Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 7. 2018,
6.49

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,90

18

Natisni članek

koalicija mandatar vlada predsednik Borut Pahor

Ponedeljek, 2. 7. 2018, 6.49

5 let, 9 mesecev

Pri Šarcu so Pahorja prosili, naj počaka do petka, Levica ne podpira nikogar #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,90

18

Pri predsedniku Borutu Pahorju potekajo posvetovanja z vodji poslanskih skupin o možnem kandidatu za mandatarja. Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je Pahorja prosil, naj z odločitvijo o predlogu za mandatarskega kandidata počaka do petka in takrat opravi še en krog pogovorov. Vodja poslancev SDS Danijel Krivec pa je poudaril, da so v SDS odprti za sodelovanje z vsemi političnimi opcijami in da podpirajo svojega predsednika Janeza Janšo.

Golubović je v izjavi za medije ponovil, da v LMŠ nimajo problemov, če Pahor za mandatarja za sestavo vlade predlaga relativnega zmagovalca volitev, predsednika SDS Janeza Janšo. Je pa Pahorja danes prosil, ali lahko s to odločitvijo počaka do petka, ko "se bo vedelo bistveno več". "Takrat bomo v LMŠ vedeli več," je pojasnil glede koalicijskih pogovorov šestih strank pod vodstvom LMŠ.

V LMŠ si želijo, da bi do petka dosegli dogovor o koaliciji

Brane Golubović | Foto: STA , Foto: STA , V LMŠ si namreč želijo, da bi do petka imeli odgovor potencialnih koalicijskih partnerjev o podpori njihovemu predsedniku Marjanu Šarcu. Te dni namreč potekajo pogovori o koalicijski pogodbi, v katerih poleg LMŠ sodelujejo SD, SMC, NSi, SAB in DeSUS.

Kot je pojasnil Golubović, so pogovori o vsebini koalicijske pogodbe, ki so jih začeli v petek, potekali tudi čez vikend, nadaljujejo se tudi danes in so predvideni do petka. Na vprašanje, ali naj bi bil torej v petek še en krog pogovorov pri Pahorju samo s predstavniki LMŠ ali vseh strank, je odgovoril, da je to odločitev predsednika republike.

Zorčič v grobem usklajeno koalicijsko pogodbo pričakuje do konca tedna

Vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič je po pogovoru s Pahorjem dejal, da v bistvenih točkah usklajeno koalicijsko pogodbo šesterice strank pod okriljem LMŠ pričakuje do konca tedna, ključni za oblikovanje nove vlade pa bodo glasovi NSi.

Za SMC je sprejemljiva tudi koalicija z Levico, a je Zorčič opozoril, da jih tudi v tem primeru ne čaka nič manj dela pri usklajevanju programov. | Foto: STA , Za SMC je sprejemljiva tudi koalicija z Levico, a je Zorčič opozoril, da jih tudi v tem primeru ne čaka nič manj dela pri usklajevanju programov. Foto: STA , Pahor in Zorčič sta govorila o dogajanju "predvsem na ravni strank, ki želijo oblikovati neko bodočo koalicijo", ob tem pa je Zorčič spomnil na odločitev SMC, da vstopi v levosredinsko koalicijo. Če bo v takšni koaliciji tudi NSi, za SMC to ne bo nobena težava oz. imajo v stranki po njegovih besedah "mandat, da se pogajamo tudi v tej smeri".

Kot je Zorčič pojasnil v izjavi za medije po koncu posveta pri Pahorju, po oceni SMC obstaja kritična masa glasov poslanskih skupin, ki daje prednost Šarcu. Ni pa seznanjen s stališčem NSi, ki se sicer pogovarja tudi z Janšo, ali bo tudi njihova stranka zagotovila glasove Šarcu. "Če so tudi tam zagotovljeni glasovi, potem mislim, da smo veliko bližje obrisu nove koalicije in nove vlade," je dejal.

Vodja poslancev SDS in Pahor sta se pogovarjala o vseh možnostih

Prvi je pogovor s Pahorjem opravil vodja poslancev SDS Danijel Krivec. Kot je dejal v izjavi za medije po nekaj manj kot polurnem pogovoru, sta s Pahorjem pregledala položaj in se pogovarjala o vseh možnostih, ki obstajajo po junijskih volitvah, na katerih je zmagala SDS. Dodal pa je, da bodo več pokazali nadaljnji Pahorjevi pogovori z vodji drugih poslanskih skupin.

Danijel Krivec iz SDS je poudaril, da so odprti za sodelovanje z vsemi političnimi opcijami, s katerimi bi se poenotili glede programskih stališč.  | Foto: STA , Danijel Krivec iz SDS je poudaril, da so odprti za sodelovanje z vsemi političnimi opcijami, s katerimi bi se poenotili glede programskih stališč. Foto: STA ,

V SD so naklonjeni Šarcu, a pot bo težka

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han pa je Pahorju na  posvetu pojasnil, da so naklonjeni Šarcu kot mandatarju. Toda njihova odločitev o podpori bo odvisna od koalicijske pogodbe, o kateri se v teh dneh pogovarjajo LMŠ, SD, SMC, NSi, SAB in DeSUS. Predsedniku na volitvah zmagovalne SDS Janši v SD sicer za zmago iskreno čestitajo, toda njihovih glasov za mandatarja, kot je Han danes povedal Pahorju, nima. Janša ima po Hanovih besedah pred vsemi sicer moralno prednost za sestavo vlado, a tudi on ve, da jo je v tej konstalaciji strank zelo težko sestaviti.

Kot je po koncu srečanja pojasnil Han, sta s Pahorjem izmenjala stališča in ugotovila, da položaj ni enostaven in da bo do kakršnekoli vlade prišlo relativno težko, za oblikovanje vlade pa bo "treba iti čez levi ali desni blok".

Ocenil pa je, da bi bilo lahko več jasno proti koncu tedna, ko naj bi Pahor tudi sklical še en posvet, na osnovi katerega bo predlagal kandidata. Po Hanovih besedah se namreč pogajalske ekipe šesterice strank pod okriljem Šarca pogajajo vsak dan. Verjame, da bodo od srede "prišli bliže detajlom koalicijske pogodbe".

Matjaž Han | Foto: STA , Foto: STA ,

Kot je ocenil, pogajanja potekajo na "visokem nivoju z veliko mero spoštovanja drug do drugega". "Zavedamo pa se, da problemi v tej državi ostajajo in da vsi vseh idej ne bomo mogli spraviti na list papirja, ki se mu reče koalicijska pogodba," je dejal. Med ključnimi vsebinami koalicijske pogodbe je med drugim navedel področje zdravstva, javnega sektorja, NLB in status Slovenije v EU.

Pogajanja so "neizmerno naporna"

Ob tem je dodal, da je sestavljati koalicijo s šestimi strankami "neizmerno naporno" in da so med njimi sredinske stranke, ena desna in ena leva. Poudaril je, da ni samoumevno, da lahko naredijo vse, kar si nekateri želijo. "Tudi mi imamo nekatere pogoje in poglede, predvsem pa obljube, ki smo jih dali našim volivcem," je pojasnil in dodal, da se bodo morali v potencialni koaliciji o tem uskladiti.

Priznal je, da v pogajanjih kdaj beseda zaide tudi na kadrovska vprašanja. "Ampak dokler ne pridemo do osnove tega programa, je škoda, da bi se pogovarjali o kadrovskih zadevah," je dejal in pojasnil, da bodo o tem govorili ob koncu pogajanj.

Glede možnosti, da bi vlado peterice strank brez NSi v DZ podpirala Levica, pa je odgovoril, da se zavzema "za sestavo čiste vladne koalicije", kjer bodo vse stranke nosile isto odgovornost, člani vladne koalicije pa bodo zasedali posamezne resorje. "Najlažje je od zunaj podpirati dobre projekte, ko je pa težko, so pa krivi vsi ostali," je dejal.

Konoplja
Novice Za marihuano v Ljubljani dobrih pet evrov, v Tokiu pa kar 28

Levica ne podpira ne Janše ne Šarca

Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec je Pahorju pojasnil, da kot kandidata za mandatarja ne podpirajo ne Janše ne Šarca. Spomnil je, da ne sodelujejo v pogajanjih šestih strank pod Šarčevim vodstvom, in poudaril, da niso "rezervno kolo, ki bi vstopilo, ko glavno odpove".

Na vprašanje, ali se utegne stališče Levice o podpori Šarcu spremeniti, je vodja poslancev Matej T. Vatovec odgovoril, da težko. | Foto: Na vprašanje, ali se utegne stališče Levice o podpori Šarcu spremeniti, je vodja poslancev Matej T. Vatovec odgovoril, da težko.

Pahor bo v torek sprejel še vodje poslancev NSi, SAB, DeSUS, SNS in predstavnika narodne skupnosti. Od njih bo poskušal izvedeti, ali v DZ obstaja načelna podpora, da bi mandatarstvo zaupal Janši. Pahorju se zdi namreč prav, da prvak relativne zmagovalke volitev prvi dobi priložnost za sestavo vlade.

Janša je sicer že napovedal, da se bo mandatarstvu odpovedal, če bo kdo drug mimo SDS izkazal zadostno podporo v DZ.

Če Pahor od poslanskih skupin danes in v torek še ne bo dobil dovolj jasnih stališč, da bi lahko ocenil, kdo ima že podporo večine v DZ, je napovedal, da bo konec tedna opravil še en krog pogovorov.

The Wok
Novice Bo spor med zakoncema pokopal znano restavracijo na Čopovi?
Danijel Subasić
Sportal Tragična zgodba, ki daje moč velikemu hrvaškemu junaku
Senna čelada
Avtomoto Cena najbolj znane čelade gre v nebo
Ne spreglejte