SiolNET. Novice Slovenija
2,07

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Šarec: Če si član kluba, ne moreš pobirati le koristi #video #foto

2,07

termometer

Premier Marjan Šarec in generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg sta na Brdu pri Kranju poudarila pomen zveze Nato za varnost njenih članic in v luči poslabševanja varnostnega položaja v svetu tudi pomen krepitve sredstev za varnost in skupno obrambo. Stoltenberg od Slovenije pričakuje več, Šarec pa je napovedal, da si bo za to prizadeval.

Ker se varnostna situacija lahko hitro spreminja, je sredstva za varnost treba okrepiti že zaradi nas samih, ne le zaradi Nata, je na skupni novinarski konferenci po srečanju poudaril slovenski premier. Prav tako je treba spoštovati zaveze, ki so bile dane ob vstopanju v zavezništvo pred 15 leti in leta 2014 na vrhu v Walesu, je dodal. "Če si član kluba, ne moreš pobirati le koristi, ampak imaš tudi dolžnosti," je dejal Šarec.

Jens Stoltenberg je na Brdu pri Kranju dejal, da od Slovenije pričakuje več, Marjan Šarec pa je napovedal, da si bo za to prizadeval. Jens Stoltenberg je na Brdu pri Kranju dejal, da od Slovenije pričakuje več, Marjan Šarec pa je napovedal, da si bo za to prizadeval. Foto: STA

Luka Mesec, Levica. Novice Levica bojkotirala govor generalnega sekretarja zveze Nato #video

Stoltenberg pričakuje še več

Generalni sekretar Nata je pohvalil prispevek Slovenije zlasti pri Natovih operacijah v Afganistanu, na Kosovu in v Latviji, glede "poštene delitve bremen" v zavezništvu pa pričakuje, da bo Slovenija storila več.

Slovenija namreč zdaj za obrambo namenja nekaj manj kot odstotek bruto domačega proizvoda (BDP), s čimer se uvršča na rep vseh zaveznic.

Generalni sekretar Nata je pohvalil prispevek Slovenije zlasti pri Natovih operacijah v Afganistanu. Generalni sekretar Nata je pohvalil prispevek Slovenije zlasti pri Natovih operacijah v Afganistanu. Foto: STA

Šarec se je s temi ocenami strinjal in dejal, da si bo prizadeval, "da v nekaj letih pridemo do 1,5 odstotka BDP, če bo situacija to dopuščala". Da bi "čez noč" prišli na dogovorjena dva odstotka BDP, pa je Šarec izključil.

Jens Stoltenberg Novice Nato svari Rusijo zaradi kibernetskih napadov

Kritike so "del demokratičnega procesa"

Posvetila sta se tudi krepitvi kritik na račun Nata in določenim pozivom v javnosti k izstopu iz organizacije. Oba sta dejala, da je to "del demokratičnega procesa", ki članice Nata le krepi.

Sicer pa je Stoltenberg menil, da se v luči pojavljanja novih groženj Rusije, nestabilnosti na Bližnjem vzhodu, kibernetskega bojevanja in krepitve vohunjenja dejansko podpora Natu v članicah povečuje. Šarec pa je dal primerjavo z gasilci, katerih ugled v Sloveniji tudi ni bil visok, dokler države niso prizadele ujme, ko jih je javnost označila za junake. Podobno je tudi z vojsko in Natom, sta menila z generalnim sekretarjem Nata.

Posvetila sta se tudi krepitvi kritik na račun Nata in določenim pozivom v javnosti k izstopu iz organizacije. Posvetila sta se tudi krepitvi kritik na račun Nata in določenim pozivom v javnosti k izstopu iz organizacije. Foto: STA

Predsednik Pahor Stoltenbergu zagotovil zavzemanje za izpolnjevanje zavez Natu

Generalnega sekretarja Stoltenberga je danes sprejel tudi predsednik Borut Pahor. Zagotovil mu je, da se bo še naprej zavzemal za "ohranitev zavez Slovenije kot članice Nata", so sporočili iz predsednikovega urada.

Kot so pojasnili, je predsednik republike v pogovoru poudaril svoje zavzemanje za posodobitev slovenskega nacionalno varnostnega sistema. Dejal je, da podpira prizadevanja vlade za dvig vlaganj v obrambni sistem kot nujen ukrep pri posodabljanju celotnega nacionalno-varnostnega sistema.

V pogovorih sta se Pahor in Stoltenberg dotaknila tudi vprašanja sodelovanja med Natom in Evropsko unijo ter nadaljnjih korakov članic EU k poglobljeni enotni obrambni politiki. V pogovorih sta se Pahor in Stoltenberg dotaknila tudi vprašanja sodelovanja med Natom in Evropsko unijo ter nadaljnjih korakov članic EU k poglobljeni enotni obrambni politiki. Foto: STA

Poudaril je, da je Slovenija "verodostojna članica zavezništva, ki bo tudi v prihodnje gradila in ohranjala vojaške zmogljivosti ter sodelovala v operacijah, za katere smo se odločili".

V pogovorih sta se Pahor in Stoltenberg dotaknila tudi vprašanja sodelovanja med Natom in Evropsko unijo ter nadaljnjih korakov članic EU k poglobljeni enotni obrambni politiki.

Govorila sta tudi o vlogi Slovenije pri zagotavljanju miru in varnosti na Zahodnem Balkanu in se strinjala, da je regija strateškega pomena za Nato, zavezništvo in EU pa si morata prizadevati še za dodatno krepitev strateške prisotnosti v regiji.

Gre za drugo srečanje predsednika Pahorja in generalnega sekretarja Nata letos. Pahor je januarja letos kot prvi predsednik republike obiskal sedež Nata po vstopu Slovenije v zavezništvo pred 14 leti. Gre za drugo srečanje predsednika Pahorja in generalnega sekretarja Nata letos. Pahor je januarja letos kot prvi predsednik republike obiskal sedež Nata po vstopu Slovenije v zavezništvo pred 14 leti. Foto: STA

Protest pred DZ
Stoltenberg je danes v državnem zboru poslance pozval k povišanju obrambnega proračuna. To bo koristilo tudi Sloveniji, nespoštovanje zavez pa ni pošteno do tistih zaveznikov, ki že vlagajo več za skupno obrambo, je dejal generalni sekretar. Med njegovim govorom se je pred hramom demokracije zbrala skupina protestnikov, ki nasprotujejo načrtom zavezništva in ameriške vojske za uporabo Luke Koper kot logistične točke.

Predstavnik skupine Proti bazi zveze Nato v Luki Koper Gaber Aleš je dejal, da nasprotujejo dodatni militarizaciji slovenske družbe. Ameriška vojska se po njegovih besedah namreč že dlje časa zanima za trajno sodelovanje s koprskim pristaniščem za transport vojaške opreme in ameriških vojakov.

Šarec je sicer danes dejal, da je v javnosti glede tega prišlo do dezinformacij. Kot je poudaril, to nikakor ne bo Natova baza, kakršna je denimo v Avianu, lahko pa Slovenija izkoristi svojo geostrateško lego tudi v sodelovanju z zavezništvom, ki ni le vojaška, ampak tudi politična organizacija. Stoltenberg je o tem dejal le, da prepušča vojaškim organom oceno, kakšna infrastruktura je v interesu Nata.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 32
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin