Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 12. 2018,
8.38

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,39

72

Natisni članek

lokalne volitve 2018 Boris Popovič Koper

Torek, 4. 12. 2018, 8.38

5 let, 4 mesece

Matoz pojasnil, zakaj v Kopru zahtevajo ponovno štetje #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,39

72

Boris Popovič je skladno z napovedjo vložil zahtevo za ponovno štetje volilnih glasovnic v Kopru. Peti mandat se je Popoviču izmuznil za pičlih sedem glasov, njegovo 16-letno vladavino je prekinil Aleš Bržan.

Opolnoči se je iztekel rok za ugovor na delo volilnih organov v drugem krogu županskih volitev, tako da bo danes znano, kdo vse se je odločil za vložitev ugovora. V imenu Borisa Popoviča je ugovor na koprsko občinsko volilno komisijo oddal odvetnik Franci Matoz

Zahtevajo ponovno štetje vseh glasovnic, tako veljavnih kot neveljavnih, na vseh voliščih v Mestni občini Koper, so sporočili iz stranke Koper je naš. "Seveda navajamo tudi določene kršitve, ki so se zgodile tekom samih volitev in pričakujemo, da bo občinska volilna komisija našemu ugovoru sledila, da bomo glasovnice prešteli in da bo s tem tudi spremenjen izid," je pojasnil Matoz.

Matoz: Že tesen izid utemeljuje zahtevo za ponovno štetje

Matoz je pojasnil, da tako sodna praksa kot stališča nekaterih pravnikov kažejo na to, da že sam tesen izid utemeljuje zahtevo po ponovnem štetju. Ne glede na to pa so zaznali vrsto nepravilnosti, zaradi katerih se številke lahko spremenijo. Domnevne nepravilnosti se nanašajo tako na delo volilnih odborov kot na samo izvedbo glasovanja, ki so jih opredelili v več sklopov.

En sklop domnevnih nepravilnosti se nanaša na to, da so na posameznih voliščih dobili manjše število glasovnic, kot je bilo vpisanih volivcev v volilni imenik, "pa nas zanima, kje so te glasovnice ostale". V drugem sklopu so primeri, ki govorijo o tem, da so nekateri volivci zaprosili volilno komisijo, da bi izvedli glasovanje na domu, pa jim to ni bilo omogočeno.

Tretji sklop očitanih nepravilnosti pa se nanaša predvsem na presojo veljavnih oziroma neveljavnih glasovnic in na morebitne napake pri tem, ko naj bi nekdo predčasno glasoval, pa mu je bilo omogočeno zopet glasovati na volišču.

Koper
Novice Koper: Sedem glasov v prid Bržana, Popovič se bo pritožil #video

Bržan obžaluje, da se Popovič ni sprijaznil s porazom

Nekaj manjših nepravilnosti na voliščih so zaznali tudi v štabu Aleša Bržana, a po njihovi oceni te ne bodo bistveno vplivale na rezultat, zato niso vztrajali pri ugovoru na delo volilnih odborov. Bržan je danes sicer izrazil obžalovanje, da se Popovič ni sprijaznil z volilnim porazom.

Aleš Bržan je danes izrazil obžalovanje, da se Boris Popovič ni sprijaznil s porazom. | Foto: STA , Aleš Bržan je danes izrazil obžalovanje, da se Boris Popovič ni sprijaznil s porazom. Foto: STA ,

"To ni dobro za Koper, tudi za naše medsebojne odnose ne," je ocenil Bržan in dodal, da je za demokracijo pomembno, da ljudje zaupajo v volilni izid in poštenost volitev. Bržan z vsebino ugovora ni seznanjen, zato je ne komentira. "Naši zaupniki so zaznali neskladja med zapisniki in volilnimi imeniki, ta neskladja smo prijavili volilni komisiji," je poudaril.

Če bo prišlo do ponovnega štetja glasov, bodo Bržanovi zaupniki pri njem zagotovo navzoči. "Čeprav so bile nekatere glasovnice preštete že šestkrat, nimam nič proti, če se preštejejo še sedmič. Skrbi pa nas, ker je odvetnik gospoda Popoviča že vnaprej povedal, kakšen bo izid tega štetja. Ne vemo, na podlagi česa izraža svoje prepričanje," je še navedel Bržan.

Boris Popovič. Aleš Bržan.
Novice V Kopru več nepravilnosti na županskih volitvah? #video

OVK bo o ugovoru odločala v četrtek

S koprske občinske volilne komisije (OVK) so sporočili, da bodo o Popovičevem ugovoru odločali na seji v četrtek popoldne. Tajnik komisije Alan Žiberna je pojasnil, da mora komisija najprej preveriti ugovor, možnosti pa so, da ugovoru ugodijo v celoti ali delno, ali pa ga v celoti zavrnejo.

Glede na to, kako bo utemeljeno posamezno dejstvo, ki je v ugovoru navedeno, se potem komisija lahko odloči, ali bodo na primer ponovno šteli glasovnice samo na določenih voliščih ali na vseh ali pa bodo samo neveljavne glasovnice pogledali še enkrat, je dodal. Če bi ugotovili tako hude nepravilnosti, ki lahko vplivajo na izid glasovanje, je v skrajnem primeru mogoča tudi ponovitev volitev, je še pojasnil Žiberna.

 

Ne spreglejte