Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
3. 7. 2018,
16.32

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

1

Natisni članek

Zmago Jelinčič korupcija Svet Evrope prepoved

Torek, 3. 7. 2018, 16.32

5 let, 9 mesecev

Tožilstvo je v zvezi z domnevno Jelinčičevo korupcijo maja letos obvestilo policijo

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

1

Zmago Jelinčič Plemeniti | Foto STA

Foto: STA

Specializirano državno tožilstvo je v zadevi domnevne vpletenosti Zmaga Jelinčiča v nepravilnosti glede sodelovanje z Azerbajdžanom v začetku maja policiji poslalo natančne in podrobne usmeritve zaradi preveritve morebitnih sumov storitve korupcijskih kaznivih dejanj zoper dve fizični osebi, so nam pojasnili. Kdo je poleg Jelinčiča še na tnalu policije?

Potem ko je Svet Evrope v četrtek zaradi vpletenosti v obsežen korupcijski škandal v prid Azerbejdžana iz Parlamentarne skupščine Sveta Evrope dosmrtno izključil Zmaga Jelinčiča, smo se za podrobnejša pojasnila obrnili še na specializirano državno tožilstvo.

Zanimalo nas je, ali vodijo kakšen postopek v zvezi s korupcijskim ravnanjem novoizvoljenega poslanca in prvaka Slovenske nacionalne stranke.

Zmago Jelinčič
Novice KPK bo zaradi azerbajdžanskega denarja pregledovala Jelinčiča, DZ bo odgovoril Svetu Evrope

Specializirano državno tožilstvo je bilo zaradi interesov predkazenskega postopka in varstva osebnih podatkov bolj redkobesedno. Potrdili so le, da so na podlagi 161. člena zakona o kazenskem postopku v začetku maja 2018 policiji poslalo natančne in podrobne usmeritve zaradi preveritve morebitnih sumov storitve korupcijskih kaznivih dejanj zoper dve fizični osebi.

odbor za zunanj politiko
Novice Jelinčič je kljub očitkom postal podpredsednik začasnega odbora za zunanjo politiko

Prav tako so na tožilstvu poudarili, da do zdaj še niso prejeli pobude Komisije za preprečevanje korupcije za finančno preiskavo v zvezi s korupcijskimi očitki zoper Jelinčiča.

Zmago Jelinčič
Novice Zmago Jelinčič do konca življenja izključen iz Sveta Evrope

Kot je navedeno v odločitvi odbora Parlamentarne skupščine Sveta Evrope, je bilo v neodvisni preiskavi ugotovljeno, da je Jelinčič julija 2012 prejel 25 tisoč evrov od enega od britanskih podjetij, ki je bilo vpleteno v primer "pralnica". S tem je bil vzpostavljen sum, da je deloval v prid Azerbajdžana pri opazovanju volitev. Jelinčič o zadevi ni podal pisnega odgovora, kot so to od njega zahtevali preiskovalci, niti ni odgovoril na pismo, ki mu ga je poslal vodja odbora, in ni podal nikakršnih komentarjev.

Odbor je ugotovil, da je Jelinčič resno kršil etična pravila, in odločil, da do konca življenja ne sme vstopiti v prostore Sveta Evrope in Parlamentarne skupščine Sveta Evrope.

Ne spreglejte