Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 6. 2018,
12.55

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,33

56

Natisni članek

Milan Brglez Miro Cerar SMC Janez Janša Janez Janša

Sreda, 27. 6. 2018, 12.55

5 let, 9 mesecev

Brglez: Moja izključitev je bila povsem zrežiran dogodek #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,33

56

Poslanec državnega zbora in nekdanji član SMC Milan Brglez se je odzval na torkovo izključitev iz SMC. Kot glavna razloga za izključitev iz stranke je Brglez navedel očitke o njegovi domnevni samokandidaturi za položaj predsednika državnega zbora in njegovo zahtevo za konsolidacijo stranke po junijskih predčasnih parlamentarnih volitvah.

 

Nekdanji član SMC in poslanec državnega zbora Milan Brglez je torkovo izključitev iz stranke SMC danes označil za "povsem zrežiran dogodek". 

Stranka je namreč rekonstruirala svet stranke in ga razširila s šestimi novimi člani, potem pa so izvedli zamenjavo v organih stranke. "Zamenjal se je nadzorni odbor, statutarna komisija, prišlo je do imenovanja novih članov izvršnega odbora," je poudaril Brglez.

Milan Brglez
Novice Brglez: Vrgli so me iz stranke SMC

Brglez: Očitali so mi samokandidaturo za predsednika državnega zbora

Po njegovih besedah izključitev iz stranke glede na statut ni najbolj logična. "Člana stranke mora najprej izključiti svet stranke, šele nato pa je na potezi izvršni odbor stranke. Ta korak so v stranki tokrat preskočili," je dejal Brglez.

Očitki, ki letijo na njegov račun s strani določenih članov SMC, so po njegovih besedah neutemeljeni: "Očitali so mi samokandidaturo za mesto predsednika državnega zbora, pri čemer pa so površno prebrali prispevke v medijih. Res sem izjavil, da sem pripravljen voditi državni zbor, če za to obstaja volja, sem pa poleg tega poudaril, da to mesto pripada SMC in njenemu predsedniku."

Miro Cerar in Milan Brglez sta se znotraj SMC večkrat znašla na nasprotnih bregovih, tudi ko je šlo za vprašanje, ali naj SMC sodeluje v povolilni koaliciji z Janševo SDS. | Foto: STA , Miro Cerar in Milan Brglez sta se znotraj SMC večkrat znašla na nasprotnih bregovih, tudi ko je šlo za vprašanje, ali naj SMC sodeluje v povolilni koaliciji z Janševo SDS. Foto: STA ,

Kot drugi razlog za svojo izključitev je Brglez navedel zahtevo po konsolidaciji stranke po junijskih parlamentarnih volitvah: "Šlo je za idejo o približevanju liberalno-socialnim strankam. To zahtevo so člani, zbrani okrog predsednika Mira Cerarja, eksplicitno zavrnili."

Milan Brglez, Miro Cerar
Novice V SMC po izključitvi Brgleza poudarjajo, da ne gredo v Janševo koalicijo

"S Cerarjem glede sodelovanja s SDS nisva bila usklajena"

Glede možnega koalicijskega sodelovanja med SMC in SDS, ki naj bi prav tako predstavljalo jabolko spora med Brglezom in Cerarjem, je nekdanji predsednik državnega zbora poudaril, da s premierjem v odstopu nista bila usklajena.

"Obstajali so določeni pritiski. Nikoli ne veš, kdaj kakšen človek popusti pod kakšnim pritiskom. Jaz se ne zlomim, nekateri se zlomijo," je poudaril Brglez, ki se ima "za simbolni in dejanski branik", da SMC ne bi vstopila v koalicijo s SDS.

Milan Brglez je bil eden od najbolj prepoznavnih članov SMC. Od 1. avgusta 2014 do 22. junija 2018 je opravljal funkcijo predsednika državnega zbora. | Foto: Ana Kovač Milan Brglez je bil eden od najbolj prepoznavnih članov SMC. Od 1. avgusta 2014 do 22. junija 2018 je opravljal funkcijo predsednika državnega zbora. Foto: Ana Kovač

Na vprašanje o tem, ali sta se s Cerarjem po številnih nesoglasjih v preteklosti kdaj pobotala, je nekdanji član SMC odgovoril, da sta v določenem trenutku, ki je bil pomemben za državo, pozabila na nestrinjanja. Potem ko so časi državotvornosti minili, pa se je po besedah Brgleza iztekel čas za to, "da se nekdo stalno umika".

Kako bo nadaljeval politično pot, Brglez še ne ve. Sklepa o izključitvi stranke še ni prejel. Na vprašanje o tem, ali se bo pritožil na odločitev izvršnega odbora, je odgovoril, da ima za to 15 dni časa, vendar pa v tem trenutku še ne ve, kako se bo odločil. 

Kot je poudaril, za zdaj ostaja član poslanske skupine SMC, saj ga iz nje po njegovih besedah "trenutno ni mogoče izključiti". Hkrati pričakuje, da stranka ne bo zahtevala, da vrne poslanski mandat.

državni zbor parlament
Novice Tvegana igra Milana Brgleza

SMC: Povezovanja s SDS ni na vidiku

Vodja poslanske skupine Igor Zorčič je v izjavi za javnost dejal, da izključitev Milana Brgleza iz stranke ni bila zrežirana in da je bila zrežirana njegova samokandidatura za mesto predsednika Državnega zbora. Dejal je tudi, da povezovanja s SDS ni na vidiku in se SMC povezuje v levosredinsko koalicijo.

SMC si po Zorčičevih besedah prizadeva izpolniti zaveze iz predvolilnega časa. "Smo v občutljivem obdobju, ko že nastajajo obrisi neke bodoče koalicije in v tem obdobju si dejansko stranka ne more privoščiti, da eden od najbolj vidnih članov, podpredsednik stranke ne spoštuje demokratično sprejetih odločitev organov stranke in solira v tej zgodbi, ko moramo biti najbolj enotni," je dejal v izjavi za medije.

Ob tem je ocenil, da je Brglez bistveno oslabil pogajalsko pozicijo stranke s tem, ko se je sam ponujal za stolček predsednika DZ.

Na oceno Brgleza, da je bil branik nesodelovanja SMC s SDS je Zorčič odvrnil, da "to pravi samo on sam o sebi". "Odločitev stranke je povsem jasna, tega ni na vidiku. Mi se povezujemo v sredinski ali levo sredinski blok, kakor želite," je bil jasen.

"Brglez ne bo pozvan k vrnitvi mandata, o svoji usodi bo odločal sam"

Na vprašanje o vplivu Brglezovega odhoda na sestavljanje koalicije pa je dejal le, da je zdaj povsem jasno, da bo imela pri preštevanju SMC devet poslanskih glasov in ne deset. Če bo Brglez ostal v poslanski skupini SMC, saj nimajo vzvodov, da bi ga izključili, pa Zorčič upa, da bo deloval kolikor toliko konstruktivno. Sami pa si bodo prizadevali, da bo poslanska skupina ostala skupina stranke. Brgleza sicer ne nameravajo pozivati k vrnitvi mandata, o svoji usodi bo odločal sam.

Na vprašanje, ali je z izločitvijo Brgleza iz SMC prenehala tudi njegova podpredsedniška funkcija, je Zorčič dejal, da "absolutno - podpredsednik ne more bit nekdo, ki ni član stranke".

SMC bo po Brglezovi izključitvi sodelovala zgolj v levosredinski koaliciji

Iz SMC so včeraj pozno zvečer sporočili, da so Brgleza iz stranke izključili zaradi nespoštovanja odločitev organov stranke. Brglez je v včerajšnjem zapisu na Facebooku poudaril, da je bil izključen, ker je večkrat podal konstruktivno kritiko na račun dela stranke in ker je nasprotoval temu, da SMC po volitvah sodeluje v koaliciji s SDS pod vodstvom Janeza Janše.

Spomnimo, da je stranka SMC pretekli teden za novega predsednika državnega zbora predlagala predsednika stranke in premierja v odstopu Mira Cerarja. Kljub temu je bil Brglez med resnimi kandidati za omenjeno funkcijo. Na koncu je predsednik državnega zbora postal predsednik NSi Matej Tonin.

Izvršni odbor SMC je po Brglezovi izključitvi nato sporočil, da bo SMC sodelovala zgolj pri oblikovanju levosredinske koalicije, ki jo poskuša sestaviti predsednik LMŠ Marjan Šarec.

Milan Brglez in Miro Cerar
Novice Šarec si želi Brgleza, Cerar vztraja pri svojem
Ne spreglejte