SiolNET. Avtomoto Novice
1,68

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Cena najbolj znane čelade gre v nebo

1,68

termometer

Senna čelada
Foto: Bonhams

Kdor bo hotel na dražbi v Goodwoodu dobiti originalno čelado Ayrtona Senne, bo moral zanjo odšteti blizu 90 tisoč evrov. Senna je to čelado uporabljal tik pred svojo tragično smrtjo.

V formuli ena je čelada za dirkača najboljša priložnost za izpostavitev osebnega dizajna in tudi sporočila. Prav zaradi rumene čelade Ayrtona Senne, ki jo je britanski Autosport pred leti označil za najbolj prepoznavno v zgodovini avtomobilskega športa, je tovrstno izražanje dirkačev postalo še pomembnejše.

Rumena čelada v brazilskem slogu je bila delo oblikovalca Sida Mosce

Sennino čelado je že v času njegove kariere v kartingu, torej v poznih sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, oblikoval Brazilec Sid Mosca. Senna je želel dizajn, ki bi ponazarjal barve brazilske zastave in bi istočasno izžareval hitrost ter dinamičnost.

Rumena čelada je pozneje postala Sennov zaščitni znak, Mosca pa je postal eden ključnih oblikovalcev v formuli ena. Risal je čelade Nelsonu Piquetu, Emersonu Fittipaldiju, Miki Hakkinenu, Michaelu Schumacherju, še pred je prav tako oblikoval dirkalnike, ob 50-letnici formule ena je po naročilu Bernia Ecclestona zrisal tudi unikatno čelado ob tem mejniku.

Za čelado bi lahko iztržili tudi okrog 90 tisoč evrov

Eno izmed originalnih Sennovih čelad bodo pri dražbeni hiši Bonhams v Goodwoodu ponudili zbirateljem tovrstnih avtomobilskih spominkov. Senna je to čelado nosil med testiranji za Williamsovo ekipo 2. marca leta 1994, torej dva meseca pred svojo tragično nesrečo na dirki za VN San Marina v Imoli. Čelado bodo kupcu dali skupaj s potrdilom o avtentičnosti in originalno Bellovo vrečo za čelade.

Pri Bonhamsu ocenjujejo, da bodo za čelado legendarnega dirkača iztržili vsaj od 60 do 80 tisoč britanskih funtov, torej nekje do 90 tisoč evrov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin