Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sreda,
4. 7. 2018,
15.41

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

32

Natisni članek

Zmago Jelinčič koalicija Janez Janša Janez Janša NSi Marjan Šarec

Sreda, 4. 7. 2018, 15.41

5 let, 9 mesecev

Bo Jelinčič potopil desno koalicijo, še preden je nastala?

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

32

Zmago Jelinčič | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Zmagu Jelinčiču so zaradi sumljivega nakazila 25 tisoč evrov prepovedali vstop v prostore Sveta Evrope. Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) od njega zahteva pojasnila, z njim pa se ukvarja tudi Specializirano državno tožilstvo. Bi lahko imel prvak SNS zaradi sumov korupcije težave pri sodelovanju z drugimi strankami v morebitni "desnosredinski" koaliciji?

Marjan Šarec si v pogajanjih s petimi strankami prizadeva sestaviti koalicijo, pogajanja pa so iz splošnih vprašanj že prešla na programska. V zadnjih dneh so v javnosti že zaokrožila tudi prenovljena izhodiščna pogajanja.

A dokončnega odgovora še ni pričakovati hitro. Na drugi strani ima relativna zmagovalka SDS še vedno podporo predsednika države Boruta Pahorja, ki je sicer že opravil prvi krog pogovorov z vodji poslanskih skupin, vendar še ni dobil jasnih odgovorov, kdo ima dovolj široko podporo.

Zmago Jelinčič
Novice Jelinčič pravi, da ga Svet Evrope ni sankcioniral, dokument kaže drugače #video

Če ne bo jasnega odgovora, bo priložnost dobil Janša

Janez Janša Borut Pahor | Foto: STA , Foto: STA , Če tudi po koncu vseh posvetovanj s poslanskimi skupinami jasnega odgovora na vprašanje o večinski podpori ne bo, bo mandat podelil Janezu Janši.

Pahorju se zdi namreč prav, da prvak relativne zmagovalke volitev prvi dobi priložnost za sestavo vlade.

Z Janšo se glede sestave koalicije pogovarjata le NSi in SNS Zmaga Jelinčiča, medtem ko so druge stranke večkrat zavrnile vstop v "desnosredinsko" vlado. A le z NSi in SNS ima SDS skupno 36 poslanskih stolčkov in ji do večine manjka še 10 mest.

Zmago Jelinčič Plemeniti
Novice Tožilstvo je v zvezi z domnevno Jelinčičevo korupcijo maja letos obvestilo policijo

Spornih 25 tisoč evrov

V preteklem tednu pa je Svet Evrope Jelinčiču zaradi suma korupcije prepovedal vstop v prostor Sveta Evrope.

Preiskovalna komisija SE Jelinčiču očita, da je junija 2012 prejel 25 tisoč evrov od britanskega podjetja Metastar. To je bilo eno od vpletenih podjetij v primeru "pralnica". S tem je bil vzpostavljen sum, da je deloval v prid Azerbajdžana pri opazovanju volitev.

Matej Tonin in Marjan Šarec | Foto: STA , Foto: STA ,

LMŠ ima zadržke, NSi želi čimprejšnjo razrešitev

Med tistimi, ki bi lahko prestopili na "drugo stran" in so se omenjali v možni koaliciji pod vodstvom Janše, sta bili LMŠ in SMC.

V LMŠ imajo zadržke do sodelovanja s SNS, v NSi pa "zavračajo in obsojajo vsakršen pojav korupcije". Ob tem upajo, da bodo organi pregona čim prej raziskali primer Jelinčiča.

V SMC in SDS na naša vprašanja niso odgovorili.

Zmago Jelinčič
Novice KPK bo zaradi azerbajdžanskega denarja pregledovala Jelinčiča, DZ bo odgovoril Svetu Evrope

V preteklosti zaradi KPK že padla vlada

Jelinčiča je KPK zaradi poročila SE glede denarja, ki naj bi ga dobil za prevod knjige Ukana Toneta Svetine, pozvala k pojasnilom.

Zaradi poročila KPK je leta 2013 padla Janševa vlada. Po objavi poročila, v katerem so zapisali, da je Janša kršil zakonske obveznosti poročanja o premoženjskem stanju, so koalicijo zapustile SLS, DL in DeSUS.

KPK je enake razloge kot pri Janši našla tudi pri ljubljanskem županu Zoranu Jankoviću. Ta je takrat sestopil z vrha stranke, ki jo je prevzela Alenka Bratušek in postala premierka ter vlado vodila do predčasnih volitev v juniju 2014.

Vajgl: Nisem v nobeni preiskavi

Ivo Vajgl | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana Zaradi domnevne vpletenosti Jelinčiča v nepravilnosti glede sodelovanja z Azerbajdžanom je Specializirano državno tožilstvo v začetku maja policiji poslalo natančne in podrobne usmeritve, da preverijo morebitni sum storitve korupcijskih kaznivih dejanj zoper dve fizični osebi. Kot drugo osebo so v nekaterih medijih omenjali evropskega poslanca Iva Vajgla, ki je te trditve zavrnil.

"V zvezi z ugibanji v nekaterih slovenskih medijih, ki omenjajo moje ime, sporočam, da v zvezi z Azerbajdžanom in tudi v zvezi s katerokoli drugo zadevo nisem v nobeni preiskavi," je odgovoril Vajgl in dodal, da je bil njegov primer končan v začetku leta 2014.

"Posvetovalni odbor za etična vprašanja EP je sklenil, da sem skupaj s še nekaterimi kolegi, člani Evropskega parlamenta, storil manjšo kršitev etičnih pravil, ker sem Evropskemu parlamentu prepozno prijavil svoje sodelovanje v opazovalni misiji leta 2013 na volitvah v Azerbajdžanu. Tega nisem storil namerno, ampak zato, ker sem si napak tolmačil takratna etična pravila Evropskega parlamenta. Zaradi tega me parlament ni sankcioniral in zadeva je zaključena," je še zapisal v odgovoru.

Ne spreglejte