Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Četrtek,
5. 7. 2018,
15.50

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,73

24

Natisni članek

Zmago Jelinčič Svet Evrope

Četrtek, 5. 7. 2018, 15.50

5 let, 9 mesecev

Levica priznala napako: Kot znani hujskač Jelinčič ne bi smel postati podpredsednik

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,73

24

Levica volitve | Foto STA

Foto: STA

V torek je potekala prva izredna seja novega državnega zbora. Na njej so izbirali nove člane v odborih za zunanjo politiko, Evropske unije in splošni odbor, da bi lahko po njihovih besedah državni zbor nemoteno deloval. Kako so stranke pojasnile, da so brez glasu proti podprle tudi kandidaturo Zmaga Jelinčiča za podpredsednika odbora za zunanjo politiko?

Glasovanje oziroma potrjevanje članov je potekalo prek skupnega glasovanja, nove člane pa so potrdili vsi prisotni poslanci.

Nobeden od 82 prisotnih poslancev se ni spotaknil ob predlogu prvaka SNS Zmaga Jelinčiča za položaj podpredsednika odbora za zunanjo politiko, čeprav so ga zaradi suma korupcije izključili iz Sveta Evrope in mu prepovedali vstop v parlament.

V SDS, LMŠ in SAB odgovarjajo, da so izvoljeni predstavniki le začasni in da bodo potrjeni, ko bo znano, kdo bo sestavil koalicijo.

Zmago Jelinčič
Novice Bo Jelinčič potopil desno koalicijo, še preden je nastala?

"Trenutno imenovani predsedniki in podpredsedniki odborov so imenovani začasno in zgolj zato, da lahko Državni zbor nemoteno deluje," so odgovorili pri relativni zmagovalki volitev SDS.

"O imenovanju Jelinčiča nismo glasovali posamično, ampak smo glasovali v celoti o sklepu imenovanja predsednikov in podpredsednikov delovnih teles DZ. Poleg tega gre za začasno imenovanje, saj se morajo stalna delovna telesa DZ ustanoviti najkasneje do 23. julija," pravijo v LMŠ.

"Vodstvene funkcije v vseh treh odborih so zgolj začasne. Ponovno in dokončno se bodo porazdelile, ko bodo ustanovljeni 'pravi' odbori, in ko bo vsaj približno znano, kdo sestavlja koalicijo," pa pravijo v SAB.

V SD, SMC, DeSUS, NSi na naša vprašanja niso odgovorili.

Zmago Jelinčič | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Levica se opravičuje za napako

Če so v SDS, LMŠ in SAB izpostavili le začasnost trenutnih članov, pa so povsem drugačno razlago podali v Levici, pri katerih je za potrditev treh odborov glasovalo vseh devet poslancev.

"V Levici se za napako opravičujemo. Kot znani hujskač ter, konec koncev, kot človek, ki ga je Svet Evrope zaradi vpletenosti v obsežno korupcijsko afero dosmrtno izključil, Zmago Jelinčič nikakor ne bi smel postati podpredsednik Odbora za zunanjo politiko," so v odgovoru zapisali v Levici.

Tudi oni so v nadaljevanju izpostavili glasovanje v paketu, vendar glasovanje "ZA" označujejo kot "hudo napako, ki je nikakor ne bomo ponovil, ko bo parlament potrjeval stalne funkcije v odborih."

Zmago Jelinčič
Novice Jelinčič pravi, da ga Svet Evrope ni sankcioniral, dokument kaže drugače #video

Sporno nakazilo 25 tisoč evrov

Preiskovalna komisija SE Jelinčiču očita, da je junija 2012 prejel 25 tisoč evrov od britanskega podjetja Metastar. To je bilo eno od vpletenih podjetij v primeru "pralnica". S tem je bil vzpostavljen sum, da je deloval v prid Azerbajdžana pri opazovanju volitev. Jelinčič na pobudo SE ni podal nikakršnih komentarjev, odločitev pa komentiral kot še eno evropsko neumnost.

Jelinčič je lani v pogovoru za Siol.net dejal, da je nakazilo dobil za prevod romana Toneta Svetine Ukana.

Komisija za preprečevanje korupcije je leta 2011 na lastno pobudo že pregledovala premoženje Jelinčiča za obdobje od 30. januarja 2004 do 21. decembra 2012.

Zmago Jelinčič | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana Spornega nakazila 25 tisoč evrov komisija ni preverjala, saj ga Jelinčič ni sporočil komisiji, čeprav bi to moral storiti.

"Če bi zavezanec znesek v višini, kot ga navajajo mediji, prejel na svoj transakcijski račun, bi spremembo v višini nad 10 tisoč evrov moral sporočiti komisiji, saj to zahtevajo določbe ZIntPK," pravijo na komisiji. Ob tem je specializirano državno tožilstvo v zadevi domnevne vpletenosti Jelinčiča v nepravilnosti glede sodelovanja z Azerbajdžanom na začetku maja policiji poslalo natančne in podrobne usmeritve zaradi preveritve morebitnih sumov storitve korupcijskih kaznivih dejanj zoper dve fizični osebi.

Ne spreglejte