SiolNET. Novice Slovenija
0,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Popovič ni oddal ustavne pritožbe na izid županskih volitev

0,23

termometer

Boris Popovič
Nekdanji koprski župan je po tesnem porazu na volitvah najprej priznal poraz, nato pa začel pravno bitko za spremembo rezultata. Najprej se je pritožil na občinsko volilno komisijo, nato na občinski svet in kasneje še na upravno sodišče. Foto: STA

Na ustavnem sodišču so potrdili, da letos niso prejeli nobene pritožbe županskega kandidata Borisa Popoviča, kar pomeni, da je izid koprskih županskih volitev res dokončen, danes poročajo Primorske novice. Popovič je imel namreč po zavrnitvi njegove pritožbe na izid volitev na upravnem sodišču v Novi Gorici od 7. februarja 30 dni časa za pritožbo.

Generalni sekretar ustavnega sodišča Sebastian Nerad je za časnik pojasnil, da letos od nekdanjega koprskega župana Popoviča niso prejeli nobene ustavne pritožbe.

Upravno sodišče je februarja kot neutemeljeno zavrnilo pritožbo Popoviča na izid županskih volitev. Pritožbo je vložil zoper sklep koprskega občinskega sveta z 21. decembra lani, s katerim je bilo ugotovljeno, da lahko Aleš Bržan začne opravljati funkcijo župana Mestne občine Koper.

Boris Popovič Novice Popoviču zaradi razžalitve Carlove šest mesecev pogojne zaporne kazni

Kot je v odzivu takrat sporočil Popovičev pooblaščenec Franci Matoz, je sodišče sicer ugotovilo, da so kršitve pri izvedbi volitev bile, a da jim ni uspelo v zadostni meri dokazati, da so kršitve vplivale na izid volitev. Pritožba na sodbo upravnega sodišča ni mogoča, lahko pa bi Popovič pravico iskal še na ustavnem sodišču.

Rezultat drugega kroga koprskih županskih volitev je dokončno potrjen

"Sodbo bomo še podrobno preučili, nakar se bom posvetoval s Popovičem in njegova bo odločitev, kakšna bo nadaljnja pot," je februarja napovedal Matoz. Popovič je sicer dejal, da bo spoštoval odločitev sodišča.

Popovič za komentar glede pritožbe na ustavno sodišče za STA ni bil dosegljiv. Prav tako ni odgovoril na vprašanja Primorskih novic, Matoz pa je za časnik v telefonskem sporočilu izjavil le, da zadeve ne komentira.

Boris Popovič Novice Boris Popovič doživel nov neuspeh

Nekdanji koprski župan je po tesnem porazu na volitvah najprej priznal poraz, nato pa začel pravno bitko za spremembo rezultata. Najprej se je pritožil na občinsko volilno komisijo, nato na občinski svet in kasneje še na upravno sodišče.

Zahteval je ponovno štetje glasov, ker naj bi se na voliščih in pri štetju glasov dogajale nepravilnosti, ki so vplivale na končni rezultat. Nobena od teh instanc mu ni ugodila. S tem je rezultat drugega kroga županskih volitev v Kopru dokončno potrjen. Aleš Bržan je s 13.921 glasovi podpore premagal Popoviča, ki jih je dobil 13.904.

Boris Popovič. Aleš Bržan. Novice Sodišče zavrnilo Borisa Popoviča
Na volitvah poražena šmarješka županja Krnčeva se je pritožila upravnemu sodišču

Na lanskih županskih volitvah v drugem krogu za dva glasova poražena stara županja Bernardka Krnc se je poldrugi mesec po tistem, ko je občinski svet Občine Šmarješke Toplice na svoji ustanovni seji zavrnil njeno pritožbo in potrdil novega župana Marjana Hribarja, v sredo pritožila upravnemu sodišču. Sodišče mora o pritožbi odločiti v 30 dneh.

Pravni zastopnik Krnčeve, odvetnik Damijan Gregorc, ki je pritožbo napovedal že ob Hribarjevem imenovanju, je sporočil, da so vložili pritožbo zoper sklep občinskega sveta o zavrnitvi pritožbe na poročilo občinske volilne komisije o izidu volitev in na odločitve komisije, ki so bile predmet izpodbijanja s pritožbo.

V pritožbi upravnemu sodišču uveljavljajo "smiselno enake razloge, kot smo jih v pritožbi na občinski svet, pri čemer jih razširjamo še z razlogi, ki se nanašajo na nezakonitost ravnanja občinskega sveta pri obravnavi pritožbe, vključno z nezakonito izključitvijo javnosti iz obravnave ter neskladnostjo izdanega sklepa občinskega sveta s poročilom mandatne komisije", je pojasnil.

Odločitev o tem, kaj bo sledilo, če sodišče pritožbi ne bo ugodilo, bodo sprejeli kasneje, če do tega pride, je še zapisal Gregorc.

Krnčeva je sicer Občino Šmarješke Toplice vodila v zadnjih treh mandatih.
Boris Popovič Novice Boris Popovič vložil pritožbo na upravno sodišče Boris Popovič Novice Popovič prejel sklep o zavrnitvi pritožbe, Matoz napovedal novo pritožbo Boris Popovič. Aleš Bržan. Novice Pritožba Popoviča zavrnjena, Bržanu podelili županski mandat Boris Popovič Novice Popovič zahteva ponovno štetje glasov. Njegovi podporniki želijo "vplivati na odločitev". #video Franci Matoz odvetnik Novice Matoz: Zdaj je dvom še večji. Popovič se bo pritožil. #video Saša Arsenovič Novice "Arsenovič je drugačen format. Spominja na Popoviča." Aleš Bržan Novice Koper: Sedem glasov v prid Bržana, Popovič se bo pritožil #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin