Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 11. 2023,
22.03

Osveženo pred

5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

Zvonko Fišer Državnotožilski svet

Četrtek, 23. 11. 2023, 22.03

5 mesecev

Poslanci izvolili štiri člane državnotožilskega sveta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
Dnevi pravnikov, Ljubo Bavcon, Marko Ilešič, Marijan Pavčnik, Branko Masleša, Lojze Ude, Zvonko Fišer | Foto Tomaž Primožič/FPA

Foto: Tomaž Primožič/FPA

Poslanci so danes z večino glasov za nove člane državnotožilskega sveta na tajnem glasovanju izvolili izrednega profesorja na ljubljanski pravni fakulteti Sama Bardutzkyja, nekdanjega generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja, nekdanjo tožilko Vlasto Nussdorfer in dolgoletnega vodjo okrožnega državnega tožilstva v Celju Ivana Žaberla.

Generalni sekretar v uradu predsednice republike Uroš Krek je poudaril, da je bil izbor kandidatov narejen na podlagi strokovnosti in referenc kandidatov, njihovega poznavanja dela državnega tožilstva kot tudi različnih nivojev predhodnega delovanja v okviru državnega tožilstva, pa tudi na podlagi njihovega znanstvenega in strokovnega delovanja na različnih področjih prava.

"Vsi kandidati, uvrščeni na kandidatno listo, so pravni strokovnjaki, izpolnjujejo pogoje za članstvo in so primerni kandidati za opravljanje funkcije člana državnotožilskega sveta," je izpostavil Krek.

"V poslanski skupini SDS predlaganih kandidatov za državnotožilski svet ne bomo podprli," pa je v imenu poslanske skupine SDS napovedala poslanka Alenka Jeraj. Kot je dejala, v stranki odločno nasprotujejo imenovanju Zvonka Fišerja, za katerega so po njenih navedbah kar štirje državni organi ugotovili, da je koruptiven, v SDS pa mu očitajo tudi, da je kršitelj človekovih pravic. Spomnila je tudi na Fišerjevo vlogo "pri zrežirani aferi Patria, ki jo je na koncu razveljavilo ustavno sodišče".

Spomnila je tudi, da v Društvu državnih tožilcev Slovenije nasprotuje kandidaturi Mitje Jeleniča Novaka, saj menijo, da bi pri tem lahko šlo za konflikt interesov. Glede Vlaste Nussdorfer pa je med drugim spomnila na nekatera njena dejanja v povezavi s primerom odvzema koroških dečkov in vlogo socialnih delavk velenjskega centra za socialno delo v času, ko je bila varuhinja človekovih pravic.

Po obrazložitvi stališč poslanskih skupin so se k razpravi prijavili zgolj poslanci SDS, ki so izpostavili pomisleke glede primernosti predlaganih kandidatov. Krek pa se je odzval na pomisleke poslanske skupine SDS glede kandidature Fišerja in Jeleniča Novaka.

Spomnil je, da so v Društvu državnih tožilcev Slovenije in v državnem zboru pred leti ocenili, da je Fišer primeren kandidat za generalnega državnega tožilca in za ustavnega sodnika, vrhovno sodišče pa je razveljavilo ugotovitve Komisije za preprečevanje korupcije glede Fišerja. "Fišer je skozi svojo kariero dokazal, da je pravni strokovnjak in da lahko opravlja funkcijo v državnotožilskem svetu," je poudaril.

Glede kandidature Jeleniča Novaka pa je poudaril, da ga je predlagalo društvo odvetnikov, v uradu predsednice pa so ocenili, da bi lahko s svojim delovanjem in integriteto prispeval k delovanju državnotožilskega sveta. Prav tako menijo, da Jelenič Novak ne bi odločal o kazenskih postopkih, ker državnotožilski svet o teh postopkih ne odloča, je med drugim navedel Krek.

Za izrednega profesorja ustavnega prava na ljubljanski pravni fakulteti Sama Bardutzkyja je glasovalo 52 poslancev, Fišer je prejel 48 glasov, Nussdorferjeva in dolgoletni vodja okrožnega državnega tožilstva v Celju Ivan Žaberl pa sta prejela po 57 glasov poslancev. Jelenič Novak je prejel tri glasove poslancev.

Danes kandidate za člane državnotožilskega sveta volijo tudi tožilci, rezultati volitev pa bodo predvidoma znani v petek.

Državnotožilski svet namreč sestavlja devet članov. Štiri člane izvolijo državni tožilci v svojih vrstah, enega člana imenuje minister za pravosodje, štiri člane pa izvoli DZ na predlog predsednice republike. Aktualnim članom šestletni mandat poteče 18. decembra.

Ne spreglejte