP Sloveniji naložilo obveznost da zagotovi, da Dolenčevo premoženje ne bo predmet nadaljnje izvršbe terjatve, ki izhaja iz sodb izraelskega okrožnega sodišča, poleg tega pa je država dolžna zdravniku povrniti tudi kakršno koli morebitno premoženjsko škodo po lanskem novembru, ki je nastala zaradi izvršitve sodbe izraelskega sodišča, so še zapisali v Delu.

Milko Škoberne
Novice ESČP: Nekdanjemu sodniku Škobernetu je bila kršena pravica do poštenega sojenja
Igor Bavčar
Novice Igor Bavčar vložil pritožbo na sodbo ESČP
Andrej Grah Whatmough, Peter Gregorčič in Tom Zalaznik
Novice ESČP pritožbo Gregorčiča razglasilo za nedopustno
Boštjan M. Zupančič
Novice Bodo zaradi antisemitizma sodbe Boštjana M. Zupančiča prišle pod drobnogled?
operacija na možganih
Novice Se v Sloveniji res bolj izplača biti keramičar kot nevrokirurg?
NPU
Novice Hišne preiskave v zvezi s spornimi posli nevrokirurga Bošnjaka
Ne spreglejte