Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 11. 2023,
13.22

Osveženo pred

5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,96

Natisni članek

pesticidi glasovanje evropski poslanci

Četrtek, 23. 11. 2023, 13.22

5 mesecev

Slovenski evroposlanci najprej presenetili, potem pa se še skregali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,96
Evropski poslanci | Slovenski evropski poslanci so glasovali ravno obratno, kot bi pričakovali.  | Foto STA

Slovenski evropski poslanci so glasovali ravno obratno, kot bi pričakovali.

Foto: STA

Evropski parlament je zavrnil predlog Evropske komisije za zmanjšanje skupne uporabe in tveganja kemičnih pesticidov za 50 odstotkov do leta 2030. S tem se je najverjetneje zaključila obravnava predloga v trenutni sestavi parlamenta. Slovenski evropski poslanci skupine Evropske ljudske stranke (EPP) so glasovali za, skupini Renew in S&D pa proti. 

Evropska komisija je junija lani predstavila predlog zakonodaje za zmanjšanje skupne uporabe in tveganja kemičnih pesticidov za 50 odstotkov do leta 2030. Nove omejitve bi po prepričanju Bruslja zmanjšale okoljski odtis v prehranskem sistemu EU, zaščitile zdravje in dobro počutje ljudi ter pomagale ublažiti gospodarske izgube, do katerih prihaja zaradi vse slabšega zdravja tal.

Kmetje in vsi, ki uporabljajo pesticide, bi morali po novem najprej preučiti alternativne metode za odvračanje škodljivcev, preden bi posegli po kemičnih sredstvih. Članice pa bi morale pripraviti seznam alternativnih sredstev za odvračanje škodljivcev za posamezne poljščine.       

Evropski poslanci so predlog zavrnili                                                                        

Evropski poslanci so sicer z dopolnili spremenili predlog komisije, a ga z 299 glasovi proti in 207 glasovi za na koncu zavrnili.

Parlament je obenem zavrnil pobudo, da se predlog vrne na odbor Evropskega parlamenta za okolje v dopolnitev, kar pomeni, da se je prvo branje tega zakonodajnega predloga zaključilo, je odbor zapisal na družbenem omrežju X.

Tako pa se je najverjetneje končala tudi obravnava tega predloga v tem zakonodajnem obdobju. Evropske volitve bodo namreč potekale junija prihodnje leto.

Slovenski poslanci glasovali drugače, kot bi pričakovali 

Zanimivo je, da so slovenski evropski poslanci glasovali ravno obratno, kot bi sicer pričakovali. Poslanci skupine EPP Franc Bogovič, Romana Tomc, Ljudmila Novak in Milan Zver, ki javno svarijo pred prepovedjo uporabe pesticidov, so glasovali za predlog, torej za zmanjšanje skupne uporabe in tveganja kemičnih pesticidov za 50 odstotkov do leta 2030, medtem ko so slovenski poslanci skupine Renew - Klemen Grošelj in Irena Joveva - ter skupine S&D - Matjaž Nemec in Milan Brglez - glasovali proti. 

Bogovič: Proslavljamo zmago zdrave kmečke pameti v Evropskem parlamentu 

"Danes proslavljamo zmago zdrave kmečke pameti v Evropskem parlamentu, ki je prepričljivo sprejel razumno odločitev in praktično pokopal škodljiv predlog uredbe o trajnostni rabi pesticidov ter Evropski komisiji in tudi odboru ENVI v Evropskem parlamentu in poročevalki Sarah Wiener sporočil, da ga evropski poslanci večinsko zavračamo," je ob tem zapisal slovenski evroposlanec Franc Bogovič (EPP/SLS).

Bogovič, ki je v imenu skupine EPP aktivno sodeloval v pogajanjih o predlogu uredbe v odboru za kmetijstvo in razvoj podeželja (AGRI), je dodal, da zdaj dajejo komisiji možnost, da predlog uredbe v celoti umakne in pripravi novega, bolj realističnega, ki bo omogočil tako zmanjševanje rabe fitofarmacevtskih sredstev kot zagotavljanje prehranske varnosti.

Avstrijska evroposlanka iz vrst Zelenih Sarah Wiener, ki je bila poročevalka za ta predlog uredbe, pa je na družbenem omrežju X zapisala, da je danes črn dan za okolje, zdravje in kmetijstvo. "Skrajni desničarji in konservativci so predlog uredbe o pesticidih tako razvodeneli, da je bil na koncu zavrnjen. Uredba o pesticidih je tako zaenkrat mrtva," je dodala.

Tomčeva: Predlog je bil škodljiv za kmetijstvo

Poslanka EPP Romana Tomc je na omrežju X zapisala, da s predlogom Evropske komisije v EPP niso bili zadovoljni, saj je bil škodljiv za kmetijstvo in je posredno ogrožal prehransko varnost v Evropi, je zapisala. "Želeli smo bolj postopen prehod, večjo vlogo držav in upoštevanje podatkov o dejanski uporabi pesticidov. Vložili smo veliko predlogov sprememb in besedilo naredili sprejemljivo. Zato smo ga podprli. A namesto dobre rešitve, ki bi razumno urejala uporabo pesticidov, zaradi nasprotovanja levice nismo dobili ničesar. Učinkovitega upravljanja s pesticidi torej ne bo!" je zapisala Tomčeva. 

Grošelj je medtem na omrežju X zapisal, da je EPP, resda tudi ob podpori dela Renew poslancev in SD, prekršila dogovor in skupaj s skrajno desnim polom ubila uredbo. "Danes pa bi seveda veselo glasovala za zaščito opraševalcev, beri čebel, katerim največjo grožnjo predstavljajo prav pesticidi," je še pripomnil. 

Evropski parlament
Novice Evropski parlament podprl povečanje števila evroposlancev, tudi slovenskih
evropski parlament
Novice Evropski poslanci pozvali k sprejetju Ukrajine v EU in Nato
Evropski parlament
Novice Evropski poslanci o umetni inteligenci in uničenju jezu v Ukrajini

 

Ne spreglejte