SiolNET. Novice Slovenija
0,58

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zadeva Škrlec: Fišer oproščen, Zalarja ni bilo na sodišče

0,58

termometer

Zvonko Fišer
Foto: Bojan Puhek

Okrajno sodišče v Novem mestu je nekdanjega generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja oprostilo očitkov o zlorabi položaja pri imenovanju Boštjana Škrleca za generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva. Soobdolženega v zadevi, nekdanjega pravosodnega ministra Aleša Zalarja, ni bilo na sodišče, zato je bil iz postopka izločen.

Sodišče je na naroku izpeljalo praktično celotno glavno obravnavo, od Fišerjevega zagovora do zaključnih besed in razglasitve sodbe. Še pred tem je sodnica Melita Perko zavrnila vse predloge za pridobitev nekaterih dodatnih listin, kot tudi za zaslišanje nekaterih prič, saj je, kot je dejala, iz pisnih listin, ki jih ima sodišče, dejansko stanje dovolj dobro razjasnjeno.

V razglasitvi ustne sodbe je sodnica menila, da je treba Fišerja oprostiti, ker mu ni mogoče dokazati naklepa storiti kaznivo dejanje zlorabe položaja, prav tako ne naklepa Škrlecu pridobiti nepremoženjsko korist, kar mu je očitalo tožilstvo. Dejala je, da vsaka kršitev postopka še ne pomeni zlorabe položaja.

Po razglasitvi oprostilne sodbe je Fišer izrazil zadovoljstvo. Sodišče je po njegovem mnenju sprejelo praktično vse teze obrambe, sodba pa po njegovih besedah dokazuje, da je bil celoten postopek nepotreben in da "je imel verjetno drug namen, kot je namen tovrstnih postopkov".

Tožilstvo napovedalo pritožbo

V  zagovoru je Fišer priznal, da je postopek imenovanja Škleca tik pred imenovanjem nove vlade leta 2012 izpeljal s kombiniranjem dveh različnih postopkov - najprej so imenovanje vodili po postopku za imenovanje javnega uslužbenca, po pritožbi ene od prijavljenih in imenovanju Škrleca za višjega tožilca pa so ga dokončali po postopku za dodelitev tožilca. Fišer je danes dejal, da je bil prepričan, da je takšno kombiniranje mogoče.

Tožilka Manja Prezelj je nasprotno v zaključni besedi opozorila, da sta nezakonitost kombiniranja dveh postopkov, ki morata potekati ločeno, ugotovili tako upravno sodišče kot državnotožilski svet in nadzorna komisija ministrstva za pravosodje. Dejala je, da se v primeru Fišerja, ki je prava uka stranka in naj bi celo sam sodeloval pri pripravi zakona o državnem tožilstvu, ni mogoče izgovarjati na zmoto v razlagi zakona. Tožilstvo je na razsodbo napovedalo pritožbo.

Zalar pričakuje, da bo tudi on oproščen. Zalar pričakuje, da bo tudi on oproščen. Foto: Ana Kovač

Danes bi moralo sodišče izpeljati tudi sojenje soobdolženemu v isti zadevi, nekdanjemu pravosodnemu ministru Zalarju, a tega ponovno ni bilo na sodišče. Sodnica ga je zato izločila iz postopka in določila, da bo zanj postopek izpeljala posebej. Izdala je tudi odredbo za Zalarjevo prisilno privedbo, ki pa jo je preklicala po tem, ko ji je Zalarjev odvetnik Emil Zakonjšek zagotovil, da se bo Zalar zagotovo udeležil naroka, ki je razpisan za 8. januar. Kot je dejal, naj bi bil Zalar, ki se več narokov ni udeležil že v Ljubljani, iz katere je bilo sojenje preneseno v Novo mesto, do 30. decembra na službenem potovanju v Makedoniji.

V zvezi z oprostilno sodbo Fišerja "zato, ker očitano dejanje sploh ni kaznivo dejanje, niti ni dokazov zanj, pričakujem, da bo pristojno državno tožilstvo umaknilo obtožni predlog zoper mene. /.../ Če državno tožilstvo obtožnega predloga zoper mene ne bo umaknilo, se bom udeležil glavne obravnave 8. januarja 2018 in na njej javno predstavil tudi vsa politična ozadja te zadeve," se je odzval in napovedal Zalar.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin