Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 7. 2018,
15.24

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42

1

Natisni članek

arbitraža tožba Hrvaška Slovenija

Ponedeljek, 9. 7. 2018, 15.24

5 let, 9 mesecev

Vlada bo še ta teden vložila tožbo zoper Hrvaško #arbitraža

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42

1

Zastava Slovenija Hrvaška Arbitraža | Foto Tina Deu

Foto: Tina Deu

Premier Miro Cerar je po današnji nujni seji parlamentarnega odbora za zunanjo politiko, na kateri se je ta za zaprtimi vrati seznanil z elementi tožbe proti Hrvaški na Sodišču EU zaradi hrvaškega neizvajanja odločitve arbitražnega sodišča o meji med državama, izjavil, da bo vlada še ta teden sprejela odločitev o vložitvi tožbe.

Premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle, je pojasnil, da vložitev tožbe Slovenije in Hrvaške ne ovira, da v času, dokler o tožbi ne bo odločeno, ne najdeta boljših rešitev, predvsem rešitve, da Hrvaška vendarle implementira arbitražno odločbo.

Arbitraža
Novice Kaj čaka Hrvaško, če sodišče presodi v prid Slovenije #arbitraža

Cerar: Tožba ni ovira za iskanje sporazuma o implementaciji

"Tožba ni ovira za nadaljnje iskanje sporazuma o implementaciji, ki si ga v Sloveniji želimo," je poudaril predsednik vlade in dodal, da tožba nikakor ne pomeni, da je pod vprašajem mednarodna veljavnost arbitražne razsodbe.

Tožba je usmerjena zgolj v ugotavljanje hrvaških kršitev prava Evropske unije. "V tožbi navajamo, da Hrvaška s tem, ko ne izvaja arbitražne odločbe, krši pravni red Evropske unije, in pričakujemo, da nam bo na podlagi naših argumentov sodišče v Luksemburgu pritrdilo in na neki način sankcioniralo Hrvaško prek institucij EU," je pojasnil Cerar.

Karl Erjavec
Novice Zakaj nas je Hrvaška spet nadigrala pri meji in kdo je za to kriv

Kot je dejal, vložitev tožbe proti Hrvaški pomeni, da pri reševanju tega vprašanja "razbremenimo politiko nadaljnjih napetosti in s tem zadevo prenesemo na pravno-strokovno raven". "Naj pristojno sodišče odloči o tej zadevi. To pomeni, da lahko na politični ravni naprej normalno razvijamo odnose s Hrvaško in tudi na tem področju iščemo kakšno rešitev za implementacijo. Če nam to uspe, bo seveda tožba umaknjena," je zagotovil.

"Odlašanje bi lahko dalo napačno sporočilo"

Cerar je še dejal, da so na seji razpravljali tudi o možnosti, da bi odločitev o vložitvi tožbe prepustili prihodnji vladi, ki bo imela polna pooblastila, ker pa ni nobenih novih okoliščin, bo ta korak sprejela še ta vlada. "Vsakršno odlašanje bi lahko dalo povsem napačno sporočilo, kot da se ali odrekamo pravnim sredstvom ali ne verjamemo lastnim argumentom," je poudaril.

Janša: To je odločitev za prihodnjo vlado

Preko Twitterja pa je Cerar sporočil, da bo vlada predvidoma še ta teden vložila tožbo, in dodal, da so takšno odločitev na seji OZP podprle vse stranke. Na njegov tvit se je prek Twitterja odzval predsednik SDS Janez Janša in zapisal, da to ni res in da štiri parlamentarne stranke tega niso podprle. "Sedanja vlada ni le vlada v odstopu, sestavljajo jo tudi stranke s komaj 24 poslanci v novem DZ. Zato nelegitimna za takšno odločitev. To je odločitev za prihodnjo vlado," je dodal.

Predsednik novoustanovljenega odbora za zunanjo politiko Matjaž Nemec (SD) je dejal, da so člani soglasno podprli načrte vlade. Današnja seja je bila po njegovih besedah pomembna predvsem za to, da so se tudi novoizvoljeni poslanci seznanili s potekom aktivnosti, ki jih v tem primeru vodi vlada.

Ne spreglejte