SiolNET. Novice Slovenija
1,12

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Manjšinca sta s Šarčevo vlado podpisala dogovor o sodelovanju #video

1,12

termometer

Koalicijski partnerji so danes s poslancema italijanske in madžarske narodne skupnosti podpisali dogovor o sodelovanju. Premier Marjan Šarec je pojasnil, da gre zlasti za sodelovanje pri vprašanjih narodnih manjšin, medtem ko je poslanec Felice Žiža navedel, da bosta konstruktivno sodelovala z vlado in bila po potrebi tudi jeziček na tehtnici.

Premier Šarec je ob podpisu poudaril, da gre za uresničitev dogovora o sodelovanju, o katerem so se pogovarjali že pred oblikovanjem vlade. Po njegovih navedbah si želijo uresničiti ključne zadeve za obe narodni manjšini, zato bo za njihovo dobro sodelovanje posebej skrbel nekdo v kabinetu predsednika vlade.

Pri ključnih zadevah sta pripravljena biti jeziček na tehtnici

Žiža je pojasnil, da bosta poslanca sodelovala pri vseh ključnih projektih za vlado, ne pa tudi pri projektih, ki ne bodo usklajeni in bi lahko predstavljali težave za državljane ter tudi za narodno skupnost. Dodal pa je, da vsekakor podpirajo koalicijsko pogodbo.

Kot je povedal, so se o sodelovanju pogovarjali že takrat, ko je pri pogovorih za sodelovanje z vlado sodelovala tudi Levica, s katero je vlada za zdaj le parafirala sporazum o sodelovanju. "Kot smo se takrat pogovarjali, ne bi želela biti jeziček na tehtnici. A če bo treba, bova tudi to sprejela, če bodo zadeve ključnega pomena, kot je lahko državni proračun," je povedal Žiža.

Ferenc Horvath Novice Manjšini bosta podpisali dogovor o sodelovanju s koalicijo

Kot nam je včeraj pojasnil Horvath, gre za običajno pogodbo, ki jo poslanca narodne manjšine vsakokrat podpisujeta z novo vladno koalicijo. "Gre za nadaljevanje primerov dobre prakse," dodaja Horvath.

Konkretnih projektov v dogovoru ni

V dogovoru ni posebnih zavez podpisnikov, temveč so našteta področja, kjer želi vlada izboljšati stanje obeh avtonomnih narodnih skupnosti. "Ne gre za konkretne projekte. Prav tako ne določa najinih obveznosti, da morava podpirati vlado," pravi poslanec madžarske narodnosti.

Opozarja še, da ne gre za podpis koalicijske pogodbe, saj s tem nikakor ne bosta postala člana koalicije.

državni zbor parlament Novice Poslanca narodnih manjšin: Pri usodi vlade nočeva biti jeziček na tehtnici Marjan Šarec in Jean-Claude Juncker Novice Šarec pri Junckerju spet ostal brez pojasnil #arbitraža Šarec Novice Šarec Junckerju pojasnil stališče o arbitraži #video Jens Stoltenberg Marjan Šarec Novice Šarec: Če si član kluba, ne moreš pobirati le koristi #video #foto

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin