Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 12. 2023,
15.29

Osveženo pred

4 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

Natisni članek

gospodarstvo zaposleni evidentiranje delovnega časa ministri poslanci Državni zbor

Četrtek, 7. 12. 2023, 15.29

4 mesece, 3 tedne

Nova Golobova ministra Props in Novak potrjena v DZ

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31
Državni zbor | Poslanci so danes na zahtevo SDS opravili tudi splošno razpravo o predlogu novele zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti, ki predlaga črtanje vseh sprememb, ki jih je na področju evidentiranja delovnega časa uzakonila aktualna vlada. | Foto STA

Poslanci so danes na zahtevo SDS opravili tudi splošno razpravo o predlogu novele zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti, ki predlaga črtanje vseh sprememb, ki jih je na področju evidentiranja delovnega časa uzakonila aktualna vlada.

Foto: STA

Poslanci so na današnji izredni seji odločali o imenovanju Jožeta Novaka za ministra za naravne vire in prostor ter Franca Propsa za ministra za javno upravo. "Kandidata za ministra za javno upravo Franc Props ter za naravne vire in prostor Jože Novak sta strokovnjaka z bogatimi izkušnjami," je pred sejo dejal premier Golob. Na dnevnem redu je bil tudi predlog novele, s katerim v SDS predlagajo črtanje nedavno uvedenih zakonskih sprememb na področju evidentiranja.

Ministrska kandidata sta v torek prestala zaslišanje pred pristojnima matičnima odboroma. Državni zbor je danes oba potrdil, tako Jožeta Novaka za ministra za naravne vire in prostor kot Franca Propsa za ministra za javno upravo. Podprlo ju je 49 poslancev, 26 jih je bilo proti. V koaliciji so pozdravili njuno strokovnost in izkušnje ter jima izrazili soglasno podporo, v opoziciji pa so jima podporo odrekli, saj da v predstavitvah nista podala prepričljivih rešitev in zaradi nasprotovanja vladi.

Oba sta danes prisegla pred DZ, ob imenovanju za ministra pa jima je prenehala poslanska funkcija. Oba v vlado prihajata v kvoti Gibanja Svoboda.

Po potrditvi novih ministrov je vlada na dopisni seji imenovala tudi nove državne sekretarje v obeh ministrstvih. Državna sekretarka na ministrstvu za naravne vire in prostor je postala Lidija Kegljevič Zagorc, medtem ko bosta na ministrstvu za javno upravo državna sekretarja še naprej Mojca Ramšak Pešec in Jure Trbič.

Predstavila sta prednostne naloge

Novi minister za javno upravo Props, do sedaj poslanec Svobode, ki je do izvolitve v DZ dve leti vodil Upravno enoto Litija, je med prednostnimi nalogami svojega ministrovanja izpostavil reševanje kadrovske slike v javnem sektorju ter odpravo birokratskih ovir, ob čemer je kot ključne izpostavil tudi spremembe zakona o splošnem upravnem postopku. Te morajo odgovarjati na izzive in potrebe sodobnega časa, je navedel. 

Ministrsko funkcijo nastopa na dan, ko del sindikatov javnega sektorja na svoje zahteve opozarja tudi s protestnim shodom, obljublja intenzivna nadaljnja pogajanja z njimi. Ta sicer že tečejo, rezultat oziroma dinamika pogajanj pa ni odvisna zgolj od vladne strani, je Props vnovič poudaril po imenovanju.

Novi minister za javno upravo Props, do sedaj poslanec Svobode, ki je do izvolitve v DZ dve leti vodil Upravno enoto Litija, je med prednostnimi nalogami svojega ministrovanja izpostavil reševanje kadrovske slike v javnem sektorju ter odpravo birokratskih ovir. | Foto: Matic Prevc/STA Novi minister za javno upravo Props, do sedaj poslanec Svobode, ki je do izvolitve v DZ dve leti vodil Upravno enoto Litija, je med prednostnimi nalogami svojega ministrovanja izpostavil reševanje kadrovske slike v javnem sektorju ter odpravo birokratskih ovir. Foto: Matic Prevc/STA

Novak, ki je do sedaj opravljal funkcijo državnega sekretarja na ministrstvu za naravne vire in prostor, pa je med glavnimi cilji izpostavil izboljšanje upravljanja voda in odpornosti proti podnebnim spremembam. Med prvimi nalogami po imenovanju je izpostavil izvedbo ukrepov za popoplavno obnovo, ki bodo po njegovih besedah zahtevni in obsežni, lotiti pa se jih morajo takoj. Pomembne so tudi administrativne razbremenitve. Imen v ožji ekipi še ni razkril, je pa napovedal okrepitev ekipe na ministrstvu.

"Sem človek projektov in inženirski človek, tako da se bom še navadil tega političnega jezika, ki ga ne znam najbolje," je dejal v izjavi v DZ po današnji potrditvi za ministra.

Minister Novak je med prvimi nalogami po imenovanju izpostavil izvedbo ukrepov za popoplavno obnovo, ki bodo po njegovih besedah zahtevni in obsežni, lotiti pa se jih morajo takoj. | Foto: Matic Prevc/STA Minister Novak je med prvimi nalogami po imenovanju izpostavil izvedbo ukrepov za popoplavno obnovo, ki bodo po njegovih besedah zahtevni in obsežni, lotiti pa se jih morajo takoj. Foto: Matic Prevc/STA

Koalicija: sta izkušena strokovnjaka, ki bosta kos izzivom

V koaliciji so prepričani, da gre za izkušena strokovnjaka, zato računajo, da bosta kos številnim izzivom. Kot je v imenu poslanske skupine SD dejal Damijan Zrim, sta kandidata izkušena, dobro poznana in zaupanja vredna.

V Svobodi so pričakovano podprli oba kandidata iz njihove kvote. Sedanji poslanec Props je po besedah Miroslava Gregoriča delal tako v gospodarstvu kot znotraj javne uprave, zato pozna obe strani kovanca. Kandidata Novaka je označil za edino logično izbiro.

V koaliciji so opozorili na številčnost in zahtevnost izzivov obeh resorjev. Pri Novaku se nanašajo predvsem na protipoplavno obnovo in razvoj, pri Propsu pa na pogajanja s sindikati javnega sektorja.

Kot je dejal vodja poslanske skupine Levica Matej Tašner Vatovec, je treba v Sloveniji vzpostaviti protipoplavne sisteme, ki bodo ustrezni za vsakršne bodoče naravne ujme. Bodočemu ministru za javno upravo pa želijo predvsem precej trdnih živcev, potrpljenja in seveda tudi modrosti pri pogajanjih s sindikati javnega sektorja.

Opozicija jima je podporo odrekla

V SDS so bili kritični do njunih predstavitev pred odbori, ker da kandidata nista podala prepričljivih rešitev, v NSi pa so izpostavili izzive resorjev in pričakovanje, da bosta kandidata ponudila rešitve.

Poslanec Andrej Kosi, ki je predstavil stališče poslanske skupine SDS, je dejal, da je Props na zaslišanju pred pristojnim odborom DZ na vprašanja SDS odgovarjal s splošno vsebino, brez jasnih in konkretnih rešitev. Novak je po oceni SDS pred pristojnim odborom nastopil s pozitivno predstavitvijo, vendar so takšno poslušali tudi od prejšnjih kandidatov.

Od bodočega ministra za javno upravo v NSi pričakujejo kar nekaj konkretnih potez. Med njimi je poslanka Vida Čadonič Špelič naštela poseben program pomladitve javne uprave, napredovanje javnih uslužbencev glede na sposobnosti in znanje, izboljšanje priprave predpisov ter nagrajevanje najboljših javnih uslužbencev tudi s povečano maso za izplačilo delovne uspešnosti. Novakovo predstavitev je pohvalila kot zelo dobro. Napovedala je, da NSi kandidatov ne bo podprla, ker aktualne vlade ne podpira, jima pa želi uspešno delo.

Primopredaja na ministrstvu za naravne vire in prostor, ki ga začasno vodi ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, bo predvidoma v petek. Na ministrstvu za javno upravo, ki ga začasno vodi finančni minister Klemen Boštjančič, naj bi jo opravili v začetku prihodnjega tedna.

Golob: Ministrska kandidata strokovnjaka z bogatimi izkušnjami

Kandidata za ministra za javno upravo Franc Props ter za naravne vire in prostor Jože Novak sta strokovnjaka z bogatimi izkušnjami, ki dobro poznata delovanje tako zasebnega sektorja kot javne uprave, je v današnji predstavitvi v DZ dejal premier Robert Golob. Njune izkušnje bodo po njegovih besedah prišle prav tudi pri popoplavni obnovi.

"Gre za izkušena strokovnjaka, ki sta se celotno poklicno pot izmenjevala med zasebnim sektorjem in javno upravo. Dobro poznata delovanje in ustroj obeh sistemov," je dejal premier Golob.

Props z izkušnjami iz javnega sektorja

Props je poklicno pot po Golobovih besedah začel kot strokovnjak v podjetju za upravljanje nepremičnin SPL, kjer se je med drugim ukvarjal z informacijskim sistemom, standardi kakovosti in projektiranjem. Kariero je nadaljeval na ministrstvu za okolje in prostor, kjer je prvič od znotraj spoznal sistem javne uprave.

Pozneje je prevzel menedžerski položaj v podjetju SPL, nato je bil dve leti načelnik Upravne enote Litija. "Tako je imel možnost javni sektor spoznati z obeh strani, tako z uporabniške kot tudi z upravljavske, in to je zaznamovalo njegovo celotno poklicno pot," je dejal premier.

Zadnje leto in pol je poslanec DZ. "S tem je postal tudi politik in imenovanje za ministra, če se bo to zgodilo, je nadaljevanje njegove politične poti. Zato ocenjujem, da Props ustreza vsem kriterijem za ministra v vladi," je v današnji predstavitvi kandidata dodal Golob.

Novak bil že dejaven v popoplavni obnovi

Po njegovih besedah je bila podobna tudi Novakova poklicna pot. Diplomirani krajinski arhitekt je začel na uradu za prostorsko planiranje kot strokovnjak za prostor, nato se je pridružil vladi, kjer je bil nekaj časa državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor. "Takrat sem imel to srečo, da sem bil tudi sam njegov kolega," je dejal.

Kariero je nadaljeval v zasebnem sektorju, kjer se je ukvarjal z razvojem gradbenih projektov v turizmu in nepremičninah. Pozneje se je med drugim zaposlil na ministrstvu za finance, kjer je vodil projekt evidentiranja nepremičnin z namenom vzpostavitve osnove za morebitni nepremičninski davek. Nato je spet delal v zasebnem sektorju, oktobra pa je postal državni sekretar na ministrstvu za naravne vire in prostor.

"Zaradi vseh teh izkušenj je bil najboljši kandidat za državnega sekretarja. Poprijel je za popoplavno obnovo in rezultati so danes tudi vidni," je dejal premier. Poudaril je, da je Novak tudi izjemno izkušen strokovnjak za zakonodajo s področja prostorskega načrtovanja in voda. "In ravno to je tisto, kar bo glavna prednostna naloga njegovega udejstvovanja na ministrskem mestu, zato ocenjujem, da ustreza vsem kriterijem za imenovanje za ministra v vladi," je dodal.

SDS proti spremembam

Poslanci so danes na zahtevo SDS opravili tudi splošno razpravo o predlogu novele zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti. Ta predlaga črtanje vseh sprememb, ki jih je na področju evidentiranja delovnega časa uzakonila aktualna vlada. To so med drugim beleženje dodatnih podatkov o delovnem času, obveščanje delavca o podatkih iz evidence ter višje globe in pooblastilo inšpektorjem za izrekanje glob v razponu.

Te določbe so v uporabi od 20. novembra, pet minut pred dvanajsto pa je v gospodarstvu in tudi politiki zaradi njih močno završalo, saj da so neživljenjske in delodajalcem prinašajo le nove ovire.

Državni zbor je na izredni seji sklenil, da je predlog novele zakona o evidentiranju delovnega časa, ki so ga s ciljem črtati nedavno uveljavljene spremembe vložili v SDS, neprimeren za nadaljnjo obravnavo. V opoziciji so sicer vztrajali, da je vladna novela neživljenjska, v koaliciji pa, da zbirajo pripombe in bodo zakon po potrebi prilagodili.

Dnevi pravnikov, Ljubo Bavcon, Marko Ilešič, Marijan Pavčnik, Branko Masleša, Lojze Ude, Zvonko Fišer
Novice Poslanci izvolili štiri člane državnotožilskega sveta
Evropski poslanci
Novice Slovenski evroposlanci najprej presenetili, potem pa se še skregali
Državni zbor
Novice Poslanci za leto 2024 predlagajo kar nekaj prerazporeditev
Evri, denar
Novice Poslanci zahtevajo izredno sejo o boju proti korupciji
Urška Klakočar Zupančič
Novice Klakočar Zupančičeva: Ustrahovanja poslancev in preiskovalnih komisij ne bom dopustila
Ne spreglejte