SiolNET. Novice Slovenija
5,88

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Šarec po triurnih pogovorih: Zaveza za koalicijo bo dana, ko bomo šteli glasovnice #video

5,88

termometer

Predsedniki LMŠ, SD, SMC, NSi, SAB in DeSUS so danes za skupno mizo usklajevali programske točke, ki jih je po mnenju posameznih strank nujno upoštevati. Zavez o podpori koalicije sicer še ni dal nihče, zaveza bo dana, ko bodo šteli glasovnice, je poudaril predsednik LMŠ Marjan Šarec. Kot je dejal, pa bo še vedno nadaljeval tudi pogovore z Levico.

Marjan Šarec je današnji skoraj triurni pogovor v izjavi za medije označil za vsebinski. Po njegovih zagotovilih niso odprli debate o kadrovski razdelitvi, kot je sicer napovedal pred sestankom. Kdaj bodo prišli do kadrovskih zadev, je po njegovih besedah odvisno od tega, kdaj bodo zaključili vsebinska pogajanja. Z njimi bodo nadaljevali v sredo, prav tako na ravni predsednikov strank.

O tem, kje je na vsebinskem področju največ razhajanj, ni želel govoriti, saj da pogovorov še niso končali.

Dejan Židan Novice Židan: Projektno koalicijsko pogodbo je mogoče končati v nekaj dneh

Novo bo ministrstvo za digitalno družbo

Je pa pojasnil, da bodo resorji znotraj vlade ostali, kot so sedaj, dodali bodo le ministrstvo za digitalno družbo, kar je bil predlog LMŠ že pred volitvami. O predlogu DeSUS za vzpostavitev ministrstva za obrt in družinska podjetja je dejal, da po mnenju njihove stranke to ne bi rešilo ničesar in da se da problematiko tega področja reševati tudi z državnim sekretarjem. "Vsako takšno ločevanje prinese za seboj kup birokratskih problemov in zadev niti ne reši tako, kot bi pričakovali," je dejal.

Kot je pojasnil, se sicer o razrezu ministrskih mest še niso dogovorili, saj druge stranke še niso povedale, koliko bi jih rade in katera področja so njihove prioritete. Tudi o tem, koliko in katere resorje bi želeli imeti v LMŠ, ni želel govoriti. "Ta hip je to preuranjeno," je dejal.

Matej Tonin Novice Tonin je v "rednih stikih" z Janšo, Šarec se dogovarja s peterico #video

Šarca referendum NSi ne skrbi

Interni referendum, ki ga nameravajo v NSi opraviti o vstopu v koalicijo, Šarca ne skrbi, saj da ima vsaka stranka svoje postopke. Na terenu naj bi stališče preverjali še v SD, pobude o tem je bilo zaznati tudi v SMC.

Izjavo vodje poslanske skupine NSi Jožefa Horvata po današnjem pogovoru pri predsedniku republike Borutu Pahorju, da je NSi vsebinsko bližje SDS, je Šarec komentiral z besedami, da slednje lahko tudi drži, a da bo moral mandatar dobiti 46 glasov. LMŠ se sicer na drugi strani o sodelovanju pogovarja tudi z Levico, s katero se nameravajo po Šarčevih napovedih ločeno srečevati tudi v prihodnje.

"V petek ne bo konec sveta"

Na vprašanje, kaj se bo zgodilo, če mu do petka, ko bo drugi krog posvetovanj poslanskih skupin pri Pahorju, ne bo uspelo zagotoviti 46 glasov, pa je odgovoril: "Potem bo tu še ponedeljek, saj v petek ne bo konec sveta."

Predsednik SMC Miro Cerar pa je po srečanju pojasnil, da ga posebej veseli, da so ugotovili, da se lahko o vsebinskih vprašanjih konstruktivno pogovarjajo tudi z NSi. "Ugotavljamo, da tu ni nepremostljivih razlik, kar daje ta hip neko optimistično sporočilo," je dejal Cerar. Obenem pa je ocenil, da je pri usklajevanju osnutka koalicijskega sporazuma v prihodnjih dneh "treba narediti hitrejši premik".

Glede kadrovskih vprašanj, o katerih tudi po Cerarjevih zagotovilih danes niso govorili, je aktualni premier, ki opravlja tekoče posle, dejal, da lahko sicer SMC pokrije več resorjev. "Naša vlada je zagotovila politično stabilnost, razvoj, z dobrimi dosežki na področju gospodarstva, infrastrukture, nenazadnje na socialnem področju je bil narejen napredek in mislim, da lahko na vseh teh področjih pa tudi varnosti in podobnem SMC zagotovo ponudi tako kadre kot vsebine," je pojasnil. Ob tem je ocenil, da je to stvar nekega zapletenega pogovora. "V igri je šest strank, zato je treba potrpežljivo prisluhniti drug drugemu," je dejal.

Zagotovil je, da bo SMC konstruktivno sodelovala tako pri vsebinskem oblikovanju koalicijske pogodbe kot pri tem, da se oblikuje razvojna, svobodomiselna in upa da tudi stabilna vlada pod vodstvom Šarca.

Slednje bodo v petek na drugem krogu pogovorov povedali tudi predsedniku republike Pahorju. "Glede na današnji pogovor verjamem, da mu bomo lahko sporočili, da obstaja zelo realna možnost, da šesterica strank, vključno s SMC, sestavi koalicijo," je dejal.

Šarec pa je o tem dejal, da je načelna podpora lepa stvar, ampak da bo sam zadovoljen takrat, ko bodo glasovali in videli, da imajo 46 in več glasov.

Marjan Šarec Novice Šarec s strankami o oblikovanju koalicije, Tonin o delu parlamenta

Šarec: To je popoln nesporazum 

"Če piše na dokumentu zaupno, je to za nas zaupno, za vse pa očitno ni tako," je Šarec v izjavi za medije ob robu seje DZ komentiral ponedeljkovo razkritje osnutka koalicijske pogodbe v javnosti. Kot je pojasnil, bodo s predsedniki SD, SMC, NSi, SAB in DeSUS danes nadaljevali pogovore in bodo več povedali, ko bo znanega kaj več.

Obenem pa je napovedal, da se bodo danes verjetno že dotaknili razdelitve resorjev med strankami. A se to po zatrjevanju sodelujočih ni zgodilo.

Predlog ustanovitve treh novih ministrstev, kot ga je bilo razbrati iz omenjenega osnutka koalicijske pogodbe, je Šarec označil za "popoln nesporazum". "To je bil osnutek osnutka," je pojasnil Šarec in poudaril, da je prišel prezgodaj, kar da je tako, kot če bi jed sodili v prvih minutah kuhanja. "Jed se sodi takrat, ko je na mizi," je dodal.

Obenem je pojasnil, da je bila njihova želja ustanovitev novega ministrstva za digitalno družbo, druga ministrstva pa so želeli ohraniti takšna, kot so.

Šarec ni želel špekulirati, kdaj bi lahko omenjene stranke sklenile dogovor o koalicijskem sodelovanju. Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je sicer v ponedeljek predsednika Pahorja prosil, da z odločitvijo o kandidatu za mandatarja počaka do petka, ko se bo glede usklajevanj vedelo več. Šarec pa je danes poudaril, da to ni odvisno samo od njih, ampak tudi od drugih partnerjev.

Borut Pahor Brane Golubović Novice Pri Šarcu so Pahorja prosili, naj počaka do petka, Levica ne podpira nikogar #video

Predsednik SD Dejan Židan je ob prihodu na srečanje predsednikov šestih strank dejal, da danes ne pričakuje kadrovskih pogovorov, ker ti še niso potrebni. O kadrovskem razrezu se bo po njegovem mnenju "še najlažje dogovoriti". Pričakuje, da bodo danes pregledali delo pogajalske skupine, ki se je sestajala od petka.

O poteku pogajanj želi namreč danes poročati tudi širšemu vodstvu SD, ki se bo zvečer sestalo na klavzuri. Obenem je Židan poudaril, da ni potrebe, da v tem trenutku kot potencialno možnost izključujejo Levico, čeprav vidi, "da je tendenca v to smer". "Če bomo tako delali, se možnost uspeha tudi teh pogajanj lahko zmanjša," je ocenil in poudaril, da Slovenija potrebuje vlado s polnimi pooblastili čim prej.

srečanje pod Najevsko lipo Novice Partljič Pahorju: Poskrbite, da bo nova slovenska vlada več dala kot pa jemala

Na vprašanje, ali bo do petka dovolj časa, je odgovoril, da če bo dobra volja na vseh straneh, lahko naredijo zelo velike korake naprej.

Glede na to, da delajo projektno koalicijsko pogodbo, je po Židanovem mnenju dogovor nekoliko lažje doseči, saj področja, o katerih se ne strinjajo, umaknejo. "Kar se nas tiče, ovir, da bi neki dogovor ali vsaj bližino dogovora dosegli do petka zjutraj, verjetno ni," je dejal.

Katere resorje si SD v vladi želi, Židan ni želel vnaprej povedati, poudaril pa je, da bodo pri kadrih zelo fleksibilni. Na vprašanje, ali ga res zanima gospodarsko ministrstvo, in ne več kmetijsko, je odgovoril, da so različne možnosti.

Janez Janša SDS Novice Kako uspešen je Janez Janša pri sestavljanju koalicije

Tudi predsednik DeSUS Karl Erjavec je poudaril, da se morajo pred kadrovskimi vprašanji dogovoriti o programu. Tako tudi ni pojasnil, kateri ministrski resorji zanimajo DeSUS.

Je pa Erjavec dejal, da so v DeSUS zlasti zagovarjali novo ministrstvo za obrt in družinska podjetja, ker ta ustvarjajo velik del našega družbenega prihodka, a je ta segment v vladi zanemarjen. Po oceni Erjavca pogovori za zdaj tečejo v pravo smer, zato je optimist. Po njegovem možnosti, da šest strank sestavi koalicijo, so.

Povolilne pogovore z nekaterimi strankami sicer vodi tudi predsednik zmagovalke SDS Janez Janša. Tudi v SDS so svoj osnutek koalicijske pogodbe že pripravili, a ga strankam še niso pošiljali, so potrdili.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 30
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin