SiolNET. Novice Volitve 2018
5,20

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Šarec si želi Brgleza, Cerar vztraja pri svojem

5,20

termometer

Milan Brglez in Miro Cerar
Foto: STA

Novoizvoljeni poslanci bodo na petkovi ustanovni seji parlamenta izbirali novega predsednika državnega zbora. Po naših najnovejših informacijah se je v zadnjih dneh zgodil preobrat. Zdaj je glavni kandidat dosedanji predsednik državnega zbora Milan Brglez. Vse skupaj sicer utegne zaplesti njegov strankarski kolega Miro Cerar, ki še vedno vztraja pri omenjeni funkciji. 

Pred petkovo ustanovno sejo državnega zbora, na kateri bodo novoizvoljeni poslanci izbirali prvega med enakimi, ima v državnem zboru večino politični blok strank, ki so se vsaj pred volitvami izrekle proti koaliciji z relativno zmagovalko SDS pod vodstvom Janeza Janše

Ker imajo LMŠ, SD, SMC, Levica, DeSUS in SAB v parlamentu skupaj 52 poslancev, so pred petkovo sejo vse oči uprte v drugo najmočnejšo stranko LMŠ pod vodstvom Marjana Šarca. Kot smo že poročali, je ta mesto predsednika državnega zbora ponudil potencialnim koalicijskim partnerjem, najmočnejši po številu glasov sta SD in SMC.

Šarec in Cerar. Novice Vlada Marjana Šarca stoji in pade na Miru Cerarju

Brglez najbolj resen kandidat, Cerar še vedno vztraja pri svojem

Na Siol.net smo poročali, da koalicija in vlada Marjana Šarca stojita oziroma padeta na predsednika SMC Miru Cerarju. Ta po naših informacijah dan pred ustanovno sejo državnega zbora še vedno vztraja pri visoki funkciji, vendar pa se je medtem zgodil preobrat. 

Najverjetnejši kandidat, vsaj za začasnega predsednika, če bo ta sploh izvoljen, je po najnovejših neuradnih informacijah Cerarjev strankarski kolega in dosedanji predsednik državnega zbora Milan Brglez.

Brglez po besedah naših sogovornikov za LMŠ in potencialne koalicijske partnerje namreč predstavlja garant za poznejšo sestavo levosredinske vlade. Če bo na koncu obveljal za kandidata, ga je na petkovem glasovanju po neuradnih informacijah pripravljena podpreti tudi Levica.

Predsednik državnega zbora Milan Brglez je medtem v pogovoru za STA izjavil, da bi morali poslanci na petkovi ustanovni seji državnega zbora izvoliti začasnega predsednika, ki bi državni zbor vodil do zaključka koalicijskih pogajanj. To vlogo je pripravljen prevzeti tudi sam. Ob tem Brglez izključuje možnost koalicijskega sodelovanja s SDS, pri čemer sta po njegovih besedah z Mirom Cerarjem povsem soglasna. (STA)

Milan Brglez iz vrst SMC funkcijo predsednika državnega zbora opravlja od avgusta 2014. Milan Brglez iz vrst SMC funkcijo predsednika državnega zbora opravlja od avgusta 2014. Foto: STA

Matjaž Han, Dejan Židan Novice Židan: Janša klical, a SD se drži predvolilnih izjav

Cerarja bi na glasovanju v parlamentu lahko podprl tudi Janša

Na drugi strani Cerar kot kandidat za predsednika državnega zbora za Šarca pomeni tveganje. Utegne se namreč zgoditi, da Cerarja na glasovanju podpre tudi SDS, s čimer bi Janša v Šarčev krog prinesel določen nemir.

Je pa Cerar s svojim vztrajanjem pri omenjeni funkciji, kar naši sogovorniki označujejo za izsiljevanje Šarca, med koalicijskimi partnerji že vnesel nekaj napetosti in slabe volje.

Predsednik LMŠ Marjan Šarec bi v primeru prevelikih ambicij Cerarjevi SMC lahko pokazal vrata. Predsednik LMŠ Marjan Šarec bi v primeru prevelikih ambicij Cerarjevi SMC lahko pokazal vrata. Foto: STA

SMC v pogovorih glede na svoj rezultat na volitvah zahteva preveč, hkrati pa so pomembne programske in vsebinske točke, ki bodo podlaga za Šarčevo koalicijo, preveč v ozadju.

Če bo šlo tako naprej, se zna zgoditi, da Šarec tega ne bo več trpel in bo Cerarju zaloputnil vrata pred nosom, pravijo naši viri.

Marjan Šarec Novice "Če Šarcu ne bo uspelo v prvem krogu, bo to velika blamaža"

Znotraj SMC spet nesoglasja med Cerarjem in Brglezom

Ne samo da vztrajanje Cerarja razburja nekatere stranke, napetosti so očitno prisotne tudi znotraj SMC. V stranki so se namreč v zadnjih dneh tako kot že v preteklosti spet obudila nesoglasja med Cerarjevo in Brglezovo linijo.

Očitke o sporih z Brglezom je Cerar prejšnji teden sicer zavrnil. "Odkar SMC obstaja, se želi prikazati, da pri nas obstajajo razkoli. Tega v SMC ni. Smo svobodomiselna stranka, imamo različna mnenja, ki jih potem uskladimo in nastopamo enotno," je dejal Cerar.

Bitka, kdo bo zasedel drugo najmočnejšo funkcijo po slovenski ustavi, trenutno sicer še ni končana. Pogovori po naših informacijah še potekajo, dokončna odločitev pa še ni znana.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 159
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin