Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 12. 2018,
12.08

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,58

22

Natisni članek

Boris Popovič Franci Matoz Koper volitve

Sreda, 12. 12. 2018, 12.08

5 let, 4 mesece

Popovič zahteva ponovno štetje glasov. Njegovi podporniki želijo "vplivati na odločitev". #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,58

22

Koprski župan Boris Popovič, ki je v drugem krogu županskih volitev v Kopru izgubil proti protikandidatu Alešu Bržanu, je danes dejal, da se bo na odločitev občinske volilne komisije, ki je nedavno zavrnila njegov ugovor, pritožil. Kot je napovedal, bo zaradi ugotovljenih nepravilnosti in majhne razlike v korist Bržana zahteval vnovično štetje glasov v vsej občini.

Koprski župan Boris Popovič je po porazu v drugem krogu županskih volitev v Kopru, na katerih je zmagal občinski svetnik Aleš Bržan, in neuspelem ugovoru, ki ga je koprska občinska volilna komisija zavrnila, pojasnil, da bodo v Kopru ustanovno sejo občinskega sveta sklicali 21. decembra.

Na dan seje tudi shod Popovičevih podpornikov

Privrženci sedanjega župana so sicer na dan, ko naj bi Popovič sklical konstitutivno sejo, napovedali shod. V vabilu, ki ga navaja spletno Delo, piše: "Lepo vabljen na shod 21. 12. ob 15. uri pred občino. Vem, da je zafrknjen termin zaradi službe, vendar je nujno, da pridemo v čim večjem številu. Mogoče lahko vplivamo na odločitev. Vsak, ki pride, lahko naredi razliko, zato pripeljite še prijatelje in sorodnike."

Svetnik iz Liste Aleša Bržana, s katerim so govorili pri mediju, sicer pravi, da je takšna napoved sklica ustanovne seje mestnega sveta, napoved shoda in sklic na petek pred prazniki še eno nasilje, ki si ga je privoščilo dosedanje vodstvo občine Koper in zaradi česar so se volivci uprli. Ustanovna seja, ki jo je sklical Popovič, bo namreč na zadnji mogoč termin.
Franci Matoz odvetnik
Novice Matoz: Zdaj je dvom še večji. Popovič se bo pritožil. #video

Popovič: Potrebno je ponovno štetje glasov

"Na občinski svet se bomo pritožili na izid oziroma odločbo občinske volilne komisije, ki se ni pravilno odločila. Našli smo kar nekaj zelo pomembnih napak. Ena izmed teh je ta, da so na enem volišču ponovili štetje in ugotovili deset glasov razlike. Če gledamo po tej logiki, je na preostalih 80 voliščih lahko v zraku 800 glasovnic. Zato je nujno potrebno ponovno štetje," je dejal Popovič.

Popovičev odvetnik Franci Matoz je pojasnil, da je vsaka kršitev, sploh v drugem krogu županskih volitev, ki določi zmagovalca, vredna izredne pozornosti. "Odvzem volilne pravice kateremukoli volivcu je poseg v temeljne človekove pravice," je dejal Matoz. Popovič je ob tem zatrdil, da bi morali volitve zaradi nepravilnosti ponoviti na najmanj enem volišču.

Koper
Novice Koper: Bržan ostaja župan, dobil je še več glasov #video

"Če bom zmagal jaz, bom podal odstopno izjavo in zahteval ponovne volitve"

Popovič je poudaril, da pričakuje, da bo ob njegovi pritožbi na občinski svet ponovno štetje glasov podprl tudi Bržan. "Razlika je majhna. Verjetnost, da se bo ta razlika izničila ali povečala, je zelo velika. Zaradi legitimnosti novega župana pričakujem, da se bo to preštelo in da bo to podprl tudi moj protikandidat," je poudaril Popovič.

Če se bo ponovno štetje glasov res zgodilo in se bo rezultat obrnil v njegovo korist, je Popovič napovedal, da bo odstopil z mesta župana. "Treba je vedeti, kdo je zmagal na volitvah. Če bom zmagal jaz, bom podal odstopno izjavo in zahteval ponovne volitve," je obljubil Popovič.

Bržan zmagal s 17 glasovi prednosti

V drugem krogu koprskih županskih volitev je Bržan zmagal samo s sedmimi glasovi prednosti. Matoz je v imenu Popoviča na občinsko volilno komisijo vložil ugovor in zahtevo po vnovičnem štetju glasov. Komisija je Popovičev ugovor zavrnila, vnovičnega štetja vseh glasovnic pa ni bilo.

Komisija je nato ugotovila, da je na volitvah zmagal Bržan, čigar prednost pred Popovičem se je povečala za deset glasov. Matoz in Popovič sta danes skupaj poudarila, da so bile napake ugotovljene in da so se trditve, da so se pri delu volilnih odborov v resnici pojavljale nepravilnosti, potrdile.

Ne spreglejte