SiolNET. Novice Svet
9,95

termometer

  • Messenger
  • Messenger

To je država, ki je Evropo preplavila z mamili

9,95

termometer

Albanija
Foto: Reuters

Albanija je v zadnjih letih postala največji dobavitelj marihuane za evropski trg. Oblast v Tirani sicer Evropi zatrjuje, da se bori proti mafijskim klanom, ki služijo denar s trgovino z mamili.

Albanija, ki se je v obdobju komunizma zavestno skoraj popolnoma osamila od preostalih evropskih držav, je ena od najrevnejših držav na evropski celini.Trgovina z orožjem, cigareti, heroinom in ljudmi

Po zlomu komunizma se je v tej gorati balkanski državi ob Sredozemskem morju razrasel kriminal, ki je začel širiti svoje lovke tudi drugod po Evropi.

Mafijski klani, tesno povezani tako z nekdanjimi komunisti kot z novimi, samooklicanimi demokratskimi strankami, so se začeli ukvarjati s tihotapljenjem ljudi, heroina, cigaret in orožja.

Albanija ima ugodne pogoje za rast indijske konoplje: sonce in veliko vodnih virov. Albanija ima ugodne pogoje za rast indijske konoplje: sonce in veliko vodnih virov. Foto: Reuters

Albanija  sanjska dežela za gojenje indijske konoplje

Njihova prava zlata jama pa je postala marihuana. Albanija ima ugodne pogoje za uspevanje indijske konoplje, iz katere pridelujejo marihuano: do 300 dni na leto je sončnih, a hkrati ima dežela obilico vodnih virov, saj z gorovja proti Sredozemskemu morju tečejo številne reke.

Najbolj znana trdnjava pridelovalcev indijske konoplje je postal kraj Lazarat v bližini albansko-grško meje. Na poljih okoli Lazarata so zrasli številni nasadi konoplje. 

Poleti 2014 so izbruhnili oboroženi spopadi med albansko policijo in krajani vasi Lazarat, kjer so bili obsežni nasadi indijske konoplje. Poleti 2014 so izbruhnili oboroženi spopadi med albansko policijo in krajani vasi Lazarat, kjer so bili obsežni nasadi indijske konoplje. Foto: Reuters

Prostomamilarska cona 

V kraju so tako pridelali od 900 ton marihuane na leto. Albanske oblasti so to le molče opazovale, zato so Lazarat nekateri malce šaljivo poimenovali kar prostomamilarska cona, piše nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Krajani Lazarata so bili med letoma 2005 do 2013 trdna volilna baza Demokratske stranke, ki jo je takrat vodil Sali Berisha. Leta 2013 se je zgodila menjava oblasti, saj je namesto Berishe predsednik vlade postal socialist Edi Rama.

Ker je Tirana želela status kandidatke, je uničila nasade

Rama je leta 2014 poslal v Lazarat močne policijske sile, ki so uničile nasade. Za nagrado je Bruselj Albaniji dal status kandidatke za članstvo v EU.

A po akciji v Lazaratu in statusu kandidatke je v Tirani vnema za boj proti proizvajalcem marihuane precej upadla. Tako so tudi socialisti v želji po volilnih glasovih dopustili pridelavo marihuane, konoplja se je razrasla po vsej državi. 

Dobaviteljica marihuane številka ena

Po podatkih Europola je Albanija postala največji dobavitelj marihuane na evropski trg, in to z velikim naskokom. Marihuano iz Albanije v evropske države tihotapijo z avtomobili, avtobusi, ladjami, zasebnimi letali …

Albanija vsake toliko časa s policijskimi akcijami uničuje nasade indijske konoplje, da bi Evropi dokazala, da se bori proti trgovcem z mamili. Na fotografiji: policista leta 2008 uničujeta nasad indijske konoplje v vasi severno od Tirane. Albanija vsake toliko časa s policijskimi akcijami uničuje nasade indijske konoplje, da bi Evropi dokazala, da se bori proti trgovcem z mamili. Na fotografiji: policista leta 2008 uničujeta nasad indijske konoplje v vasi severno od Tirane. Foto: Reuters

Rekordna pridelava marihuane je bila zlasti v letu 2016, tako da so letos cene upadle. Ko so zaradi prevelike ponudbe marihuane na trgu cene upadle in si so socialisti junija letos na volitvah zagotovili mandat še za prihodnja štiri leta, je vlada spet začela vojno proti pridelovalcem marihuane.

Po volitvah v uničevanje nasadov indijske konoplje

Albanska policija je v sodelovanju z italijansko carino in finančno policijo, ki s pomočjo satelitov išče nasade indijske konoplje v odročnih, goratih albanskih krajih, začela akcije uničevanja nasadov.

A kritiki opozarjajo, da je to verjetno le začasno in da bo ključno, kaj bo vlada v Tirani počela prihodnje leto, ko se bodo cene marihuane zaradi zmanjšane ponudbe spet dvignile.

Prepletenost politike in trgovcev z mamili

Vsekakor so mafijski klani, ki služijo denar s trgovino z mamili, precej povezani s politiki in oblastjo. To kaže primer visokega albanskega državnega uradnika na prometnem ministrstvu Klementa Balilija, ki je vodil preprodajo mamil, hkrati pa je njegova družina imela v lasti razkošen hotel.

Balilija so pozneje odpustili, a ga policija ni aretirala, saj naj ga ne bi našli. Na drugi strani viri iz Albanije pravijo, da se Balili svobodno sprehaja po državi, brez strahu, da bi ga prijela policija.

Koliko novih hotelov v Albaniji je zraslo s pomočjo denarja od trgovine z mamili? Koliko novih hotelov v Albaniji je zraslo s pomočjo denarja od trgovine z mamili? Foto: Reuters

Albanski mafijski klani, ki se poleg trgovine z marihuano v zadnjih letih ukvarjajo tudi s trgovino s kokainom, denar iz nezakonitih poslov vlagajo v gradnjo in nakup hotelov in drugih nepremičnin ter v kmetijstvo in različna podjetja.

Albanske mafijske lovke v zahodni Evropi

Albanska mafija, ki je povezana tudi z južnoameriškimi narkokarteli, je vse močnejša v evropskih državah, na primer v Veliki Britaniji. Samo v Nemčiji so lani opazili za 85,4 odstotka več kriminalnih dejanj (večinoma gre za trgovino z mamili), ki so jih storili albanski državljani, še piše Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 29
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin