Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 7. 2018,
14.03

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,96

27

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša mandatar nova slovenska vlada 2018 volitve 2018

Ponedeljek, 9. 7. 2018, 14.03

5 let, 9 mesecev

"Nihče si ne želi neuspehov in porazov, Janša še posebej ne" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,96

27

Če Janez Janša ne bo dobil jasnih zagotovil o podpori, zagotovo ne bo sprejel kandidature za mandatarja, sta prepričana politična analitika Andraž Zorko in Matej Makarovič. Kot poudarjata poznavalca domačega političnega dogajanja, lahko prvak SDS v tem trenutku mirno spremlja sestavljanje Šarčeve koalicije in potrpežljivo čaka na morebitno drugo priložnost, ki mu jo lahko v zapletenem povolilnem položaju ponudijo politični nasprotniki.

Sociolog Matej Makarovič domneva, da predsednik SDS Janez Janša ne bo kandidiral za mandatarja, če ne bo imel vsaj približnih zagotovil, da uživa najmanj 46 glasov podpore. "Glede na to, da v tem trenutku takšnih zagotovil nima, je bolj verjetno, da bo prvi poskus prepustil nekomu drugemu, najbrž predsedniku LMŠ Marjanu Šarcu," meni Makarovič.

V zapleteni povolilni situaciji za zdaj ne Janša kot relativni zmagovalec ne Šarec kot drugouvrščeni na junijskih parlamentarnih volitvah nimata zadostne podpore za izvolitev. Janša se bo s predsednikom republike Borutom Pahorjem sestal v drugi polovici tedna in mu sporočil, ali bo kot zmagovalec volitev sprejel mandat za sestavo vlade.

Marjan Šarec
Novice "Pogajanja so intenzivna, a Šarec še nima 46 glasov" #video

Kot poudarja Makarovič, sicer predavatelj na fakulteti za uporabne družbene študije, si nihče od morebitnih kandidatov na glasovanju v državnem zboru ne želi doživeti poraza. 

"Nihče si ne želi neuspehov, nihče si ne želi porazov, Janša še posebej ne. Na koncu se bo odločil počakati na neko drugo priložnost, do katere bi prišlo bodisi, ker Šarcu ne bi uspelo sestaviti vlade, bodisi, ker bi Šarcu vlada kasneje razpadla," poudarja Makarovič.

Politična analitika Andraž Zorko in Matej Makarovič sta prepričana, da prvak SDS Janez Janša mandata za sestavo vlade ne bo sprejel, če ne bo imel zagotovljene podpore. | Foto: Ana Kovač Politična analitika Andraž Zorko in Matej Makarovič sta prepričana, da prvak SDS Janez Janša mandata za sestavo vlade ne bo sprejel, če ne bo imel zagotovljene podpore. Foto: Ana Kovač

Politični analitik Andraž Zorko bo aktualne politične razmere v državi in možnosti za sestavo nove vlade komentiral tudi v današnji informativni oddaji Planet Danes na Planet TV. Ne zamudite informativne oddaje Planet Danes, ki je na Planet TV na sporedu od ponedeljka do petka ob 17.55. Vabljeni k ogledu.

Zorko: Presenetilo bi me, če bi Janša brez zagotovljene podpore sprejel mandat

Politični analitik Andraž Zorko iz družbe Valicon prav tako dvomi, da bo Janša sprejel mandatarstvo, če ne bo imel zagotovljene podpore. "Če ve, da nima 46 glasov, se mu v parlamentu res ni treba izpostavljati z nekim porazom. Presenetilo bi me, če bi ravnal drugače in sprejel mandatarstvo," razlaga Zorko.

Po njegovih besedah lahko prvak SDS v tem trenutku samo v miru čaka, čez nekaj časa pa opozori javnost, da se država ne bi znašla v takšni situaciji, če bi njegova stranka na volitvah zmagala z večjo oziroma bolj občutno večino.

Politični analitik in ustanovitelj družbe Valicon Andraž Zorko dvomi, da bo Janša v državnem zboru po nepotrebnem tvegal poraz, če ne bo imel zadostne podpore. | Foto: Ana Kovač Politični analitik in ustanovitelj družbe Valicon Andraž Zorko dvomi, da bo Janša v državnem zboru po nepotrebnem tvegal poraz, če ne bo imel zadostne podpore. Foto: Ana Kovač

Na vprašanje, ali bi si Janša povečal možnosti za sestavo vlade, če bi bil Šarec v prvem krogu predlagan za mandatarja, nato pa bi na glasovanju v državnem zboru doživel poraz, Zorko odgovarja, da ne, razen če bi si katere od strank na politični sredini vendarle premislile.

"To pomeni, da bi morale požreti svoje obljube volivcem, da ne bodo šle v koalicijo s SDS. Da bi to storile, bi morale biti zelo prepričane, da bodo v vladi ostale štiri leta in da bodo na ta način pridobile dovolj časa, da bodo sanirale škodo, ki bi jo s to potezo ustvarile. To je mogoč scenarij, ampak s seboj prinaša tudi določene posledice," pojasnjuje ustanovitelj Valicona.

Marjan Šarec, Miro Cerar
Novice Razkrivamo nov osnutek koalicijske pogodbe: trdi orehi bodo zdravstvo, drugi tir, NLB ...

Po njegovih besedah nove parlamentarne volitve za stranke, kot so SMC, SD, NSi in DeSUS, predstavljajo tveganje, kar vpliva na glavne akterje, da dosežejo dogovor s Šarcem: "To je dovolj močan motivator, da bodo stranke poskušale najti rešitev v obliki vlade, v okviru katere ne bodo samo vladale, ampak dobile tudi čas za konsolidacijo po junijskih volitvah."

"Če bo Janša ohranil potrpežljivost, se njegov račun v prihodnosti lahko izide" 

Sociolog Matej Makarovič meni, da bi se slovenska politična elita sčasoma vendarle lahko naučila, da se izključevanje ene ali druge strani do zdaj nikoli ni nikomur izplačalo. | Foto: STA , Sociolog Matej Makarovič meni, da bi se slovenska politična elita sčasoma vendarle lahko naučila, da se izključevanje ene ali druge strani do zdaj nikoli ni nikomur izplačalo. Foto: STA ,

Matej Makarovič medtem poudarja, da bi se možnosti za Janšo ob težavah Šarca sčasoma lahko povečale, med drugim tudi zato, ker si nekatere stranke, ki v tem trenutku zavračajo sodelovanje s SDS, ne želijo novih predčasnih volitev.

"Pričakujem, da bo Janša potrpežljivo čakal. Če bo to potrpežljivost v smislu previdnega in strpnega nastopanja ohranil na daljši rok, ima zelo realno možnost, da se mu v bližnji prihodnosti njegov račun vendarle lahko izide," meni Makarovič.

Janez Janša Borut Pahor
Novice "Pahor naj počaka. Če mandat podeli prehitro, lahko povzroči težave."

Na vprašanje, ali bi lahko stranke, ki so pred volitvami nasprotovale sodelovanju v koaliciji s SDS, v tretjem krogu za mandatarja izvolile Šarca in tako preprečile, da na oblast pride Janša, Makarovič odgovarja, da takšna možnost obstaja. Sam sicer poudarja, da bi morala slovenska politična elita spoznati, da se izključevanje do zdaj nikoli nikomur ni izplačalo.

"V zgodovini slovenske parlamentarne demokracije smo bili priča tako izključevanju z leve kot z desne, ta hip malo bolj z leve. Nekako bi morali ohraniti upanje v slovensko politično elito na način, da bi se dogovorili in sestavili koalicijo, ki bi te delitve presegla, kdorkoli bi že bil mandatar," je prepričan sociolog.

Ljudmila Novak
Novice Novakova: Janša uničuje koalicijske partnerje. Sodelovala bi tudi s Šarcem. #video

Makarovič v tem trenutku ne verjame v nove Pucke

Na vprašanje, ali se pred glasovanjem o mandatarju utegnejo zgoditi prestopi v slogu nekdanjega poslanca Cirila Pucka, ki je po državnozborskih volitvah leta 1996 prestopil iz vrst takratne SKD k LDS ter odprl vrata tretji vladi pokojnega Janeza Drnovška, Makarovič odgovarja, da bi takšna možnost obstaja le, če bi bil izid izjemno tesen. 

"V primeru zdajšnjega razmerja sil so jeziček na tehtnici bolj stranke kot posamezniki. Ne verjamem, da bi lahko posameznik ali velika skupina posameznikov v tej situaciji glasovala v nasprotju z odločitvijo svoje stranke," poudarja Makarovič.

Kot tako imenovana potencialna prebežnika sicer izpostavlja nekdanjega poslanca SMC Milana Brgleza, ki so ga iz stranke izključili konec junija, in poslanko NSi Ljudmilo Novak, ki je prejšnji petek poudarila, da ne bi šla v vlado z Janezom Janšo. "V tem trenutku je sicer to premalo, da bi lahko tehtnico prevesilo na katerokoli stran, zato ne verjamem v nove Pucke," dodaja Makarovič.

Ne spreglejte