Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 6. 2018,
10.41

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

47

Natisni članek

Zmago Jelinčič Svet Evrope

Petek, 29. 6. 2018, 10.41

5 let, 9 mesecev

Zmago Jelinčič do konca življenja izključen iz Sveta Evrope

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

47

Zmago Jelinčič | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Svet Evrope je v četrtek do konca življenja izključil 14 nekdanjih članov Parlamentarne skupščine Sveta Evrope (PS SE) zaradi vpletenosti v obsežen korupcijski škandal v korist Azerbajdžana. Med 14 nekdanjimi člani je tudi slovenski politik in novoizvoljeni poslanec, vodja SNS Zmago Jelinčič, ki nam je povedal, da gre za še eno evropsko neumnost.

Po poročanju STA je Parlamentarna skupščina SE na podlagi poročila neodvisnega preiskovalnega telesa ugotovila, da je 14 poslancev kršilo pravila ravnanja skupščine.

Odbor PS SE za pravila in postopke je odločil, da se jim "do konca življenja prepove pravica do vstopa v Svet Evrope in PS SE" in da ne smejo sodelovati v nobeni dejavnosti Sveta Evrope, piše v resoluciji, ki so jo v četrtek sprejeli na poletnem zasedanju PS SE.

Spletna stran salona erotičnih masaž Paradise
Novice V parlamentu bo tudi lastnica erotičnega masažnega salona

Kot poroča STA, je skupščina odločitev sprejela na podlagi sklepov komisije, ki so jo oblikovali po obtožbah o korupciji.

Med nekdanjimi člani PS Sveta Evrope, poslanci v svojih domovinah, ki jim je do konca življenja prepovedano delovanje v SE, je tudi predsednik SNS, novoizvoljeni poslanec Zmago Jelinčič.

Jelinčič prejel 25 tisoč evrov

Kot je navedeno v odločitvi omenjenega odbora PS SE, objavljenega na spletni strani SE, je bilo v neodvisni preiskavi ugotovljeno, da je Jelinčič julija 2012 prejel 25 tisoč evrov od britanskega podjetja Metastar, ki je bilo eno izmed vpletenih podjetij v primer "pralnica". S tem je bil vzpostavljen sum, da je deloval v prid Azerbajdžana pri opazovanju volitev.

STA poroča, da Jelinčič o zadevi ni podal pisnega odgovora, kot so to od njega zahtevali preiskovalci, niti ni odgovoril na pismo, ki mu ga je poslal vodja odbora, in ni podal nikakršnih komentarjev. Zato je odbor ugotovil, da je resno kršil etična pravila PS SE, in odločil, da do konca življenja ne sme vstopiti v prostore SE in PS SE.

Jelinčič: Z odločitvijo Sveta Evrope nisem seznanjen

Novoizvoljeni poslanec Zmago Jelinčič nam je povedal, da z odločitvijo Sveta Evrope ni seznanjen in da gre po njegovem mnenju za še eno evropsko neumnost.

Podrobneje zadeve ni hotel komentirati, je pa lani za Siol.net povedal, da naj bi denar prejel za prevod romana Toneta Svetine Ukana, ki opisuje boj azerbajdžanskega narodnega heroja Mehdija Huseynzadeja, ki je v drugi svetovni vojni padel na območju Slovenije. Huseynzade naj bi bil soborec Jelinčičevega očeta.

Ilham Alijev Mehriban Alijeva
Novice Razkrit skrivni azerbajdžanski sklad za podkupovanje evropskih politikov in novinarjev

Jelinčič o izključitvi iz SE: To je smešno

Zmago Jelinčič Plemeniti odločitev SE ocenjuje kot "popolnoma smešno". Zatrjuje, da je ravnal "v skladu z resnico", je povedal za STA. Po njegovih besedah je "zanimivo, da si neka umirajoča organizacija jemlje pravico posegati v suverenosti držav članic o tem, kdo jih bo zastopal v evropskih inštitucijah".

Jelinčič na vprašanje, ali je kdaj prejemal kakšne dobrine, denimo kaviar, in storitve, kot so nočitve v luksuznih hotelih, odgovarja, da je "logično, da je spal v hotelih, saj v Azerbajdžanu ne spijo pod šotori, tudi jedo normalno, ob kakšnem sprejemu pa je tudi kaviar". V Azerbajdžanu, kjer je bil "kar nekajkrat", pa je delal v skladu z resnico, torej s tem, kar je videl, je zagotovil.

Na vprašanje, zakaj se ni pisno odzval na očitke in obtožbe preiskovalcev SE, je navedel, da se je odzval na dva "nesramna dopisa". "Nakar so objavili, da nimajo nikakršnih pripomb in da je moja zadeva čista," je navedel za STA.

V Azerbajdžan za tri milijone evrov prodal licenco?

Jelinčič je bil kot dolgoletni poslanec več let član Skupine prijateljstva z Azerbajdžanom. Leta 2008 je bila v državnem zboru razprava o ukinitvi protikorupcijske komisije. Med razpravo so nekateri poslanci Lipe (nekdanji poslanci SNS) opozarjali na visoke dohodke Zmaga Jeličniča. Ta je dejal, da je v Azerbajdžan prodal licenco za svoje farmacevtske izdelke in da bo za to iztržil tri milijone evrov.

Zmago Jelinčič
Novice Kako je Jelinčiču uspela vrnitev v parlament

 

Škandal sega v leto 2013

Škandal, ki so ga nekateri mediji poimenovali "kaviargate", sega v januar 2013. Člani in nekdanji člani PS SE so osumljeni, da jih je azerbajdžanska vlada podkupila, da so glasovali proti poročilu, ki je bilo zelo kritično do razmer političnih zapornikov v Azerbajdžanu. Poročilo je bilo na glasovanju zavrnjeno.

Določeni člani PS SE so v zameno za glasovanje, kot se je izvedelo iz vira blizu SE, dobili kaviar, preproge ali plačane prenočitve v luksuznih hotelih.

Predsednik PS SE Pedro Agramunt, ki je bil prav tako vpleten v "korupcijske aktivnosti" v povezavi z Azerbajdžanom, sporno pa je bilo tudi njegovo srečanje s sirskim predsednikom Bašarjem Al Asadom, je na koncu oktobra lani odstopil.

STA še poroča, da so med izključenimi nekdanjimi člani PS SE tudi Belgijci Alain Destexhe, Agustin Conde in Stef Goris, Italijan Luca Volonte, trije Azerbajdžanci, Finec, Norvežan, Šved, Poljak, nemška poslanka Karin Strenz (CDU) in nekdanji nemški poslanec Eduard Lintner (CSU), navaja AFP.

PS SE, ki šteje 324 poslancev iz 47 držav članic Sveta Evrope, med katerimi je tudi 28 članic EU, se od ponedeljka v Strasbourgu sestaja na poletnem zasedanju.

Ne spreglejte