Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 12. 2018,
6.41

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

46

Natisni članek

Aleš Bržan Boris Popovič Koper lokalne volitve 2018

Četrtek, 6. 12. 2018, 6.41

5 let, 4 mesece

Koper: Bržan ostaja župan, dobil je še več glasov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

46

Koper | V Kopru so zavrnili vse pritožbe Borisa Popoviča.. | Foto STA

V Kopru so zavrnili vse pritožbe Borisa Popoviča..

Foto: STA

Koprska občinska volilna komisija (OVK) je več ur obravnavala ugovor Borisa Popoviča na izid drugega kroga županskih volitev z zahtevo po ponovnem štetju glasovnic. Komisija je zavrnila vse točke ugovora. Je pa komisija po naših informacijah ugotovila, da je na enem od volišč Aleš Bržan prejel še dodatnih deset glasov, tako da je zdaj razlika 17 glasov.

Kot je po več kot sedemurni seji povedal Senčur, je komisija oba ugovora v celoti zavrnila. "To pomeni, da imata oba vložnika ugovorov možnost na to odločitev vložiti pritožbo na občinski svet, in sicer rok je do pričetka konstitutivne seje novega občinskega sveta," je dodal.

Video: Planet TV


Poleg ugovora Popoviča, ki je zahteval ponovno štetje vseh glasov na vseh voliščih, je tudi Bržan vložil ugovor zaradi neskladja med zapisniki in volilnimi imeniki.

Čeprav izid ostaja isti, se je razlika v številu glasov med kandidatoma spremenilo, in sicer rahlo v prid Bržana. Do tega je prišlo kljub zavrnitvi ugovorov, saj so na OVK pretresali navedbe iz ugovora, da so te navedbe lahko preizkusili, pa so morali opraviti tudi štetje na enem od volišč.

Bržan torej po odločitvi komisije ostaja župan: "To je dokončna odločitev volilne komisije, ki jo mora spraviti še v tako imenovano poročilo OVK, za katerega pa imamo čas do sobote v tem tednu."

Popovič ima sicer še vedno možnost pritožbe na občinski svet na dan ustanovne seje, ko se potrjujejo mandati. Če niti mestni svet ne odloči v prid kandidatu, se ta lahko v osmih dneh pritoži še na upravno sodišče, ki mora o pritožbi odločiti v 30 dneh. Do končne odločitve upravnega sodišča bi občino v tem času vodil najstarejši občinski svetnik.

Koper
Novice Koper: Sedem glasov v prid Bržana, Popovič se bo pritožil #video

O volitvah v Kopru odločali Popovičevi sodelavci

Županska tekma v drugem krogu koprskih volitev je poskrbela za napet finiš. Po preštetju še glasov po pošti je bila razlika med Bržanom in Popovičem pičlih sedem glasov. Odločitev je bila v rokah koprske volilne komisije, ki jo je sestavljalo osem članov, imenoval pa jih je mestni svet, kjer ima večino aktualni župan Popovič. Na njihovo imenovanje nihče od svetnikov ni imel pripomb.

Predsednik je bil Miloš Senčur, sicer profesor na fakulteti za državne in evropske študije, ob tem pa je tudi vodja strokovne službe Združenja mestnih občin Slovenije, njihov sedež pa je v prostorih občine.

Tomaž Bele je dolgoletni sodelavec, ki je s Popovičem sodeloval v Nogometnem klubu Koper, Marko Vidnjevič pa je bil šest let svetovalec aktualnega župana. Med člani je tudi Breda Bajec, ki je zaposlena na občini, Marina Pirjevec je tajnica v Nogometnem klubu Koper, Alenka Majerič pa kot odvetnica dela za občino. V komisiji sta še Darko Dolar in Nevij Kavrečič.

 Popovičev odvetnik Franci Matoz je zahteval ponovno štetje vseh glasov, kar naj bi bila sodna praksa v tako tesnih izidih.

Borisa Popoviča in Aleša Bržana po neuradnih podatkih loči le sedem glasov. | Foto: STA , Borisa Popoviča in Aleša Bržana po neuradnih podatkih loči le sedem glasov. Foto: STA , Koprska volilna komisija poskrbela za prehitro čestitko

V nedeljo zvečer drugi krog v Kopru ni kazal na tako napet konec. Izzivalec aktualnega župana Bržan je imel več kot tisoč glasov prednosti pred Popovičem. Ta je Bržanu že čestital za zmago, nato pa je za zmedo poskrbela koprska volilna komisija, ko je rezultate predčasnih volitev prištela naknadno, na spletni strani ministrstva so bili vidni šele v ponedeljek zjutraj.

Na predčasnih volitvah je ob nadpovprečni udeležbi močno slavil Popovič in razlika med kandidatoma je splahnela na le 12 glasov. Prav glede predčasnih volitev je ugovor podal Bržan, saj se število kandidatov v imeniku, ki so glasovali predčasno, ni ujemalo s številom glasovnic. Po Senčurjevih besedah so po pregledu ugotovili, da razhajanj med številkami, šlo naj bi za šest glasovnic, ni.

Boris Popovič
Novice Matoz pojasnil, zakaj v Kopru zahtevajo ponovno štetje #video

V Ljubljani šteli do 3.30 zjutraj

Na letošnjih lokalnih volitvah je bila prvič v veljavi nova zakonodaja, ki ne dovoljuje več štetja predčasnih glasov pred zaprtjem volišč na rednih volitvah. Prej si lahko imel predčasne volitve le na enem mestu, letos pa v vsaki četrtni skupnosti, primer v največji mestni občini, Ljubljani, pojasnjuje Gregor Rigler, tajnik ljubljanske volilne komisije.

"Tokrat je na predčasnih volitvah glasovalo okoli 7.200 posameznikov. V manjših so hitro prešteli, v večjih pa so čakali do druge ure zjutraj, zadnjo do 3.30 zjutraj," ljubljanski primer opisuje Rigler.

Mestna hiša Ljubljana | Foto: STA , Foto: STA ,

"Predčasno volišče je samo predčasno in na njem šteje poseben volilni odbor v svojih prostorih. Na lokaciji, kjer so predčasne volitve, ni rednih volitev. Predčasna volišča so bila na izpostavah upravne enote po Ljubljani, medtem ko so redna običajno po šolah in gasilskih domovih," o postopkih na voliščih razlaga Rigler.

Nato odbor zapre volišče in začne ugotavljati rezultat, pravi. "Rezultat vpiše v zapisnik in nato ves material prinesejo na sedež volilne komisije. Tam se pregleda, ali je vse v redu, in nato se začne vpisovanje v aplikacijo," še dodaja Rigler.

Novice Šmarješke Toplice: glas prednosti za Hribarja, na enem od volišč bodo volili znova #video

 

Ne spreglejte