Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 10. 2023,
11.38

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60

Natisni članek

pritožba RTV Slovenija Matej Avbelj Peter Gregorčič

Ponedeljek, 23. 10. 2023, 11.38

6 mesecev, 1 teden

ESČP pritožbo Gregorčiča razglasilo za nedopustno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60
Andrej Grah Whatmough, Peter Gregorčič in Tom Zalaznik | Andrej Grah Whatmough in Peter Gregorčič | Foto STA

Andrej Grah Whatmough in Peter Gregorčič

Foto: STA

Evropsko sodišče za človekove pravice je pritožbo, v kateri je bilo zatrjevano, da je ustavno sodišče z odpravo začasnega zadržanja dela novele zakona o RTVS pritožnikom odvzelo pravico do poštenega sojenja in pravico do učinkovitega pravnega sredstva, razglasilo za nedopustno. Odločitev je dokončna in se nanjo ni mogoče pritožiti.

Vlagatelji pobude za ustavno presojo zakona o RTVS so bili nekdanji predsednik programskega sveta RTV Slovenija Peter Gregorčič, nekdanji v. d. generalnega direktorja RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough, nekdanji v. d. direktorja Televizije Slovenija Uroš Urbanija in nekdanja namestnica predsednika nadzornega sveta RTVS Tamara Besednjak Valič.

Vlagatelji so prejeli odgovor Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) glede pritožbe, v kateri je bilo zatrjevano, da je ustavno sodišče z odpravo začasnega zadržanja dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) pritožnikom odvzelo pravico do poštenega sojenja in pravico do učinkovitega pravnega sredstva. Pritožba je bila po njihovih navedbah med drugim utemeljena s tem, da ob odpravi začasnega zadržanja ustavno sodišče ni z ničemer zavarovalo pravnega položaja pritožnikov. "Namesto tega je ustavno sodišče pojasnilo, da 'je podan položaj, ko se zadržane določbe izpodbijanega zakona ne morejo izvajati, hkrati pa tudi ustavno sodišče ne more uresničiti svoje ustavne vloge v razumnem času, skladno z načelom učinkovitega sodnega varstva', zaradi česar je 'preprečeno tudi izvrševanje zakonodajalčeve volje'," sta v sporočilu za javnost zapisala Peter Gregorčič in pravnik Matej Avbelj.

ESČP je pritožbo razglasilo za nedopustno. Glede odprave začasnega zadržanja je po navedbah vlagateljev ugotovilo, da očitane zadeve ne kažejo na kršitev pravic in svoboščin, določenih v Konvenciji ali njenih protokolih. Sicer pa, da nacionalna pravna sredstva še tako ali tako niso izčrpana, saj ustavno sodišče o pritožbi še vedno meritorno odloča. Ta odločitev ESČP je dokončna in se nanjo ni mogoče pritožiti.

Odločitev ESČP je po navedbah Gregorčiča in Avblja "posebej pomembna, saj pritrjuje, da manjšina štirih ustavnih sodnikov z odpravo začasnega zadržanja ni kršila nobene od v konvenciji in njenih protokolih zapisanih pravic, pa čeprav sedaj pritožniki v zvezi z vtoževano zadevo dejansko in pravno nimajo nobenega pravnega varstva več". "Njihovo pravovarstveno upravičenje je namreč z uveljavitvijo novega zakona po odločitvi ustavnega sodišča, ki se je zlomilo pod pritiski vladajoče politike, medijev in izbrane civilne družbe, po vsebini ugasnilo. ESČP je potrdilo, da je tako oblastveno ravnanje, zdaj in v prihodnje, v skladu z minimalnimi standardi evropskega pravnega reda," sta zapisala.

Ob tem sta nanizala tudi več izjav vpletenih in izpostavila vpliv politike na odločitev ustavnega sodišča. Opomnila sta, da bo treba tudi vsebinsko odgovoriti na pravne argumente, ki so zapisani v prvotni pobudi za presojo ustavnosti. "Do sedaj namreč nobeno sodišče, niti ustavno sodišče niti ESČP, ni naslovilo še prav nobenega izmed njih," sta poudarila. "Noč je torej očitno še zelo mlada in vsaj dokler sodišča glede argumentov v ustavni pobudi po vsebini molčijo, se bo v Sloveniji še plesalo - po notah vladajoče politike in njenih interesnih skupin," menita.

Ne spreglejte