Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 12. 2018,
7.07

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

36

Natisni članek

Koper Aleš Bržan Boris Popovič lokalne volitve 2018

Ponedeljek, 3. 12. 2018, 7.07

5 let, 4 mesece

Koper: Sedem glasov v prid Bržana, Popovič se bo pritožil #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

36

Aleš Bržan je tudi po preštetih glasovnicah, prispelih po pošti, zmagovalec županskih volitev v Kopru. Končna razlika se je z 12 zmanjšala na sedem glasov. Po pošti je sicer prispelo 46 glasovnic, ena je bila neveljavna. 25 glasovnic je bilo za Borisa Popoviča, 20 pa za Bržana. Popovič je popoldne povedal, da bo zahteval ponovno štetje glasov.

Vodilni Aleš Bržan ima neuradno 13.921 glasov, Boris Popovič pa 13.914, je sporočil vodja občinske volilne komisije.

"Ljudje so se odločili za spremembo in sprememba se je zgodila, tako da lahko rečem samo: hvala vsem, ki so se trudili, vsem, ki so prišli na volišča in oddali svoj glas," je v prvem odzivu na končne neuradne rezultate povedal Bržan. Spomnil je, da je že pred volitvami volivcem povedal, da bo šlo verjetno za tesen izid in da je pomemben vsak glas. "Tako tesnega rezultata ni pričakoval nihče. Mi smo pričakovali, da bo nekaj sto glasov razlike," je priznal.

Na zmago Bržana je kazalo že sinoči, ko je bilo med njima za več kot 1.100 glasov razlike. Ko pa so prišteli še glasove, oddane na predčasnem glasovanju, se je razlika zmanjšala na zgolj 12 glasov. Bržan, ki ga je predlagala Lista Aleša Bržana, je do preštetih glasov, prispelih po pošti, zbral 50,02 odstotka glasov, aktualni koprski župan (Koper je naš) 49,98 odstotka.

Boris Popovič. Aleš Bržan.
Novice V Kopru več nepravilnosti na županskih volitvah? #video

Glasovi na spletni strani DVK ob 23.42. | Foto: Glasovi na spletni strani DVK ob 23.42.

Video: Planet TV

Bržanovi kljub drugačni napovedi ne bodo ugovarjali

Čeprav so v Bržanovem štabu zaznali nekaj manjših nepravilnosti, te po njegovem ne bodo bistveno vplivale na rezultat, zato ne bodo podali ugovora na izide. "Za nas je zgodba končana," je dodal. Ob tem je Bržan opozoril, da morata "oba kandidata najprej malo pomiriti ljudi in pomiriti strasti, tako da začnemo normalno živeti naprej".

200 evrov za prazno glasovnico?

Še preden so se v nedeljo Koprčani odpravili na volišče, je policija v soboto dobila prijavo kršitve volilnega molka. Neuradno naj bi neznanec ponujal 200 evrov za prazno glasovnico. Policija je primer predala inšpektoratu za notranje zadeve.

Inšpektorat za notranje zadeve je prejel prijavo, za zdaj pa še proučujejo dokaze, nato pa bodo presodili, ali obstajajo elementi prekrška.

Popovič bo zahteval ponovno štetje glasov

Popovičev odvetnik Franci Matoz je za Primorske novice medtem povedal, da bo Popovič vložil ugovor na delo volilnih organov in zahteval ponovno štetje glasov. "Razlika je tako majhna, nepravilnosti pa veliko preveč, da ne bi podali zahteve za ponovno štetje," je Popovič povedal za Slovenske novice. Pojasnil je še, da ima pri tem v mislih veliko število neveljavnih glasovnic, delovanje na določenih voliščih ter nekatere druge nepravilnosti.

Ugovor na delo volilnih organov je sicer mogoče vložiti danes do polnoči. Če bi se pojavil ugovor zoper delo volilnega odbora, bodo o tem odločali na občinski volilni komisiji. V primeru ugovora zoper delo občinske volilne komisije pa bi o njem odločal občinski svet ob potrjevanju mandatov.

Precej višja volilna udeležba kot v prvem krogu

Ko so prišteli te glasove, je poskočila tudi volilna udeležba v Kopru. Ta je po novem že 65,8-odstotna in s tem občutno višja kot v prvem krogu, ko je bila 58-odstotna. Volilna udeležba je sicer običajno v drugem krogu lokalnih volitev manjša kot v prvem krogu. 

Po pošti lahko glasujejo volivci, ki so v:
- priporu,
- zavodu za prestajanje kazni,
- bolnišnici ali
- socialnovarstvenem zavodu za institucionalno varstvo.

V zgoraj naštetih primerih je treba obvestilo za glasovanje po pošti poslati na okrajno volilno komisijo najpozneje deset dni pred dnem glasovanja. Obvestilo (obrazec) za glasovanje po pošti se lahko dobi v zavodu, kjer je volivec, ali na spletni strani e-Uprava.
Koper
Novice Preobrat v Kopru: Med Popovičem in Bržanom le še 12 glasov razlike? #video
Ne spreglejte