Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 10. 2018,
16.20

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94

3

Natisni članek

Nato Rusija

Četrtek, 4. 10. 2018, 16.20

5 let, 6 mesecev

Nato svari Rusijo zaradi kibernetskih napadov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94

3

Jens Stoltenberg | Foto Reuters

Foto: Reuters

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je danes zaradi kibernetskega napada na urad Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) v Haagu posvaril Rusijo, naj prekine nesprejemljive vzorce vedenja. Rusija je Zahodu očitala ''vohunsko manijo'', ki naj bi se po njenem mnenju le še stopnjevala. Tarča Rusije naj bi bila tudi Svetovna protidopinška agencija s sedežem v Kanadi. 

Nizozemska je na zasedanju obrambnih ministrov Nata v Bruslju poročala o kibernetskih napadih na urade OPCW. Operacijo je izvedla ruska vojaška obveščevalna služba GRU, prekinila pa jo je nizozemska obveščevalna služba v partnerstvu z Veliko Britanijo.

Služba GRU je po britanskih navedbah odgovorna tudi za številne druge kibernetske napade po svetu, ki so prizadeli državljane v številnih državah, tudi Rusiji, in povzročili ogromno gospodarsko škodo, je Stoltenberg sporočil v pisni izjavi ob robu zasedanja.

Zaveznice so solidarne z nizozemsko in britansko vlado, ki Rusiji očitata, da spodkopava mednarodno pravo in institucije. "Rusija mora končati brezobzirne vzorce vedenja, vključno z uporabo sile proti sosedam, poskusi vmešavanja v volilne procese in kampanje dezinformiranja," je poudaril Stoltenberg v pisni izjavi.

''Plačati morajo za to. Odgovarjati morajo.''

Nato bo po njegovih besedah v odziv še naprej krepil svojo odvračalno in obrambno držo pri soočanju s hibridnimi grožnjami, tudi na kibernetskem področju.

Prav danes so obrambni ministri razpravljali o napredku pri vzpostavljanju novega kibernetskega centra, ob vključevanju nacionalnih kibernetskih zmogljivosti v zavezniške misije in operacije, kar je namenjeno krepitvi kibernetske odpornosti, je še poudaril Stoltenberg.

rusko letalo
Novice Natovi lovci nad Baltikom prestregli dva ruska bombnika

Ameriški obrambni minister Mattis pa je na novinarski konferenci po zasedanju poudaril, da Rusija mora odgovarjati za ta preprečen napad. "Ruse so zasačili z njihovo opremo, z ljudmi, ki so to počeli. Plačati morajo za to. Odgovarjati morajo," je poudaril.

Ta napad je po Mattisovih besedah zadnji v nizu brezobzirnih in neodgovornih dejanj Moskve; ZDA stojijo z ramo ob rami Nizozemski, Veliki Britaniji in drugim zaveznicam.

Po navedbah nizozemskih oblasti so Rusi parkirali avto, poln elektronske opreme, na parkirišču hotela poleg zgradbe OPCW v Haagu, od koder naj bi poskušali vdreti v računalniški sistem organizacije.

OPCW med drugim preiskuje napad z živčnim strupom novičok na nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčerko Julijo, ki se je zgodil marca v britanskem Salisburyju.
Novice Rusija začela največjo vojaško vajo v svoji zgodovini #video

Kako se bodo zaveznice odzvale, je stvar politične odločitve in ZDA jih bodo podpirale, je še zatrdil Mattis. A obenem je opozoril, da to ne bi smelo biti nekakšno kibernetsko obračunavanje po načelu "oko za oko, zob za zob".

Ameriški obrambni minister je sicer danes v Bruslju potrdil napovedi, da bodo dale Natu na voljo svoje vojaške kibernetske zmogljivosti. Ruski napad na OPCW po Mattisovih navedbah kaže, da so kibernetski napadi "vse pogostejši, vse kompleksnejši in vse bolj uničevalni".

Evropska unija je danes izrazila zaskrbljenost ob poskusu ruskega kibernetskega napada na Organizacijo za prepoved kemičnega orožja (OPCW) v Haagu, ki so ga aprila preprečili nizozemski obveščevalci.
Ne spreglejte