Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 7. 2018,
17.16

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,62

14

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša tožba arbitraža Hrvaška

Torek, 10. 7. 2018, 17.16

5 let, 9 mesecev

Pomisleki glede tožbe, SDS in Levica nad Cerarja #video #arbitraža

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,62

14

Arbitraža | Foto Reuters

Foto: Reuters

Potem ko je odhajajoči premier Miro Cerar včeraj napovedal, da bo vlada predvidoma še ta teden na Sodišču EU vložila tožbo proti Hrvaški zaradi zavračanja arbitražne razsodbe, je v slovenski politiki završalo. Vložitvi tožbe proti Hrvaški nasprotujejo v Levici in SNS, pomisleke glede tožbe pa imajo tudi v NSi in SDS.

Premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle, je po ponedeljkovi seji parlamentarnega odbora za zunanjo politiko sporočil, da bo Slovenija predvidoma še ta teden na Sodišču EU v Luksemburgu vložila tožbo proti Hrvaški zaradi hrvaškega nespoštovanja pravnomočne in mednarodno zavezujoče arbitražne razsodbe.

"Vložitev tožbe pomeni razbremenitev politike napetosti in odločitev, ki je pravne narave," je na družbenem omrežju Twitter sporočil Cerar ter dodal, da so vložitev tožbe na omenjeni seji podprle vse parlamentarne stranke.

Zastava Slovenija Hrvaška Arbitraža
Novice Vlada bo še ta teden vložila tožbo zoper Hrvaško #arbitraža

Janša: To je odločitev za prihodnjo vlado

Na njegov zapis se je na Twitterju včeraj odzval predsednik SDS Janez Janša, ki je poudaril, da Cerarjeve besede ne držijo. "Kar štiri parlamentarne stranke tega niso podprle. Tudi predsednik republike tega ne podpira," je zapisal Janša. 

Cerarjeva vlada po besedah prvaka SDS ni zgolj vlada v odstopu, ampak jo sestavljajo stranke s samo 24 poslanci v novi sestavi državnega zbora: "Vlada je zato nelegitimna za takšno odločitev. To je odločitev za prihodnjo vlado." Poslanec SDS Anže Logar je v pogovoru za Televizijo Slovenija nato povedal, da so pomisleki glede tega prisotni tudi v NSi, SNS in Levici.

Predsednik SDS Janez Janša je prepričan, da vlada v odhajanju nima legitimnosti, da vloži tožbo proti Hrvaški. | Foto: Ana Kovač Predsednik SDS Janez Janša je prepričan, da vlada v odhajanju nima legitimnosti, da vloži tožbo proti Hrvaški. Foto: Ana Kovač

SDS: Cerarjeva vlada je pri odločitvi zaobšla državni zbor

V SDS, kjer se strinjajo, da se tožba proti Hrvaški pripravi, danes pojasnjujejo, da gre pri vložitvi tožbe za tako pomembno odločitev, da jo mora izreči oziroma udejanjiti vlada, ki ima poln mandat. 

"Pomembno se nam zdi, da vlada, ki tožbo vloži, ob tem prevzema tudi politično odgovornost. Stranke, ki menimo, da gre za tako pomembno odločitev, predstavljamo 45 poslancev, kar je več poslancev, kot jih imajo tisti, ki trdijo drugače," razlagajo v SDS.

Cerarjevo navedbo, da so na seji odbora za zunanjo politiko vse stranke potrdile odločitev, da vlada vloži tožbo še v tem tednu, v SDS označujejo kot "precedens v slovenski zunanji politiki", saj ta navedba po njihovih besedah ne drži.

Novice "Nihče si ne želi neuspehov in porazov, Janša še posebej ne" #video

"Naj še dodamo, da je vlada Mira Cerarja pri tem vprašanju tudi zaobšla proceduro, ki jo je določila v deklaraciji o zunanji politiki, kjer jasno piše, da je nosilec vseh zunanjepolitičnih vprašanj državni zbor oziroma v tem primeru odbor za zunanjo politiko. Vlada je namreč sprejela odločitev, preden se je sploh posvetovala z zunanjepolitičnim odborom," poudarjajo v SDS.

Levica: Vlada na seji odbora ni dobila zelene luči, da vloži tožbo

Da je Cerar pri odločitvi o vložitvi tožbe zaobšel državni zbor, poudarjajo tudi v Levici, v kateri sicer nasprotujejo vložitvi tožbe proti Hrvaški.

"Konsenza o tem, kdaj iti v tožbo, včeraj ni bilo. Sprejet je bil samo sklep, da so se stranke seznanile z vsebino tožbe, nikakor pa vlada ni dobila zelene luči, da vloži tožbo," pojasnjuje vodja poslanske skupine Levice Matej Tašner Vatovec.

Video: Planet TV


Po njegovih besedah so v Levici nasprotovali temu, da vlada tožbo vloži na nepremišljen način in brez resnega premisleka o posledicah ter vplivu takšne odločitve na odnose med Slovenijo in Hrvaško.

"Predsednik vlade je vztrajal, da je to treba storiti. Pri tem je praktično zaobšel državni zbor in se odločil, da bo to stvar naredil sam. Predvsem gre v tem trenutku zelo verjetno za osebni piar predsednika vlade in prenašanje odgovornosti na novo vlado," ocenjuje Tašner Vatovec.

Novice Mesec: Levica s Šarčevo koalicijo ne bo sodelovala #video
Jelinčič nasprotuje vložitvi tožbe, pomisleke imajo tudi v NSi

Poleg Levice vložitvi tožbe proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitraže nasprotujejo tudi v SNS. Predsednik SNS Zmago Jelinčič je povedal, da v stranki tožbe ne podpirajo. "To je nesmisel, tudi Evropa nam je povedala, da tu nimamo kaj iskati," je poudaril Jelinčič, ki bo več podrobnosti razkril na novinarski konferenci v sredo. V SNS sicer poudarjajo, da je tožba proti Hrvaški brezpredmetna, ker je razsodba arbitražnega sodišča nična, "saj izhaja iz popolnoma napačno ugotovljenega dejanskega stanja stvari".

Pomisleke glede tožbe imajo tudi v NSi, kjer med drugim menijo, da bi Slovenija pred vložitvijo tožbe morala izvajati intenzivno diplomatsko dejavnost, da bi države članice EU natančno informirala, zakaj pri tožbi gre in na ta način pripravila teren. "Z vlado v odhajanju se v EU nihče resno ne pogovarja. Z vsebino tožbe bi se lahko strinjali, je pa vlaganje tožbe nekaj ur pred sodnimi počitnicami popoln nesmisel," so sporočili iz NSi.

Pahor predlagal Cerarju, naj tožbo proti Hrvaški vloži nova slovenska vlada

Iz urada predsednika republike so sporočili, da je predsednik države Borut Pahor svoje stališče glede vložitve tožbe proti Hrvaški pojasnil že pretekli teden v Brdih na trilateralnem srečanju s hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović in avstrijskim predsednikom Alexandrom Van der Bellnom.

Pahor je na omenjenem srečanju povedal, da je v pogovoru s premierjem Cerarjem poudaril, da bi bilo bolje, da bi napovedano tožbo proti Hrvaški vložila nova vlada, ki bo imela polna pooblastila.

Slovenija in Hrvaška glede vprašanja arbitraže ostajata vsaka na svojem bregu. Na fotografiji predsednik republike Borut Pahor s hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović.  | Foto: STA , Slovenija in Hrvaška glede vprašanja arbitraže ostajata vsaka na svojem bregu. Na fotografiji predsednik republike Borut Pahor s hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović. Foto: STA ,

Sancinova: Tožba mora biti vsebinsko pravno najboljše možno pripravljena

Mednarodna pravnica Vasilka Sancin meni, da bi se z vložitvijo tožbe lahko počakalo in da bi bilo v zvezi s tožbo smiselno še enkrat pregledati vsa gradiva. "To bi bilo bolj smotrno kot pa na vrat na nos nadaljevati zadevo," je prepričana Sancinova.

Po njenih besedah je pomembno, da bo omenjena vloga pripravljena najbolj kakovostno. "Glede na to, da nimamo roka, ki bi ga morali loviti, ni odveč, če si vzamemo ves potreben čas, da bo zadeva vsebinsko pravno najboljše možno pripravljena in da bodo seveda vsi, ki lahko k temu prispevajo, k temu tudi povabljeni," poudarja Sancinova.

Arbitraža
Novice Kaj čaka Hrvaško, če sodišče presodi v prid Slovenije #arbitraža

Švarc-Pipanova: Cerarjeva vlada ima pooblastilo, da vloži tožbo

Mednarodna pravnica Dominika Švarc Pipan, sicer tudi kandidatka stranke SD na minulih volitvah, medtem poudarja, da je pravno gledano povsem vseeno, ali tožbo vloži sedanja ali naslednja vlada. "Nobenih rokov ni, tudi če se počaka, s pravnega vidika to ne predstavlja nobenega problema," pojasnjuje Švarc-Pipanova.

Sama sicer podpira stališče, da se tožba zoper Hrvaško vloži čim prej, tudi zato, ker ne vemo, kdaj bo prisegla nova vlada oziroma ali bomo šli na nove volitve. "Zaradi tega se mi zdi smiselno, da se zadeva vloži, ker je tožba v celoti pripravljena, ta vlada pa ima tudi pooblastilo in je pristojna, da se vloži. Ne vidim nobenih zadržkov, je pa to zdaj politično vprašanje," dodaja Švarc-Pipanova.

Karl Erjavec
Novice Zakaj nas je Hrvaška spet nadigrala pri meji in kdo je za to kriv
Ne spreglejte