SiolNET. Novice Slovenija
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zvonka Fišerja in Aleša Zalarja ni bilo na sodišče #video

0

termometer

Na Okrajnem sodišču v Novem mestu bi se danes moralo začeti iz Ljubljane v Novo mesto preneseno sojenje nekdanjemu pravosodnemu ministru Alešu Zalarju in nekdanjemu generalnemu državnemu tožilcu Zvonku Fišerju, a obtoženih na sodišču ni bilo. Naslednji narok v zadevi, ki naj bi zastarala februarja prihodnje leto, je razpisan čez teden dni.

Fišer in Zalar sta obtožena zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic pri imenovanju Zalarjevega nekdanjega državnega sekretarja Boštjana Škrleca na položaj generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva tik pred nastopom nove vlade leta 2012. Fišer in Zalar sta obtožena zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic pri imenovanju Zalarjevega nekdanjega državnega sekretarja Boštjana Škrleca na položaj generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva tik pred nastopom nove vlade leta 2012. Foto: STA Kot je povedala sodnica Melita Perko, je od vabljenih na obravnavo prejela nekaj opravičil, a jim ni ugodila, zato bi se danes morali zglasiti na sodišču. O podrobnostih o tem, kdo je poslal opravičilo, ni hotela govoriti.

Zalar na poti v tujini

Fišer je povedal, da je vabilo na glavno obravnavo prejel prepozno, o čemer naj bi pisno obvestil sodišče in mu sporočil, da se zaradi tega obravnave ne bo mogel udeležiti. Sklicuje se na zakon o kazenskem postopku, ki pravi, da se vabilo obdolžencu vroči tako, da mu ostane med vročitvijo vabila in glavno obravnavo zadosti časa za pripravo obrambe, najmanj trije dnevi.

Za Zalarja so v odvetniški pisarni Zakonjšek povedali, da je na službenem potovanju v tujini, zato ni prejel vabila na glavno obravnavo. Njegov odvetnik Emil Zakonjšek je svoj izostanek na obravnavi predhodno opravičil, so povedali.

Česa sta obtožena?

Fišer in Zalar sta obtožena zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic pri imenovanju Zalarjevega nekdanjega državnega sekretarja Boštjana Škrleca na položaj generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva tik pred nastopom nove vlade leta 2012.

Sojenje je najprej potekalo na Okrajnem sodišču v Ljubljani, kjer je po poročanju medijev nekaj narokov odpadlo, saj Zalar ni prevzemal vabil na sodišče. Na narok je prišel 24. novembra, ko je njegov odvetnik Emil Zakonjšek predlagal prenos krajevne pristojnosti sodišča drugam.

[video: 66778 / ]

Video: Planet TV


Svojo izločitev je predlagala tudi sama sodnica

Kot razlog je navedel, da je celoten postopek pred ljubljanskim okrajnim sodiščem preveč obremenjen z dvomi, da bo sojenje nepristransko. Zalar naj bi namreč poznal sodnico Tadeja Borinc Zebič. Svojo izločitev je predlagala tudi sama sodnica, a je predsednica sodišča Nataša Kosec oba predloga zavrnila.

Ker je Zalar nato predlagal prenos krajevne pristojnosti sodišča, je moralo o tem odločati Višje sodišče v Ljubljani, ki je predlogu ugodilo in odločilo, da bo v tej zadevi sodilo Okrajno sodišče v Novem mestu. Zadeva naj bi sicer zastarala februarja prihodnje leto, zato je novomeško okrajno sodišče za v kratkem razpisalo več narokov.

Kot so danes pojasnili na sodišču, sta odvetniški pisarni, ki ju je za zagovor pooblastil Zalar, pred obravnavo predlagali njeno preložitev. A ker imata obe pisarni več odvetnikov, sodnica ni imela razloga, da bi sledila predlogoma. Za Fišerja pa pravijo, da je svoj zagovor podal že v času, ko je zadevo obravnavalo še Okrajno sodišče v Ljubljani, "zato je njegov predlog za preložitev iz razloga, ker ni bil varovan z zakonom določen tridnevni rok od prejema vabila do glavne obravnave za pripravo na obrambo, neutemeljen".

Sodišče sicer med razlogi, zakaj zadevi grozi zastaranje, opozarja, da je tožilstvo potrebovalo kar leto dni, da je po seznanitvi s kaznivim dejanjem vložilo kazensko ovadbo, "nato pa še skoraj leto in pol za vložitev obtožnega predloga. 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin