Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Četrtek,
28. 6. 2018,
9.58

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

44

Natisni članek

volitve 2018 koalicija Janez Janša Janez Janša Marjan Šarec

Četrtek, 28. 6. 2018, 9.58

5 let, 9 mesecev

Kako uspešen je Janez Janša pri sestavljanju koalicije

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

44

Janez Janša SDS | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Od volilne nedelje so minili trije tedni, v tem času pa so se rodile številne teorije o možni koaliciji. Čeprav je relativna zmagovalka SDS, je pri sestavljanju koalicije veliko aktivnejši drugouvrščeni Marjan Šarec. So stranke sestankovale tudi z Janezom Janšo?

Velika zmagovalka volitev SDS za zdaj, vsaj uradno, pri sestavljanju koalicije ni tako aktivna kot drugouvrščena Lista Marjana Šarca. Ta je z nekaterimi opravil dva kroga pogovorov, vendar so bili za zdaj ti bolj informativni in se vsebinskih vprašanj še niso dotikali. Vsebinskih vprašanj se bo šesterica (ob LMŠ še SD, SMC, Nsi, DeSUS in SAB) lotila danes.

Na drugi strani pa se veliko manj govori o pogovorih oziroma pogajanjih zmagovalca volitev, prvaka SDS Janeza Janše s preostalimi strankami.

Novice Brglez: Moja izključitev je bila povsem zrežiran dogodek #video

SDS program pokazal le NSi

V torek je Janša dejal, da ne prehitevajo dogodkov in da so opravili več pogovorov z drugimi strankami, program pa so pokazali le NSi. Ob tem je dodal, da bodo pogovori v širšem obsegu možni šele v drugi fazi. V prvi fazi gre po njegovih besedah za testiranje, ali so stranke pripravljene na podpis koalicijske pogodbe in ali imajo ustrezne kadrovske vire za mandat, je poročala STA.

Janez Janša | Foto: STA , Foto: STA ,

Malo pogovorov v zadnjih dveh tednih

Med osmimi strankami, ki so ob SDS prestopili parlamentarni prag, so se v zadnjih dveh tednih z SDS pogovarjali le v NSi.

NSi Matej Tonin | Foto: "Do zdaj smo se na vsebinskih pogovorih dobili tako z LMŠ kot z SDS, o čemer so mediji že poročali. Na njih smo predstavili naše prioritete za oblikovanje nove vlade," so sporočili z NSi.

Predsednik NSi Tonin je pogovore z SDS označil kot "korak dlje" v primerjavi s Šarcem. "V obeh primerih pa smo še daleč od tega, da bi lahko rekli 'ja, smo programsko usklajeni in lahko prispevamo glasove'," je dejal Tonin za STA.

V SD, SMC, Levici, LMŠ in SNS se v zadnjih dveh tednih z SDS niso dobili oziroma se z njimi slišali po telefonu, so nam sporočili iz strank. V SAB pa na naša vprašanja niso odgovorili, so pa za danes napovedali novinarsko konferenco, kjer bodo govorili o poteku pogajanj z LMŠ.

Janša je sicer v torek dejal, da so opravili več pogovorov tudi z drugimi strankami, ni pa želel povedati, s katerimi.

"Če lahko nekdo drug sestavi vlado, se mi ne bomo ukvarjali s tem"

Janša je sicer dogovarjanje levih in levosredinskih strank komentiral, da so vsi pogovori koristni.

"Če se kakšna dilema odpravi prej, preden stečejo formalni postopki, toliko bolje, bodo ti postopki hitrejši. Če se ugotovi, da lahko nekdo drug sestavi večino, ne pa mi, ki smo zmagali na teh volitvah, prej, potem se mi s tem ne bomo niti ukvarjali, torej noben pogovor ni odveč," je dejal Janša.

Slavnostna seja državnega zbora
Novice Pahor: V primeru nejasnosti bom dal Janši prednost pred Šarcem #video

Cerar: Da nihče noče v koalicijo s SDS, veliko pove o tej stranki

Premier v odhajanju Miro Cerar je v Bruslju znova dejal, da si ne želi orbanizacije Slovenije in da njegova stranka SMC podpira prizadevanja Marjana Šarca za oblikovanje koalicije. Da nihče noče v koalicijo z Janezom Janšo in SDS, zelo veliko pove o tej stranki, je ocenil Cerar ob prihodu na vrh EU v Bruslju.

"Ta hip se o njej pogovarja kar šest političnih strank. Zraven je nekje, upam, vključena tudi Levica kot nek partner, ki naj bi podpiral to koalicijo," je povedal za STA.

V SMC pričakujejo, da bo Šarec predložil zelo konkretne vsebine in da se bo vsebinski pogovor o koalicijskem sporazumu razvijal intenzivno.

Prvi krog pogovorov s Pahorjem v ponedeljek ali torek

Matej Tonin in Borut Pahor | Foto: STA , Foto: STA , Sestava nove koalicije je tri tedne po volitvah še vedno zavita v meglo in nima jasnih obrisov. To nakazuje tudi prošnja nekaterih vodij poslanskih skupin, da predsednik države Borut Pahor ne bi prehitro začel formalnih posvetovanj glede kandidata za mandatarja.

Po sestanku med novopečenim predsednikom DZ Matejem Toninom in Pahorjem je ta napovedal, da bo prvi krog posvetovanj opravil v ponedeljek ali torek.

Če ne bo dobil jasnih odgovorov, bo v drugi polovici prihodnjega tedna opravil še en krog posvetovanj.

Če takrat še vedno ne bo jasno, ali večjo podporo poslanskih skupin uživa predsednik SDS Janez Janša ali predsednik LMŠ Marjan Šarec, bo Pahor za mandatarja predlagal Janšo. "Tako se mi zdi prav, ker je zmagovalec volitev," je pojasnil Pahor.

 

Ne spreglejte