Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 11. 2018,
19.01

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,01

13

Natisni članek

Boris Popovič Aleš Bržan lokalne volitve 2018

Sreda, 28. 11. 2018, 19.01

5 let, 5 mesecev

Soočenje Borisa Popoviča in Aleša Bržana

Spopad za Koper: je po 16 letih čas za novega župana? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,01

13

Delam dobro, 16 let sem že župan Kopra, pravi Boris Popovič. Njegov izzivalec Aleš Bržan pa je do njegovega vodenja kritičen in pravi, da bi morali biti odnosi v občini boljši. Bo Koper dobil novega ali starega župana?

V nedeljo nas čaka drugi krog županskih volitev. Po 16 letih je Koper spet na razpotju: Borisu Popoviču se po štirih mandatih prvič resno maje županski stolček. Njegov izzivalec Aleš Bržan Kopru obljublja prelom s strahovlado in zlorabo moči. Večina neizvoljenih županskih kandidatov je sicer podporo v drugem krogu namenila njegovemu zasledovalcu Bržanu. Voditelj Mirko Mayer je aktualnega župana in njegovega izzivalca soočil na Planet TV.

Popovič je v prvem krogu prepričal 44 odstotkov tistih, ki so prišli na volišča, Bržan pa 30. Izzivalec koprskega župana je bil sicer s 25 odstotki že pred štirimi leti prvi izzivalec aktualnega župana.

Popovič se brani: Delam dobro, župan sem že 16 let

Bržan je Popoviču v zadnjih dneh očital neotesanost, egocentričnost, nerazumevanje stanja družbe in potreb ljudi, delovanje zunaj formalnih struktur občine. "Sam se nimam za takšnega in se v tem opisu ne vidim. Delam dobro, 16 let sem župan," je odvrnil Popovič, ki pravi, da mu volivci in volivke zaupajo. "Dejstvo je, da podporo imam, sam česa takega o njem nisem nikoli rekel," je dodal.

Lokalne volitve bomo v nedeljo na Siol.net spremljali #vŽivo.

Bržanovo podjetje je služilo tudi s koprsko občino

Pri soočenju so se dotaknili tudi poslovanja Bržanovega zasebnega podjetja z državo. To je največ zaslužilo z dvema obalnima občinama, Koprom in Piranom. Voditelj je Bržana zato vprašal, v čem je drugačen od Popoviča, ki mu številni očitajo, da je iz Kopra naredil zasebno podjetje. Bržan je odgovoril, da tega, odkar je koprski občinski svetnik, ni več. "Storitve, ki jih izvajamo, so vezane na aktivnosti, ki jih izvajajo občine, zavod, druge občine po Sloveniji in v tujini," je odvrnil.

Koper | Foto: Planet TV Foto: Planet TV

Zakaj je Popovič pred volitvami toliko zapravljal?

Aktualni župan Popovič je medtem pred volitvami porabil kar nekaj sredstev, lastnih in občinskih: 600 tisoč evrov za praznično razsvetljavo, 600 tisoč evrov za reklamne panoje in sto tisoč evrov za štiri promocijska glasila, ki so jih delili tudi v sosednjih obalnih občinah. "Še nikoli nisem bil nervozen zaradi volitev," odgovarja župan. Pri praznični razsvetljavi Popovič odgovarja, da gre za vložek v turizem, na katerem ogromno gradijo in vlagajo. To se bo po njegovih besedah obrestovalo in povrnilo. O panojih je povedal, da bodo jumbo plakate nadomestili z zasloni, vložek pa se bo v enem letu povrnil.

Kangler. Arsenovič.
Novice Pred drugim krogom županskih volitev vse bolj napeto

Milijonski znesek za odvetnike

Voditelj je na soočenju omenil tudi znesek 5,6 milijona evrov, kolikor so na občini v štirih mandatih porabili samo za odvetnike. Bržan je povedal, da bo v primeru zmage te stroške znižal. "Zdijo se mi povsem nerazumni stroški, da občina porabi toliko denarja za odvetniške storitve." Popovič odgovarja, da Bržan ne pozna razmer in ne ve, za kaj gre. "Odvetnike potrebujete ves čas in potreboval jih bo tudi on, če bo postal župan," je odvrnil Popovič. Pojasnil je, da bi imela občina stroškov še veliko več, če ne bi imela odvetnikov, in naštel, kaj je vključeno v ta znesek.

Velika zgodba te kampanje so tudi domnevne grožnje Popoviča eni od zaposlenih na komunali, ker naj bi imela drugačne načrte z nogometno kariero svojega sina. Aktualni župan pravi, da je zgodba popolnoma izmišljena. Pravi, da si je zgodbo iz užaljenosti izmislil njegov nekdanji tesni sodelavec Gašpar Gašpar Mišič.

2. del:

Kaj bi v novem mandatu počela kandidata

Aktualni župan ima v načrtu za naslednja štiri leta več gradbiščnih del: podzemno garažo, obnovo Tomosovega bloka, ureditev plaže, stolp miru, bertoško vpadnico. Na vprašanje, ali so gradbena dela tisto, kar Koper najbolj potrebuje, Bržan odgovarja, da je to pomembno, poleg tega pa je pomemben tudi napredek v družbi in pri ljudeh. "Njegovi projekti so bolj gradbeni, mi delamo širše, da se izboljšajo odnosi in skupnost," je povedal.

Novice Kangler in Arsenovič se pripravljata na drugi krog #video

Popovič pa je do Bržanovega načrta (nižje cene komunalnih storitev, nižji prispevki na nepremičnine, cenejša parkirišča za domačine) kritičen. "Čas je, da se dogovorimo, kam bomo sploh vozili smeti in koliko bo stal odvoz. Govori na pamet, pa sploh ne ve, kaj ga čaka. Jaz vsaj vem, kaj me čaka," je odgovoril Popovič.

Ali Popovič zapostavlja podeželje?

Ena od glavnih predvolilnih parol kandidata Aleša Bržana je skladen razvoj mesta in podeželja. Kandidat za župana pravi, da je koprsko podeželje že 16 let zanemarjeno. "Tudi mesto še ni čisto razvito, tudi mesto še nima vsega. To, kar govori gospod Bržan, je nesmiselno," je dejal Popovič. "Vlagati bomo morali, tega ne bo nikoli konec," je še dodal.

"Na Škofijah smo zadovoljni, tukaj se je zgodilo ogromno," je za Planet TV povedal Rino Hrvatin, predsednik vaške skupnosti. "Imamo kanalizacijo, optiko in nove asfaltirane ceste," je še povedal. "Ni je vasi, kjer ne bi česa naredili," je še dodal.

V vsakem zaselku so avtobusne postaje, smetnjaki, javna razsvetljava in vsepovsod je videti kaj novega, je razložil domačin. Poudarjanja neskladja med razvojem mesta in podeželja zato domačini ne razumejo. Boris Popovič sicer ob morebitnem neuspehu na nedeljskih volitvah pri iskanju službe ne bo imel težav. Zaradi spretnega vihtenja škarij, kjer je rezal trakove na odprtjih, bi si ga ob sebi želel prav vsak krojač. Težko je sploh našteti vse objekte, ki so se odprli v zadnjih dveh mesecih. Tanko mejo med bliščem in bedo je še najbolj razgalil novi športni park, ki se je udrl še pred odprtjem.

3. del:

Analitiki menijo, da je Popovičev položaj v Kopru ogrožen. Aktualni župan odgovarja, da bo v nedeljo "neprimerno več volivcev, ki si bodo želeli, da nadaljujemo razvoj". "Ljudje so tisti, ki imajo oblast," je dodal in sklenil, da bo v primeru Bržanove zmage zmagal kandidat brez programa.

Po soočenju smo od predsednika KS Škofije Edmond Gašparja prejeli prikaz nasprotnih dejstev, ki ga objavljamo spodaj:

V skladu z zakonom o lokalni samoupravi in občinskim statutom zastopa interese krajevne skupnosti Svet KS, katerega člani so izvoljeni na volitvah, v imenu njega pa je za komunikacijo z javnostjo zadolžen predsednik sveta. Svet vsako leto sprejme natančen seznam problemov in nujni prioritet izboljšav ter naložb v KS, ki ga posreduje vodstvu občine za potrebe proračuna in načrta razvojnih programov. Pod vodstvom Borisa Popoviča se seznam problemov veča in ne manjša, kar lahko dokumentiramo.

Letos sprejet občinski statut je ukinil vaške skupnosti, tako vaš sogovornik ne more biti predsednik Vaške skupnosti Zg. Škofije in tudi ni pristojen, da bi lahko podajal stališča o zadovoljstvu krajanov. Rino Hrvatin je tudi izrazit podpornik kandidata Borisa Popoviča in njegove stranke, sodeluje pri predvolilnih shodih in aktivnostih, zato nikakor ne more podajati objektivnih stališč. Dejstva so, da ima samo tretjina od 3.350 prebivalcev kanalizacijski priključek, da so ceste v izredno perečem stanju, pločnikov ni,  da vlada v okolici osnovne šole prometni kaos in se prometna varnost poslabšuje. Da imamo na Škofijah več kot 40 let staro montažno azbestno šolo, ki jo hoče Boris Popovič zgolj obnoviti, čeprav je nevarna za zdravje otrok. Da aktualnega župana prebivalci Škofij ne podpirajo, kažejo tudi volilni rezultati, saj je dobil manj kot 40 odstotkov glasov.
Bled veslanje splosna
Novice Na Bledu je o zadnjeuvrščenem občinskem svetniku odločil žreb

spopad Koper | Foto:

V petek ob 22. uri se bosta na Planet TV soočila mariborska županska kandidata Sašo Arsenovič in Franc Kangler.
Ne spreglejte