Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 7. 2018,
6.37

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99

5

Natisni članek

koalicija stranke Državni zbor Borut Pahor volitve

Petek, 6. 7. 2018, 6.37

5 let, 9 mesecev

"Pogajanja so intenzivna, a Šarec še nima 46 glasov" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99

5

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je predsednika republike Boruta Pahorja danes obvestil, da so pogajanja šestih strank, ki jih vodi predsednik LMŠ Marjan Šarec, intenzivna, a za zdaj Šarec po njegovih besedah še nima zagotovljenih potrebnih 46 glasov podpore.

Kot je dejal vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović, želijo, da predsednika vlade izvoli tista koalicija, ki bo potem sestavljala tudi vlado. Šarec tako ne namerava dati soglasja h kandidaturi za mandatarja, dokler ne bo jasno, kdo bodo člani koalicije, in dokler ne bo imel zagotovljenih 46 glasov, je pojasnil.

Državni zbor
Novice NSi na razpotju: Bolje vrabec v roki kot golob na strehi ali nemara izpustiti oba?

Golubović: Izvolitev predsednika vlade želimo doseči s koalicijo, ki bo sestavljala vlado

"Pogajanja na najvišji ravni tečejo intenzivno. Predsednika sem obvestil, da 46 glasov še nimamo, sem mu pa tudi povedal, da v LMŠ našega predsednika Marjana Šarca podpiramo za mandatarja in da želimo izvolitev predsednika vlade doseči s koalicijo, ki bo nato sestavljala vlado, torej s koalicijo šestih strank," je poudaril Golubović.

Na vprašanje, ali si pri glasovanju o mandatarju obetajo načelno podporo Levice, je odgovoril, da v tem trenutku potekajo pogajanja koalicije šestih strank.

Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović na pogovoru pri predsedniku republike Borutu Pahorju | Foto: STA , Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović na pogovoru pri predsedniku republike Borutu Pahorju Foto: STA ,

Han verjame, da se Tonin pogaja iskreno

Vodja poslancev SD Matjaž Han je poudaril, da bodo v SD za mandatarja podprli Šarca. "V zadnjih dneh so intenzivno potekala programska usklajevanja, tako SD kot NSi in vse druge stranke korak za korakom uspešno premagujemo ovire, ki so med nami," je povedal Han.

Kot je poudaril, verjame, da je v prihodnjem tednu mogoč podpis oziroma parafiranje koalicijske pogodbe in da bodo stranke nato omogočile čimprejšnje oblikovanje nove vlade. Hkrati se je Han dotaknil morebitnih zadržkov NSi.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han verjame, da bi bila koalicijska pogodba lahko parafirana prihodnji teden. | Foto: STA , Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han verjame, da bi bila koalicijska pogodba lahko parafirana prihodnji teden. Foto: STA ,

"Znano je, da SD in NSi na nekatere zadeve gledata diametralno različno, včasih tudi na ideološki ravni. Vendar pa tiste stvari, kjer se nikoli ne bomo strinjali, v tem trenutku niso odločilne za življenje ljudi. Zavedamo se, da je treba reševati probleme, mislim pa, da se Matej Tonin in njegova ekipa pogajata iskreno," je poudaril Han. 

Vodja poslanske skupine SD je bil hkrati kritičen do Levice, ki po njegovih besedah noče prevzeti odgovornosti za vladanje. "Vse stranke so imele možnost iti v vlado. Jaz se z Levico ne bom ukvarjal, ampak če bi se partizani odločali na takšen način, mi nikoli ne bi bili osvobojeni," je izjavil Han. 

Marjan Šarec
Novice Šarec po pogajanjih zanikal nesoglasja med SD in NSi #video

Zorčič: Nobena od strank ni v položaju, da si lahko privošči odhod v opozicijo

Vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič je poudaril, da Šarec uživa podporo devetih glasov poslancev SMC. Deseti glas, ki ga ni omenil, je glas pred kratkim izključenega poslanca SMC in nekdanjega predsednika državnega zbora Milana Brgleza.

"Zdaj je na predsedniku republike, da ugotovi, ali je ta podpora SMC vključno s podporo strank, ki sodelujejo v pogovorih, zadostna, da lahko gospoda Šarca ali kakšnega drugega kandidata predlaga za mandatarja," je poudaril Zorčič. Na vprašanje, ali so v SMC v zadnjih dneh v stikih tudi s SDS, je odgovoril, da sam ni imel nobenih stikov in da nima informacij o tem.

Predsednik države Borut Pahor in vodja poslancev SMC Igor Zorčič | Foto: STA , Predsednik države Borut Pahor in vodja poslancev SMC Igor Zorčič Foto: STA ,

Kot je poudaril, nobena od strank glede na volilni rezultat ni v položaju, da bi lahko po volitvah rekla, da gre v opozicijo: "Vse stranke morajo vložiti napore, da pride do koalicije. Težko napovem, ali bodo pogajanja na koncu uspela ali ne, ampak informacije, ki jih imam od naše pogajalske skupine, so pozitivne."

Glede Levice je pojasnil, da so bila nekatera stališča omenjene stranke v predvolilnem času, na primer napoved referenduma o članstvu Slovenije v Natu, nesprejemljiva za šesterico strank, ki se trenutno pogaja. "Včasih sem imel občutek, da bodo naredili vse, da ne bodo v nobeni vladi," meni Zorčič.

Ljudmila Novak
Novice Novakova: Janša uničuje koalicijske partnerje. Sodelovala bi tudi s Šarcem. #video

Tašner Vatovec: Združena sredina Levice noče videti v vladi

Vodja poslanske skupine Levice Matej Tašner Vatovec je pojasnil, da v Levici od LMŠ niso prejeli obljubljenega osnutka ukrepov iz koalicijske pogodbe, na podlagi katerega bi lahko v stranki razpravljali o tako imenovanem projektnem sodelovanju s Šarčevo koalicijo. 

"Ta stvar je bila odprta. Osnutka nismo prejeli, kar pomeni, da združena sredina Levice ne želi videti v vladi. Levica je bila izključena iz teh postopkov," je poudaril Tašner Vatovec. Kot je pojasnil, stranka brez omenjenih izhodišč ne more ustrezno odločati niti o sodelovanju niti o podpori mandatarju.

Vodja poslanske skupine Levice Matej Tašner Vatovec je poudaril, da združena sredina, zbrana okrog Marjana Šarca, Levice ne želi videti v vladi. | Foto: STA , Vodja poslanske skupine Levice Matej Tašner Vatovec je poudaril, da združena sredina, zbrana okrog Marjana Šarca, Levice ne želi videti v vladi. Foto: STA ,

Na kritike, da Levica že od začetka ni hotela sodelovati v pogajanjih, je vodja poslancev Levice odgovoril, da so si v stranki želeli pogovorov: "V teh pogovorih bi lahko izpostavili naše prioritetne projekte oziroma to, kar bi Levica želela narediti v tem mandatu, vendar pa brez teh pogovorov to ni mogoče. Levica je bila že pred tedni izključena iz teh pogovorov." 

Podpora Marjanu Šarcu je v tem trenutku nemogoča ravno zaradi tega razloga. Vlada, ki namerava v času konjunkture in pred morebitno krizo zniževati davke in prodajati NLB ter nadaljevati razgradnjo javnega sistema v zdravstvu, sili v kompromise, ki na koncu ne bodo dobri za državo in državljane.

Levica volitve
Novice Levica priznala napako: Kot znani hujskač Jelinčič ne bi smel postati podpredsednik

Glede kritik Matjaža Hana je Tašner Vatovec poudaril, da SD v svojem programu poudarja, da bi rada gradila boljšo Slovenijo, vendar pa si SD želi predvsem nadzora nad gradbenimi stroji. "V Levici si želimo razvojnih projektov, ne pa projekta drugi tir ali nasedlih projektov, kot je Teš 6," je poudaril vodja poslancev Levice.

Na pogovorih pri Pahorju tudi vodja poslancev NSi

Predsednik republike Borut Pahor je v današnjem drugem krogu posvetovanj o izboru kandidata za mandatarja opravil tudi pogovor z vodjo poslanske skupine NSi Jožefom Horvatom. Horvat po pogovoru s predsednikom države ni bil na voljo za izjave.

Prvi krog posvetovanj z vodji poslanskih skupin je predsednik republike opravil v ponedeljek in torek, a od njih ni dobil jasnega stališča, kdo od potencialnih kandidatov za mandatarja bi lahko na glasovanju v DZ dobil zadostno podporo.

Ne predsednik SDS Janez Janša ne predsednik LMŠ Marjan Šarec namreč še nimata zagotovljenih potrebnih 46 poslanskih glasov za izvolitev za predsednika vlade. Šarec sicer medtem nadaljuje pogajanja o koaliciji s SMC, SD, DeSUS, NSi in SAB.

Ne spreglejte