Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 2. 2019,
7.11

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,98

20

Natisni članek

sodba Aleš Bržan upravno sodišče Boris Popovič

Četrtek, 7. 2. 2019, 7.11

5 let, 2 meseca

Boris Popovič doživel nov neuspeh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,98

20

Boris Popovič | Foto STA

Foto: STA

Upravno sodišče je zavrnilo pritožbo nekdanjega koprskega župana Borisa Popoviča, je sporočil Popovičev pooblaščenec Franci Matoz. Sodišče je sicer ugotovilo, da so se pri izvedbi volitev zgodile kršitve, vendar jim ni uspelo v zadostni meri dokazati, da so kršitve vplivale na izid volitev, je navedel Matoz.

Upravno sodišče je kar 28 strani dolgo sodbo objavilo na svoji spletni strani. V sklepnem delu je zapisalo, da pritožnikova pritožba ni utemeljena in da jo je zato zavrnilo. Odločitev je sodišče sprejelo brez glavne obravnave, čeprav jo je Boris Popovič predlagal. O pritožbi so odločili predsednica sodnega senata Mira Dobravec Jalen ter člana Lea Chiabai in Andrej Orel.

Boris Popovič. Aleš Bržan.
Novice Sodišče zavrnilo Borisa Popoviča

Matoz: Sodbo bomo preučili, Popovič bo sprejel nadaljnjo odločitev

"Odločitev namreč temelji na dokazih, ki so bili že izvedeni v postopku izdaje odločbe občinske volilne komisije (OVK) in izpodbijane odločbe občinskega sveta, v pritožbi niso navedena nova dejstva in dokazi, ki bi lahko vplivali na odločitev, pravna stališča, na katera se sklicuje pritožnik, pa ne pomenijo dejstev, ki se dokazujejo v sodnem postopku," so zapisali v sodbi.

Ker pritožba na odločitev upravnega sodišča ni mogoča, Borisu Popoviču zdaj preostane le še pritožba na ustavno sodišče. | Foto: STA , Ker pritožba na odločitev upravnega sodišča ni mogoča, Borisu Popoviču zdaj preostane le še pritožba na ustavno sodišče. Foto: STA ,

Pritožbo je Popovič vložil zoper sklep koprskega občinskega sveta z 21. decembra lani, s katerim je bilo ugotovljeno, da lahko Aleš Bržan začne opravljati funkcijo župana Mestne občine Koper. "Sodbo bomo še podrobno preučili, nato bo Popovič sprejel nadaljnjo odločitev," je še napovedal Matoz. Popovič je sicer na sredinem srečanju v Centru Obilja v Kopru novinarjem dejal, da bo spoštoval odločitev sodišča.

Boris Popovič
Novice Boris Popovič vložil pritožbo na upravno sodišče

Bržan: Končno lahko začnemo nemoteno delati 

Za koprskega župana Bržana je zavrnitev Popovičeve pritožbe na upravnem sodišču pričakovana. Veseli ga tudi, da je to zdaj za njimi ter da lahko začnejo nemoteno in neobremenjeno izvajati razvojni program in razvojni načrt občine. Kot je povedal Bržan, je pričakoval, da bo sodišče potrdilo jasno izraženo voljo ljudstva in zavrnilo "povsem nepotrebno pritožbo poraženega tekmeca".

Končno lahko začnemo nemoteno delati, je odločitev upravnega sodišča komentiral koprski župan Aleš Bržan. | Foto: STA , Končno lahko začnemo nemoteno delati, je odločitev upravnega sodišča komentiral koprski župan Aleš Bržan. Foto: STA ,

"Ekipa, ki je bila za zdaj na čakanju, je že pripravljena, občinski proračun je v veliki meri tudi pripravljen in čas je, da začnemo svoj program izvajati," je poudaril Bržan. Dodal je, da je dela veliko in da izzivov ne bo manjkalo. Samega sodnega postopka ni posebej komentiral, saj mu ni posvečal prevelike pozornosti. "Zame so se volitve končale že decembra," je dejal Bržan.

Boris Popovič
Novice Popovič prejel sklep o zavrnitvi pritožbe, Matoz napovedal novo pritožbo

Tesen poraz Popoviča na volitvah, nato več pritožb

Pritožbo je Popovič vložil zoper sklep koprskega občinskega sveta z 21. decembra lani, s katerim je bilo ugotovljeno, da lahko Aleš Bržan začne opravljati funkcijo župana Mestne občine Koper. V pritožbi je Popovič navajal predvsem kršitve volilnega molka, nepravilnosti pri glasovanju na domu in ugovor, da je OVK prekoračila svoja pooblastila. Ob tem je zahteval ponovno štetje glasov.

Kot je v sodbi še zapisalo sodišče, pri odločitvi občinske volilne komisije glede neveljavnih glasovnic ni bilo nič narobe, ponovnega štetja glasov zakon niti ne predvideva. Sodišče se strinja, da je bila enemu volivcu invalidu na volišču za predčasno glasovanje kršena ustavna pravica, vendar to po mnenju sodnikov ni bistveno vplivalo na končni izid. Pri izvedbi glasovanja na domu sodišče ni ugotovilo nikakršnih kršitev.

Boris Popovič. Aleš Bržan.
Novice Pritožba Popoviča zavrnjena, Bržanu podelili županski mandat

Popovič lahko pravico zdaj išče na ustavnem sodišču

Upravno sodišče je tako dva meseca po drugem krogu lokalnih volitev končalo župansko sago v Kopru. Tako je zdaj dokončno, da je Bržan županske volitve dobil s 17 glasovi prednosti pred Popovičem. Pritožba na sodbo upravnega sodišča ni mogoča, lahko pa Popovič pravico išče še na ustavnem sodišču.

Ne spreglejte