SiolNET. Novice Lokalne volitve
7,12

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Lokalne volitve: Koper

Popovič bo moral v drugi krog, tekmec je Aleš Bržan #foto #video

7,12

termometer

Boris Popovič
Boris Popovič je župan Kopra od leta 2002 naprej. Foto: STA

Najbolj napeto povolilno pričakovanje v mestnih občinah je bilo v Kopru, kjer bo odločal drugi krog. V njem se bosta pomerila aktualni župan Boris Popovič in Aleš Bržan.

V Kopru je štetje glasov potekalo zelo počasi. Ob polnoči, pet ur po zaprtju volišč, je bilo preštetih šele nekaj več kot 42 odstotkov glasov, ob 1. uri zjutraj pa le nekaj več kot 58 odstotkov glasov. Volilna udeležba je bila malenkost nad 50 odstotkov.

Komaj zjutraj je bila prešteta večina glasov, ki je pokazala, da bo aktualni župan Boris Popovič tokrat s tekmeci ni opravil v prvem krogu. Dobil je slabih 45 odstotkov glasov, njegov prvi izzivalec Aleš Bržan, občinski svetnik, pa dobrih 30 odstotkov.

Popovič je sinoči dejal, da upa na dokončno zmago v drugem krogu. "Zmaga je, ni pa dokončna," je izjavil za STA. Ob tem ni bil razočaran, da mu do zmage ni uspelo že v prvem krogu, kar se mu je edinkrat zgodilo leta 2002.

"V demokraciji je vse možno in tudi prav je tako. Tako da če so ljudje naveličani in če mislijo, da nek drug kandidat da lahko več, jim lahko nudi boljši razvoj, zakaj ne," je še dejal aktualni župan, ki Koper vodi že 16 let.

Tudi brez večine v mestnem svetu

Aleš Bržan se je uvstil na drugo mest na županskih volitvah v Kopru. Aleš Bržan se je uvstil na drugo mest na županskih volitvah v Kopru. Foto: STA Bržan je drugi krog napovedal že v našem soočenju na družbenem omrežju Facebook. "Očitno pa se je v Kopru nekaj zgodilo in upamo, da bo to prelom v načinu vodenja občine," je po vmesnih rezultatih komentiral Bržan.

Popovič se je v zadnjih tednih kot kaže zavedal, da njegova zmaga v prvem krogu ni povsem samoumevna, saj je Koprčanom razposlal kar 96 strani dolgo občinsko glasilo, s katerim je poskušal spreobrniti rezultat. Ob tem je naročil tudi dve javnomnenjski anketi, katerih rezultatov pa ni razkril.

Večino je kot kaže Popovič izgubil tudi v mestnem svetu. Za zdaj ima 12 sedeže v 30 članskem svetu, Lista Aleša Bržana pa 9.

Štejemo v živo (preštetih 99,96 odstotka glasov):

Kandidati Odstotki

Boris Popovič (KJN)

44,55 %

Aleš Bržan (Lista Aleša Bržana)

30,48 %

 Gašpar Gašpar Mišič (lista Naš kraj/lista Gašparja Gašparja Mišiča/ZZP)

6,95 %

Olga Franca (skupina volivcev/gibanje Skupaj) 

5,40 %

Valter Krmac (Oljka)

5,02 %

Silvano Radin (SDS)

1,57 %

Alan Medveš (Levica)

1,35 %

Marijan Križman (SD)

1,19 %

Nevio Miklavčič (SLS)

0,86 %

Viktor Markežič (SMC)

0,83 %

Marko Brecelj (Akacije)

0,77 %
Danijel Sertič (NSi) 0,60 %

Zlatko Gombar (Dobra država)

0,43 %

 

Kdo je Aleš Bržan?

Bržan, ki se je leta 2014 kot politični novinec s podporo SMC zavihtel na drugo mesto, je tokrat nastopil s svojo stranko (Lista Aleša Bržana). Kmalu bo znano, ali je zbral okoli sebe dovolj podpore, da bo aktualnega župana izzval v drugem krogu. Končni rezultat bo tedaj bržkone odvisen od tega, kako se bodo razporedili glasovi ostalih enajstih županskih kandidatov. STA
1 / 12
2 / 12
3 / 12
4 / 12
5 / 12
6 / 12
7 / 12
8 / 12
9 / 12
10 / 12
11 / 12
12 / 12
Lokalne volitve: Zoran Janković Novice Janković pometel s konkurenco, v mestnem svetu ima absolutno večino #foto #video Kangler. Arsenovič. Novice V Mariboru drugi krog: Arsenoviču kaže bolje kot Kanglerju #video Lokalne volitve. Novice Preverite, kdo je zmagovalec v vaši občini #seznam

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 32
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin