Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 6. 2018,
8.32

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

Natisni članek

droga Kanada legalizacija marihuana

Sreda, 20. 6. 2018, 8.32

5 let, 10 mesecev

Kanada dokončno legalizirala rekreativno uporabo marihuane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24
Marihuana | Foto Reuters

Foto: Reuters

Zgornji dom kanadskega parlamenta je v torek potrdil predlog zakona o legalizaciji marihuane. Zakon naj bi po odobritvi v senatu po pričakovanjih še ta teden odobrila generalna guvernerka Julie Payette. Kanada bo še pred septembrom tako postala ena redkih držav, kjer bo dovoljeno rekreativno uživanje marihuane.

Spodnji dom parlamenta je zeleno luč za zakon dal v ponedeljek, senat pa ga je dan kasneje potrdil z 52 glasovi proti 29.

Da bo zakon začel veljati, ga mora potrditi še generalna guvernerka Julie Payette, vendar je to zgolj formalnost. Zakon naj bi začel veljati do septembra.

Marihuana, kanabis, džojnt, droge, THC
Novice Spodnji dom kanadskega parlamenta za legalizacijo marihuane

Legalizacija marihuane kot predvolilna obljuba premierja Trudeauja 

Kanada bo s tem po poročanju BBC postala druga država na svetu, v kateri bo dovoljena uporaba marihuane v rekreativne namene. Kot prvi na svetu je marihuano popolnoma legaliziral Urugvaj leta 2013.

Prepoved marihuane v Kanadi velja od leta 1923, so pa leta 2001 legalizirali njeno uporabo v medicinske namene. Legalizacija marihuane je bila leta 2015 sicer ena od predvolilnih obljub premierja Justina Trudeauja.

Legalizacija marihuane v rekreativne namene je bila ena od predvolilnih obljub kanadskega premierja Justina Trudeauja. | Foto: Reuters Legalizacija marihuane v rekreativne namene je bila ena od predvolilnih obljub kanadskega premierja Justina Trudeauja. Foto: Reuters

Posameznik bo lahko imel pri sebi največ 30 gramov marihuane

V skladu z zakonom bodo Kanadčani, starejši od 18 let, v nekaterih regijah pa starejši od 19 let, lahko kupili gram marihuane za okoli deset kanadskih dolarjev.

To bodo lahko storili bodisi v avtoriziranih zasebnih ali javnih trgovinah bodisi po pošti. Posameznik bo lahko imel pri sebi največ 30 gramov marihuane.

Kanadski statistični urad glede na lansko porabo marihuane ocenjuje, da gre za trg v vrednosti 4,5 milijarde ameriških dolarjev.

Ne spreglejte