SiolNET. Novice Slovenija
0,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Jelinčič je kljub očitkom postal podpredsednik začasnega odbora za zunanjo politiko

0,23

termometer

odbor za zunanj politiko
Foto: STA

Novoustanovljeni odbor za zunanjo politiko bo s svojim delom začel v petek, 13. julija, ko bo na skupni seji z odborom za zadeve EU obravnaval nekaj bolj formalnih točk, je povedal predsednik odbora Matjaž Nemec. O tem, ali bodo obravnavali tudi tožbo Slovenije zoper Hrvaško, se bo odločil po širšem pogovoru z ostalimi akterji, pristojnimi za zunanjo politiko.

Kot je za STA povedal Matjaž Nemec, namerava v prihodnjih dneh opraviti pogovore v kabinetu predsednika vlade in na ministrstvu za zunanje zadeve, po potrebi pa tudi s posameznimi poslanskimi skupinami, da se skupaj odločijo, kako pristopiti do vprašanja obravnave tožbe Slovenije proti Hrvaški zaradi nespoštovanja odločbe arbitražnega sodišča glede meje.

Marjan Šarec Novice Šarec po triurnih pogovorih: Zaveza za koalicijo bo dana, ko bomo šteli glasovnice #video

Po njegovih besedah se namreč v prvi vrsti postavlja vprašanje o sami časovnici obravnave zadeve oziroma o tem, ali je treba tožbo obravnavati nemudoma ali lahko z obravnavajo počakajo do takrat, ko bodo oblikovani končni odbori Državni zbor in ko bosta vlada in parlament začela polno delovati.

"Vsak poslanec mora sam presoditi o svojih ravnanjih"

Državni zbor je Nemca na čelo začasnega odbora za zunanje zadeve imenoval ravno danes, za podpredsednika odbora pa je potrdil predsednika SNS Zmaga Jelinčiča. Nemec na vprašanje, ali ga kaj moti, da je podpredsednik odbora Jelinčič, odgovarja, da mora vsak poslanec sam presoditi o svojih ravnanjih.

Matej Tonin Novice Tonin se zaradi omembe Boga v parlamentu ne namerava opravičiti

"V kolikor gospod Jelinčič ne bo dokazal tisto, kar je obljubil tudi predsedniku Državnega zbora v ponedeljek in razjasnil določenih okoliščin, potem bom tudi sam osebno imel težave s tem, da on zastopa tako pomembno vlogo," je dejal. Sicer je po njegovem stvar vseh poslancev, da se, ko bo prišlo do potrjevanja stalnih odborov in komisij DZ, odločijo, ali lahko takšni posamezniki zasedajo tako pomembne funkcije, je dejal. Jelinčiča namreč bremenijo očitki, da je v primeru Azerbajdžana kršil pravila Parlamentarne skupščine Sveta Evrope.

Vlada. Novice Kateri premier je imel največ ministrov Državni zbor Novice NSi na razpotju: Bolje vrabec v roki kot golob na strehi ali nemara izpustiti oba?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 39
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin