Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 10. 2018,
6.49

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

10

Natisni članek

Jean Claude Juncker Donald Tusk Bruselj Evropska unija Marjan Šarec

Sreda, 10. 10. 2018, 6.49

5 let, 6 mesecev

Juncker Šarcu: Pridi, mladi mož

Šarec Junckerju pojasnil stališče o arbitraži #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

10

Premier Marjan Šarec je vzdušje in vtise ob prvem obisku pri EU v Bruslju opisal kot dobre, vse sestanke pa kot konstruktivne in pozitivne. Poudaril je, da je v pogovoru s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem znova pojasnil slovensko stališče o arbitraži in ga seznanil z zgodovino arbitražnega vprašanja.

Na vprašanje, ali je Junckerja prosil za pojasnila, zakaj ni ukrepal na podlagi mnenja lastne pravne službe, ta je pritrdila slovenskim stališčem, je Šarec poudaril, da ga zanima prihodnost: samo to, kako bodo arbitražno razsodbo uresničili v praksi.

Slovenija pojasnila svoje stališče

Šarec je povedal, da je Slovenija pojasnila svoje stališče, Juncker pa je temu stališču prisluhnil, in to ponovno, saj ga ni slišal prvič. Prav tako je pozdravil "prispevek Slovenije kot pomembne, odgovorne in zanesljive partnerice za prihodnost Evrope".

Oba sta se strinjala o pomenu zaščite zunanje meje EU in o potrebi po postopni odpravi nadzora na notranjih mejah za vrnitev k prostemu gibanju oseb in schengnu. V povezavi z vprašanjem meje med Slovenijo in Hrvaško je Juncker ponovil stališče komisije in njeno pripravljenost, da pomaga v procesu.

Juncker Šarcu: Pridi, mladi mož

Kljub resnim pogovorom je Juncker slovenskega premierja sprejel na hudomušen način, in sicer z besedami ''Pridi, mladi mož''. Šarec je njegove besede označil za kompliment. 

"To jemljem kot kompliment, ker če kak mlad človek prevzame vlado, je to zagotovo kompliment. Sam jo je prevzel pri 39 letih, tako da sva govorila tudi o tem. Zaveda se, kako je pri teh letih voditi vlado. Ta pozdrav je bil sprejet v tem duhu," je dejal Šarec.

Pogovor s Tuskom tekel tudi o slovensko-hrvaški meji

Premier se je pred tem srečal tudi s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom. To srečanje, ki je trajalo nekoliko dlje od predvidene pol ure, je bilo po neuradnih navedbah slovenske strani zelo dobro in precej konkretno, s poudarkom na pripravah na vrh, še zlasti sta govorila o brexitu.

Jens Stoltenberg Marjan Šarec
Novice Šarec: Če si član kluba, ne moreš pobirati le koristi #video #foto

Tusk je po srečanju tvitnil, da je z veseljem sprejel Šarca na njegovem prvem obisku v Bruslju ter da sta razpravljala o brexitu, zahodnem Balkanu in vrhu unije, ki bo prihodnji teden. Srečanje je minilo v zelo pozitivnem vzdušju.

Razpravljala sta tudi o širših temah, kot so populizem, zahodni Balkan in Rusija, ter tudi o razvoju dogodkov v povezavi s slovensko-hrvaškim sporom o meji, so še sporočili iz Tuskove tiskovne službe.

Za Šarcem prvi delovni obisk v tujini

Šarec je na prvem delovnem obisku v tujini po prevzemu položaja, kar potrjuje strateški pomen EU za Slovenijo.  

Marjan Šarec
Novice Marjan Šarec bo prihodnji petek gost Angele Merkel

Za Šarca je to pomemben teden pri umeščanju na evropsko in mednarodno politično sceno. V torek je namreč v Sloveniji gostil generalnega sekretarja zveze Nato Jensa Stoltenberga, v petek pa gre v Berlin k nemški kanclerki Angeli Merkel.

Ne spreglejte