Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 12. 2018,
12.48

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,43

Natisni članek

lokalne volitve 2018 župani Maribor Koper

Nedelja, 2. 12. 2018, 12.48

5 let, 4 mesece

Lokalne volitve: kdo so novi župani?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,43

V drugem krogu sedmih slovenskih lokalnih volitev so volivci v 56 občinah izbirali med kandidatoma za župana, ki sta v prvem krogu prejela največ glasov. Na spodnjem zemljevidu preverite, kdo so izvoljeni župani.

 

 

KOPER

Koper
Novice Preobrat v Kopru: Med Popovičem in Bržanom le še 12 glasov razlike? #video

MARIBOR

Saša Arsenovič, Zdravko Počivalšek
Novice V Mariboru je zanesljivo zmagal novinec Arsenovič #video

Kdo so že znani zmagovalci volitev mestnih občin v drugem krogu

PTUJ: Na Ptuju je zmagala Nuška Gajšek (SD), ki je prejela 66,30 odstotka glasov in bo tako edina županja med mestnimi občinami. Njen protikandidat Štefan Čelan je prejel 33,70 odstotka glasov.

KRANJ: Po več kot 99 odstotkih je v Kranju prepričljivo zmagal Matjaž Rakovec. Ta je z 68,06 odstotka glasov premagal tekmeca Zorana Stevanovića, ki je prejel 31,94 odstotka glasov.

NOVA GORICA: V Novi Gorici je največ podpore prejel Klemen Miklavič. Zanj je glasovalo 51,61 odstotka volivcev, protikandidat Matej Arčon pa je prejel 48,39 odstotka glasov.

SLOVENJ GRADEC: V Slovenj Gradcu je zmagal Tilen Klugler. Prejel je 51,93 odstotka glasov, njegov protikandidat pa 48,07 odstotka.

Najvišja udeležba v Šmarjeških Toplicah, najnižja na Jesenicah

V drugem krogu županskih volitev je imelo možnost izbire med kandidatoma, ki sta bila 18. novembra najuspešnejša, 612.747 volilnih upravičencev.

Na voliščih je svoj glas oddalo 289.238 volivcev, kar je 47,20 odstotka volilnih upravičencev. Volilna udeležba je bila v prvem krogu 51,18-odstotna.

Najvišjo, 75,77-odstotno volilno udeležbo so imeli v Šmarjeških Toplicah, najnižja pa je bila na Jesenicah in sicer 31,89-odstotna.

Med mestnimi občinami je bila danes volilna udeležba najnižja v občini Kranj, in sicer 29,35-odstotna. V Novi Gorici je bila volilna udeležba 41,83-odstotna, v Mariboru 46,77-odstotna, na Ptuju 48,01-odstotna, v Kopru 52,34-odstotna, v Slovenj Gradcu pa je bila najvišja in sicer 57,86-odstotna.

Premier Šarec novim županom: Veselim se sodelovanja

Premier Marjan Šarec se je po današnjem drugem krogu volitev, ko so volivci izvolili župane še v preostalih 56 občinah, oglasil na Facebooku. "Vsem izvoljenim županom iskreno čestitam in se veselim sodelovanja," je zapisal.

Šarec kot predsednik LMŠ danes sicer še ni komentiral rezultatov županske tekme v drugem krogu. V občini Kamnik, ki jo je vodil, preden se je podal v politiko na državni ravni, je kandidat njegove stranke Igor Žavbi sicer izgubil proti podžupanu iz vrst NSi Mateju Slaparju.

V času volilnega molka 46 prijav domnevnih kršitev, inšpektorat jih obravnava 19

Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka, ki se je pred drugim krogom županskih volitev začel v petek opolnoči in je veljal do zaprtja volišč danes ob 19. uri, prejela 46 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka.

V 27 primerih so že ugotovili, da ne gre za kršitev volilnega molka oziroma gre za zadeve, ki jih inšpektorat za notranje zadeve že obravnava.

Inšpektorat tako na podlagi prejetih obvestil obravnava 19 zadev, povezanih z domnevnim kršenjem volilnega molka. Največ obravnavnih zadev se nanaša na prijave glede objav na družbenih omrežjih (11) in politično propagando s sporočili prek mobilnih telefonov (3).

Stevanović opozoril na domnevne nepravilnosti pri glasovnicah v Kranju

Kandidat za župana Kranja Zoran Stevanović je po zaprtju volišč opozoril na domnevne nepravilnosti pri glasovanju. Domneva namreč, da je nekdo vstopil v prostor, kjer so shranjene skrinje z glasovi s predčasnih volitev. Volilna komisija zdaj v prostorih občine to preučuje, prav tako zadevo preverja policija.

Stevanović je sicer že v volilni kampanji pred današnjim drugim krogom županskih volitev protikandidatu Matjažu Rakovcu med drugim očital, da je njegov štab vplival na ankete, objavljene v časopisih, da bi ustavil njegovo volilno telo, ter da je svojim štabom kupoval glasove za spletno anketo. Rakovec je očitke odločno zanikal.

Policija: "Stvari v prostoru so bile nedotaknjene"

Kot so nam sporočili s Policijske uprave Kranj, so kriminalisti danes zvečer na enem od volišč preverjali prijavo o domnevnem vstopu v prostor z volilnicami.

"Do sedaj preverjene okoliščine ne izkazujejo suma kaznivega dejanja, niti namernega uničenja pečata, niti vloma. Stvari v prostoru so bile nedotaknjene, vrata pa so bila po zdajšnjih ugotovitvah s ključem odprta pomotoma. Kriminalisti so s to osebo tudi že opravili razgovor. V času ogleda so bile na kraju tudi pristojne osebe iz volilne komisije. V kolikor ne bodo ugotovljena drugačna dejstva, bodo postopek proti osebi kriminalisti zaključili brez ukrepa," so zapisali v sporočilu.

 

Ne spreglejte