Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 12. 2018,
19.00

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

26

Natisni članek

Aleš Bržan Boris Popovič župan Koper

Nedelja, 2. 12. 2018, 19.00

5 let, 4 mesece

Preobrat v Kopru: Med Popovičem in Bržanom le še 12 glasov razlike? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

26

Koper | Županska tekma v Kopru se očitno zapleta. Razlika med Bržanom in Popovičem naj bi zdaj znašala le še 12 glasov, poroča STA. | Foto Planet TV

Županska tekma v Kopru se očitno zapleta. Razlika med Bržanom in Popovičem naj bi zdaj znašala le še 12 glasov, poroča STA.

Foto: Planet TV

Na volitvah v Kopru naj bi zdaj nenadoma šlo za las, saj razlika med Alešem Bržanom in Borisom Popovičem, potem ko so prišteli še glasove s predčasnega glasovanja, po novem domnevno znaša le 12 glasov, poroča STA, ki se sklicuje na podatke koprske občinske volilne komisije. V torek ob 12. uri bodo tako prešteli še glasove, prejete po pošti, in šele ti naj bi dokončno pokazali, kdo bo vodil Koper prihodnja štiri leta, poroča STA. Popovič je današnji poraz sicer že priznal in čestital svojemu tekmecu Bržanu.

Volivci so se očitno odločili, da naj se začne v naši občini delati drugače, je po dobrem rezultatu dejal novi koprski župan Aleš Bržan, potem ko je po 99,99 odstotka preštetih glasov dobil 52,29 odstotka glasov. "Če je to to, potem lahko rečem, da bo za marsikoga jutrišnji dan, čeprav je napovedan dež, pod svobodnim soncem," je dodal Bržan.

Bržan: Skrajni čas je bil, da se to zgodi

"Trudili smo se za to, verjeli smo, ker smo morali, ker je bil skrajni čas, da se to zgodi," je razplet komentiral Bržan. Kot je napovedal, bo v prihodnje delal za to, da upraviči voljo volivcev. Na vprašanje, ali je bil tokratni rezultat nekakšen čudež, je Bržan dejal, da so naredili čudež že s tem, da so prišli do drugega kroga: "Od tega dne pa bomo začeli delati še vse preostalo, da se čudeži v resnici začnejo dogajati."

Izjava najverjetnejšega novega koprskega župana Aleša Bržana. Novinar: Marko Gregorc/Video: Planet TV


Bržan je še menil, da bo treba zdaj nekoliko pomiriti občane, saj so spori izbruhnili celo znotraj družin, kar ni dobro. "Začnimo delati skupnost, začnimo delati nekaj, kar bo dobro za vso družbo. Mislim, da je to prvi val družbenih sprememb ne samo v Kopru, ampak tudi širše v Sloveniji," je še dejal novi župan Kopra.

Koper
Novice Spopad za Koper: je po 16 letih čas za novega župana? #video

Popovič je že priznal poraz in čestital Bržanu

Po 99,99 odstotka preštetih glasovnic je Bržan prejel 52,29 odstotka glasov, medtem ko je nekdanji župan Boris Popovič zbral 47,71 odstotka glasov. Razlika med kandidatoma, kakor je razvidno iz spletne strani DVK, znaša okoli 1.200 glasov, vendar pa STA poroča, da se omenjeni podatki od 22. ure ne osvežujejo.

Tako naj bi po podatkih občinske volilne komisije, ki je preštela še glasove s predčasnega glasovanja, razlika med Bržanom in Popovičem zdaj znašala samo še 12 glasov. Odločilni bodo tako glasovi, ki so prišli po pošti. Teh naj bi bilo 50, tako da se lahko končni izid spremeni tudi še v prid Popoviču, poroča STA.

Popovič je poraz sicer že priznal in čestital Bržanu, ob tem je dejal, da ga je tekmec premagal za 70 glasov. "Koper je očitno razdeljen na pol," je menil Popovič. "Če imajo končne podatke, potem se mu zahvaljujem," je dejal Bržan in dodal, da rezultatom ne sledi več in da bo počakal do konca, ob tem pa je priznal, da čuti napetost. "Upam na končno veselje," je še poudaril Bržan.

Saša Arsenovič, Zdravko Počivalšek
Novice V Mariboru je zanesljivo zmagal novinec Arsenovič #video

Rezultat po 99,99 odstotka preštetih glasov

Županski kandidat Število glasov v odstotkih
Aleš Bržan 52,29
Boris Popovič 47,71

Popovič je v prvem krogu županskih volitev v Kopru prejel 44 odstotkov, Bržan pa 30 odstotkov glasov. Volilna udeležba v prvem krogu je bila 58-odstotna. 

Tako Popovič kot Bržan sta v izjavah ob oddaji glasov danes menila, da bo volilna udeležba dobra. V prvem krogu pred dvema tednoma je bila ta nad državnim povprečjem in z 58 odstotki za Koper zelo visoka. Udeležba v drugem krogu je bila na koncu 59-odstotna.

V Kopru se je štetje glasov v prvem krogu županskih volitev odvijalo zelo počasi. Opolnoči oziroma pet ur po zaprtju volišč je bilo preštetih šele nekaj več kot 42 odstotkov glasov, ob enih zjutraj pa le nekaj več kot 58 odstotkov glasov.

Novice Lokalne volitve: kdo so novi župani?

Popovič: Skrbeli bomo, da se bo Koper še naprej razvijal

Popovič je po priznanju poraza poudaril, da bo njegova stranka v mestnem svetu predstavljala konstruktivno opozicijo. "Skrbeli bomo za to, da se upošteva vse prebivalce občine, in sicer tako tiste, ki so dali glas za zmagovalca, kot za tiste, ki so dali glas nam ali na volitve sploh niso prišli. Trudili se bomo, da se bo v mestnem svetu delalo v dobro prebivalcev in obiskovalcev Kopra. V teh 16 letih je bilo ogromno narejenega v Kopru in skrbeli bomo, da se bo Koper še naprej razvijal," je napovedal Popovič.

Kot je povedal, ne pozna Bržanovega programa, upa pa, da bodo čim prej izvedeli, kakšne načrte ima ekipa novega župana. "Da vidimo, kje jim lahko damo roko. Ne bomo jih ovirali. Če pa bomo videli, da gre to v neko drugo smer, ki lahko Koper spet pahne nazaj, bomo reagirali," je še poudaril.

Boris Popovič je ob priznanju poraza in čestitkam Alešu Bržanu izjavil, da si bodo v njegovi stranki še naprej prizadevali za nadaljnji razvoj Kopra. | Foto: STA , Boris Popovič je ob priznanju poraza in čestitkam Alešu Bržanu izjavil, da si bodo v njegovi stranki še naprej prizadevali za nadaljnji razvoj Kopra. Foto: STA ,

Popovič je ob glasnih ovacijah in ploskanju svojih podpornikov ocenil, da je Koper s svojo ekipo v 16 letih spremenil v pravljično mesto. Izrazil je upanje, da bo tudi nova vladajoča ekipa "čuvala dosežene rezultate" in jih še izboljšala. Kampanjo je ocenil kot nekorektno, nekorektnost pa je pripisal ozadju njegovega protikandidata ter medijem.

Hkrati je pojasnil, da danes še ne bo šel čestitat Bržanu za zmago, saj bodo v njegovem volilnem štabu nocoj imeli zabavo, temveč bo to storil v prihodnjih dneh. Kot je povedal, je bil ob nocojšnjem drugem krogu volitev pripravljen na obe možnosti.

"Bil sem pripravljen na še en županski mandat, čeprav sem bil na sendvičih vsak dan. Sem pa pripravljen na podjetniško prihodnost. Prepričan sem, da bom uspešen, nameravamo na novo zaposliti kar nekaj ljudi. Energije imam dovolj," je še dodal Popovič.

Boris Popovič
Novice Popovič bo moral v drugi krog, tekmec je Aleš Bržan #foto #video

Bržan končal 16-letno vladavino Popoviča

Popovič je bil za župana v Kopru prvič izvoljen leta 2002, na čelu koprske mestne občine je nanizal štiri zaporedne županske mandate. Leta 2017 je kandidiral na predsedniških volitvah. Z 1,8 odstotka glasov je zasedel šesto mesto in se ni uvrstil v drugi krog.

Bržan je v predvolilni kampanji obljubil, da bo v Kopru končal strahovlado in zlorabo moči, ki jo kritiki očitajo Popoviču. Bržan je na letošnjih lokalnih volitvah kandidiral s podporo svoje stranke Lista Aleša Bržana.

Koprski občinski svetnik Aleš Bržan je bil širši javnosti pred župansko kandidaturo najbolj znan kot radijski voditelj. | Foto: STA , Koprski občinski svetnik Aleš Bržan je bil širši javnosti pred župansko kandidaturo najbolj znan kot radijski voditelj. Foto: STA ,

Kdo je Aleš Bržan?

Dvainštiridesetletni inženir tehnologije prometa je bil širši javnosti pred kandidaturo najbolj znan kot voditelj na lokalni radijski postaji. Doslej je prvi tekmec, ki je Popoviču preprečil zmago v prvem krogu županskih volitev. Med njegovimi odmevnejšimi projekti iz preteklosti je bila Oživela ulica, ki je takrat zaspanemu Kopru prvič ponudila dogajanje sredi tedna.

V zadnjem desetletju je bil zaposlen kot direktor manjšega podjetja. Že pred štirimi leti je kandidiral za župana in se uvrstil na drugo mesto, a mu preboj v drugi krog takrat ni uspel. Pred tokratnimi lokalnimi volitvami je s somišljeniki ustanovil stranko Lista Aleša Bržana.
Boris Popovič
Novice Bo Popoviča pokopal pakt njegovih protikandidatov?
Ne spreglejte