Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Ponedeljek,
2. 7. 2018,
4.38

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,52

1

Natisni članek

marihuana Ljubljana cena konoplja infografika

Ponedeljek, 2. 7. 2018, 4.38

5 let, 9 mesecev

Primerjava cen konoplje med mesti

Za marihuano v Ljubljani dobrih pet evrov, v Tokiu pa kar 28

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,52

1

Konoplja | Foto Reuters

Foto: Reuters

Raziskava o cenah konoplje v 120 mestih sveta ugotavlja, da je Ljubljana med najcenejšimi mesti. Za gram marihuane boste v slovenski prestolnici odšteli 5,4 evra. V mestih, kjer ni legalna, je v povprečju skoraj pol dražja od mest, kjer je njena raba legalna. V povprečju je najcenejša v državah Južne Amerike.

Raziskava o cenah konoplje se je osredotočila na 120 izbranih mest. Ta so bila izbrana na podlagi podatkov, katere države so največje in katere najmanjše uporabnice konoplje. Pri izbiri mest je upoštevana tudi stopnja legalnosti njene rabe. Sama cena je bila določena na podlagi lokalno izvedenih anket. Dobljeni anketni rezultati so dodatno prilagojeni glede na rezultate svetovnega poročila o drogah (World Drug Report 2017), ki so ga pripravili Združeni narodi.

Legalna najcenejša v prestolnici Urugvaja

Uporaba konoplje je dovoljena tako v rekreativne kot tudi medicinske namene v šestih izmed 120 primerjanih mest. V teh mestih je cena konoplje v povprečju slabih sedem evrov na gram. Najmanj, to je 3,55 evra za gram konoplje, odštejejo v Montevideu. Na drugi strani največ za gram plačajo v Bostonu, kjer jih ta stane skoraj devet evrov in pol.

Marihuana
Novice Kanada dokončno legalizirala rekreativno uporabo marihuane

Najdražja v Aziji

V Aziji za gram konoplje v povprečju odštejejo skoraj 14 evrov. To je več kot trikrat več od cen v najcenejši Južni Ameriki. Mesta v Aziji zasedajo tudi prvih pet mest na lestvici glede na ceno konoplje. K visoki ceni v Aziji največ prispevajo japonska mesta. Visoke cene gre pripisati strogim zakonom v državah Azije, kjer je v številnih že za rekreativno kajenje predpisana zaporna kazen. Povprečje v Aziji bi bilo še nekoliko višje, če ne bi Indija med desetimi najcenejšimi mesti imela tri predstavnike.

Evropa je glede na višino povprečnih cen na tretjem mestu, a vseeno nekoliko pod svetovnim povprečjem. Povprečna cena za 120 mest za gram konoplje znaša 8,8 evra, to je 20 centov več od povprečja za evropska mesta. Najcenejša je v Južni Ameriki, kjer imajo prestolnice Paragvaja, Kolumbije in Ekvadorja ceno pod dvema evroma za gram.

Albanija
Novice To je država, ki je Evropo preplavila z mamili

V Tokiu več kot 20-krat dražja kot v Quitu

Tokio ima s skoraj 28 evri za gram konoplje najvišjo ceno med primerjanimi mesti. Cena presega 20 evrov za gram v petih izmed 120 mest na svetu. Dražja od desetih evrov je v slabi četrtini primerjanih mest. Na drugi strani je najcenejša v Quitu, kjer cena komaj preseže evro. Samo tri izmed 120 mest imajo ceno pod tremi evri za gram.

Cena v Ljubljani pod evropskim povprečjem

Ljubljana se s ceno 5,4 evra uvršča na 99. mesto med 120, cena na gram pa je skoraj 40 odstotkov pod povprečno ceno v evropskih mestih. Na lestvici je 61 evropskih mest, med katerimi imajo nižjo ceno od Ljubljane v Astani, Antwerpnu, Kijevu in Barceloni. Najdražje mesto v Evropi je Dublin, kjer gram stane dobrih 18 evrov.

V sosednjem Zagrebu za gram odštejejo pol več kot v Ljubljani, na Dunaju celo enkrat več. Gram konoplje je v Gradcu okoli deset odstotkov dražji kot v Ljubljani, v Budimpešti pa je dražji za okoli sedem odstotkov.

 

Ne spreglejte