Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Ponedeljek,
3. 12. 2018,
11.16

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

18

Natisni članek

Koper lokalne volitve 2018 Boris Popovič Aleš Bržan

Ponedeljek, 3. 12. 2018, 11.16

5 let, 4 mesece

V Kopru več nepravilnosti na županskih volitvah? #video

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

18

Boris Popovič. Aleš Bržan. | V Kopru je bilo zanimivo v županski bitki in tudi na voliščih. | Foto STA

V Kopru je bilo zanimivo v županski bitki in tudi na voliščih.

Foto: STA

Medtem ko so v Kopru nestrpno čakali glasove po pošti, ki so odločili župansko bitko, so napeto ozračje še dodatno ogrela namigovanja in informacije, da naj bi se na lokalnih volitvah zgodile nekatere nepravilnosti in nenavadna naključja.

Po neuradnih podatkih je Aleš Bržan, po preštetih glasovih po pošti, za sedem glasov premagal Borisa Popoviča.

Koper
Novice Koper: Sedem glasov v prid Bržana, Popovič se bo pritožil #video

Na spletni strani ministrstva, kjer je bilo mogoče spremljati štetje glasov, je bilo še zvečer navedeno, da je preštetih 99,99 odstotka vseh glasov, za zmagovalca pa je bil z več kot 1.100 glasovi določen Bržan. Zjutraj so naknadno dodali 2.669 glasov, kar je rezultat močno spremenilo. Med kandidatoma je bilo le še 12 glasov razlike.

Z ministrstva so pojasnili, da je bila aplikacija ob 22.10 še zadnjič osvežena in je vnos pri Kopru kazal 99,99 odstotkov preštetih glasovnic. Koprska volilna komisija pa je po besedah ministrstva po 22.10 vnesla dodane glasovnice, zato je aplikacija zjutraj kazal drugačno nominalno število preštetih glasov. Odgovor občinske volilne komisije še čakamo. 

Video: Planet TV

Posamezniki naj bi svoj glas oddali dvakrat

Kot smo sicer izvedeli, naj bi se na predčasnem glasovanju v Kopru zgodilo več nepravilnosti. Volilne komisije naj ne bi zabeležile vseh, ki so predčasno oddali svoj glas, zaradi česar so lahko posamezni volivci svoj glas oddali dvakrat, nam je zaupal vir.

Organizirano naj bi jih vozili na volišča

Prav tako naj bi volilne upravičence na predčasno glasovanje iz koprskega komunalnega podjetja Marjetica organizirano, s kombiji, vozili na volišča, saj ničesar niso hoteli prepustiti naključju, je dodal naš vir. 

volišče, volitve, volivci, volilni listič, predsedniške volitve, glasovnica | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Več glasovnic, kot je volivcev

Nekatere nepravilnosti naj bi se zgodile tudi včeraj, na volilno nedeljo. Na enem od volišč je bilo po naših informacijah šest glasovnic več, kot je bilo volivcev.

Koprsko občinsko volilno komisijo je imenoval aktualni župan Popovič. Sestavljajo jo:

- Miloš Šenčur, predsednik,

- Alenka Majerič, namestnica predsednika,

- Tomaž Bele, član: dolgoletni sodelavec, s Popovičem sta sodelovala v Kopru,

- Breda Bajec, članica: zaposlena na občini,

- Marko Vidnjevič, član: nekdanji svetovalec Popoviča,

- Darko Dolar, namestnik člana,

- Marina Pirjevec, namestnica članice,

- Nevij Kavrečič, namestnik člana.

Predsednika občinske volilne komisije Kopra Miloša Senčurja nam za komentar ni uspelo dobiti, na koprski občini pa na naša vprašanja za zdaj še niso odgovorili.

Bržan že slavil, nato so prišteli dodatne glasove

Če je v prvih urah po zaprtju volišč kazalo, da bo Bržan po štirih mandatih in 16 letih končal vladavino Popoviča, pa se je po prištetju glasov s predčasnih volitev rezultat skoraj povsem izenačil. Glasove s predčasnih volitev so tokrat začeli šteti šele po zaprtju volišč ob 19. uri, ne tako kot v preteklosti, ko so bili znani že takoj ob zaprtju.

Luka Koper | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak Visoka udeležba na predčasnem glasovanju

Na predčasnih volitvah je v Kopru glasovalo skoraj deset odstotkov tistih, ki so se udeležili drugega kroga volitev, kar je zelo visok odstotek. Običajno se predčasnih državnozborskih volitev udeleži od dva do tri odstotke tistih, ki se odpravijo na volišča.

Razmerje po predčasnih volitvah je bilo močno v prid Popoviča, za katerega je glas oddalo 1.911 volivcev, za Bržana pa 758. 

V Kopru so šteli zelo počasi

Dodatno je k napetemu ozračju v Kopru pripomoglo zelo počasno štetje glasov. Eno uro po zaprtju volišč so v Kopru, kjer je svoj glas oddalo slabih 30 tisoč volilnih upravičencev, prešteli le 14 odstotkov oddanih glasov. Za primerjavo, v Mariboru, kjer je glasovalo dobrih 42 tisoč ljudi, so ob tej uri prešteli že 67 odstotkov glasov.

Ob 21. uri, ko so po večini občin prešteli že vse oddane glasovnice, so jih v Kopru prešteli le 50 odstotkov. Neuradno smo izvedeli, da naj bi se jim ob 22. uri zaklenila aplikacija, tako da niso mogli več vpisovati rezultatov preštetih glasov. 

"Aplikacija je delovala. So pa imeli nekateri določene težave z gesli ali pa z vnašanjem podatkov, vendar ko smo mi preverjali, je s strani MNU vse delovalo. Navadno gre za človeški dejavnik," je o aplikaciji za Planet TV dejal minister za javno upravo Rudi Medved.

Podobno počasi so v Kopru šteli tudi v prvem krogu pred 14 dnevi. Ob polnoči, pet ur po zaprtju volišč, je bilo preštetih šele nekaj več kot 42 odstotkov glasov, ob 1. uri zjutraj pa le nekaj več kot 58 odstotkov glasov.

Koper glasovanje | Foto:

Zakaj je bil na spletni strani zapisan napačen podatek, da so prešteli 99,99 odstotka glasov?

Predsednik občinske komisije Miloš Senčur je za Dnevnik medtem dejal, da bodo zahtevali pojasnilo, zakaj je bil na spletni strani zapisan napačen podatek, da je preštetih 99,99 odstotka glasov, čeprav še niso bili vneseni izidi predčasnega glasovanja. Zanimalo jih je tudi, zakaj se je spletna stran nehala posodabljati ob 22. uri.

Direktor vladne službe za lokalno samoupravo Roman Lavtar je za Radio Slovenija pojasnil, da so aplikacijo, prek katere je javnost lahko spremljala štetje glasov v drugem krogu županskih volitev, nehali osveževati v nedeljo ob 22.10. V Kopru so vse glasovnice prešteli deset minut pozneje, zato je nastala razlika med neuradnim izidom, objavljenim zvečer in zjutraj.

Pojasnil je še, da aplikacija pri številu glasovnic ter razmerju do preštetih glasovnic in volivcev upošteva volilno udeležbo. Ta pa velja samo za dan glasovanja, ne pa tudi za predčasno glasovanje, zato je delež preštetih glasovnic zdaj enak, čeprav so v resnici vneseni tudi rezultati s predčasnega glasovanja, je še pojasnil Lavtar. (STA)

Po pošti lahko glasujejo volivci, ki so v:
- priporu,
- zavodu za prestajanje kazni,
- bolnišnici ali socialnovarstvenem zavodu za institucionalno varstvo.

V zgoraj naštetih primerih je treba obvestilo za glasovanje po pošti poslati na okrajno volilno komisijo najkasneje deset dni pred dnem glasovanja. Obvestilo (obrazec) za glasovanje po pošti se lahko dobi v zavodu, kjer je volivec, ali na spletni strani e-Uprava.
Ne spreglejte